Teak-verstingene

Skeidar, Smart Club, Plantasjen, Living, Møbel-piraten og Bolia selger hagemøbler i teak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og om du lar være å handle i disse butikkene kan du være med på å få ned antall jordras og tap av menneskeliv som følge av teak-hogst i Indonesia.

Satser på teak

Det er Regnskogfondet som har kåret årets versting, nemlig Ballerud Hagesenter i Bærum, som selv kaller seg verdens største hagemøbelsenter. Her selges Indonesia-teak, naturteak fra Burma og hvitmalte møbler av regnskogstømmer.

For det er fortsatt mange som satser hardt på salg av teakmøbler i Norge. Nå er hagemøbelsesongen i full gang, og Regnskogfondet vil advare folk mot å kjøpe sine møbler fra disse forhandlerne.

- Problemet er at det hogges alt for mye teak. Det fører til at det går jordras. I fjor drepte et av disse 21 landsbybeboere på Java. Hele landsbyer forsvinner og tusenvis blir hjemløse. Selskapet som hogger teak i Indonesia er dømt for raset, men de nekter å betale erstatning, sier Nils Hermann Ranum, kampanjeansvarlig i Regnskogfondet til Dagbladet.no.

De siste fem årene har det vært 16 større jordras og seks flommer på Java der teaken vokser. Herfra kommer de norske hagemøblene.

- Dersom du vil slappe av i hagen i sommer med god samvittighet, må du unngå teak-møbler fra Indonesia. Tømmerhogsten fører til svært alvorlige miljøproblemer og konflikter med lokalbefolkningen, sier Ranum.

På Java hogges det nå mye mer teak enn det som vokser opp. I årevis har det vært konflikt om retten av å hogge, men nå er situasjonen ifølge Ranum helt ute av kontroll.

Trendy alternativer

De siste åra har det kommet en rekke hagemøbler i salg som er laget av aluminium, andre metaller og plast.

- Man trenger absolutt ikke å kjøpe teak. Furumøbler som er behandlet og malt fås nå i utgaver som ligner på de tropiske møblene, om man ønsker det. Vi anbefaler også å kjøpe møbler av rotting.

Rotting er en plante i regnskogen som er avhengig av at skogen står for å vokse. Den brukes blant annet i kurvmøbler.

Ungå regnskogmøbler

Vil du være helt sikker oppfordrer Regnskogfondet folk til å unngå alle møbler av teak og «hardwood» som keruing, red balau og yellow balau.

- Vil du være helt sikker på at du ikke er med på å rasere regnskogen, bør du unngå alle hagemøbler av tropisk trevirke. Forhandlere som Bohus og Møbleringen har stanset salget av møbler i tropisk tre og fortjener skryt for det, sier Nils Hermann Ranum.

Smart Club har bestemt seg for å stanse salget av slike varer etter årets sesong.

RASERT:</B> Fra Java på Indonesia. I 1999 ble det hogget 3 millioner teak-trær ulovlig på øya.
<B>TEAKMØBLER:</B> Det selges hagemøbler fra regnskogen i hele Norge. Regnskogfondet ønsker at folk slutter å kjøpe disse møblene.