ALLIANSE MED HØY ODDS: Redaktør i Finansavisen og Kapital, Trygve Hegnar, har i årevis vært en innbitt kritiker av Senterpartiet og deler av norsk landbruk. Nå er tonen en annen: - For første gang har jeg møtt en Senterparti-leder jeg liker, og det er jo hyggelig, sier Hegnar om Trygve Slagsvold Vedum. Hegnar mener DA-ordningen er et treffsikkert virkemiddel, og at usikkerheten næringslivet i distriktene nå lever med, er en alvorlig sak for regjeringen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ALLIANSE MED HØY ODDS: Redaktør i Finansavisen og Kapital, Trygve Hegnar, har i årevis vært en innbitt kritiker av Senterpartiet og deler av norsk landbruk. Nå er tonen en annen: - For første gang har jeg møtt en Senterparti-leder jeg liker, og det er jo hyggelig, sier Hegnar om Trygve Slagsvold Vedum. Hegnar mener DA-ordningen er et treffsikkert virkemiddel, og at usikkerheten næringslivet i distriktene nå lever med, er en alvorlig sak for regjeringen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Team Trygve klinker til mot Sanner og Jensen

Kritiserer regjeringen for ikke å følge opp milliardløfte til norsk næringsliv som rammes av EU-vedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et umake par har funnet tonen.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum og Kapital-redaktør Trygve Hegnar gjør felles sak mot Høyre/Frp-regjeringen.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) har gjennom våren balet med EU-vedtaket som sender en milliardregning til norsk næringsliv.

Fra 1. juli faller nemlig transportsektoren, energisektoren og finanssektoren ut av ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift (DA-ordningen) (se faktaboks). Det rammer særlig næringlivet i Nord-Norge, og samlet kan ekstraregningen komme opp i én milliard kroner.

- At eksempelvis transportnæringen brått tas ut av ordningen, og selskaper som før ikke hadde arbeidsgiveravgift, nå kan få 14,1 prosent - det er en voldsom økning og helt meningsløst. Situasjonen er helt uakseptabel, og det må regjeringen rydde opp i. Sanner har sagt at regjeringen skal kompensere krone for krone. Hvis han først har sagt det, så må han stå for det, sier Trygve Hegnar.

- Utrolig lite forutsigbart Kompensasjonen som er lovet rammede næringsaktører, og som var varslet i revidert nasjonalbudsjett som legges fram i dag, er også utsatt. I stedet kommer «kompenserende tiltak» i en egen proposisjon til Stortinget innen 6. juni, sammen med forslag til ny ordning

I et brev til EUs visepresident Joaquín Almunia datert 28. april, og signert av både Sanner og Jensen, gjør de norske ministrene rede for sin dype bekymring for vedtaket, og ber EU-kommisjonen akseptere en regeltolkning som gjør det mulig med differensiert arbeidsgiveravgift i alle sektorer.

AVVISER KRITIKK: Finansminister Siv Jensen (Frp) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H). 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
AVVISER KRITIKK: Finansminister Siv Jensen (Frp) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Nå har de gått fra å love krone for krone-kompensasjon, til «bred omtale i revidert budsjett». Jeg forventer virkelig at regjeringen tør å stå opp mot EU, slik at dette ikke bare blir en skinnmanøver. Utgangspunktet er at dette skal innføres fra 1. juli, og det er veldig mange bedrifter som kan bli rammet. Det er utrolig lite forutsigbart, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Finansminister Siv Jensen er lite imponert over Sp-lederen.

- Dette er en oppskrift på feilinformasjon fra Vedums side. Han forsøker å lage bølger i et farvann som er ganske smalt. Det bør ikke en stortingsrepresentant gjøre, dette er bare tull. Jeg har informert Vedum personlig, og resten av Europautvalget, om hva regjeringen gjør i denne saken. Vi har ikke lovet en krone for krone-kompensasjon, men vi har lovet kompensasjon, og det står vi ved, sier Frp-statsråden.

- Vedum burde sitte stille Hegnar, som er inne på eiersida og er styreleder i Hurtigruta, sier at dét engasjementet ikke er hans agenda i saken.

- Jeg er ikke sikker på om og hvordan dette rammer Hurtigruta. Hvis det skulle gjøre det, så vil det være veldig alvorlig. Men mitt engasjement går på prinsippet om at alle transportbedrifter i Nord-Norge plutselig får en ekstraregning tredd over hodet.

Sp-leder Vedum mener saken ser dårlig ut for en regjering som har profilert seg på avgiftslette og forutsigbarhet for næringslivet.

- Denne situasjonen er helt motsatt - det kan bli en skikkelig smell for næringslivet, særlig i Nord-Norge, og det vil skje brått - nærmest over natta. I mars sa de at slaget var tapt, og de godtok EU-vedtaket. Så kritiserte de Senterpartiet og Arbeiderpartiet for ikke å ha gjort noe, men så kommer de nå noen måneder etterpå og skal likevel gjøre noe. Det er uryddig av regjeringen, sier Vedum.

- Det er EU som har trukket i bremsen. At de bruker lenger tid på å vurdere dette, kan ikke vi svare for. Regjeringen har gjort det vi skulle, og mer til, sier Siv Jensen, og fortsetter:

- Det foregår en tautrekking i EU om dette, derfor vet vi ennå ikke hvordan dette blir. Vi har sagt: Det er bedre at vi kommer tilbake med et så treffsikkert opplegg som mulig. Løftet om kompensasjon ligger fast, men vi vet ennå ikke hvor mye det blir. Jeg tror næringslivet setter pris på at regjeringen jobber for så gode rammevilkår som mulig.

- Jeg tror Vedum burde sitte stille i båten. Dette er en situasjon som oppsto under den forrige regjeringen, og denne regjeringen jobber hardt for å begrense skaden, sier Jensen.