Teater for vår tid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag fyller Nationaltheatret 100 år. Jubilanten er livskraftig og i god form. Det er ingen selvfølge, for er ikke egentlig teatret en anakronisme? I en tid da vi har TV og film rundt oss på alle kanter og det spilles teater på alle tilværelsens scener. Hvorfor da gå til den gammeldagse teatersalongen?
  • Svært mange av oss gjør det. I sitt jubileumsår har Nationaltheatret hatt forestillinger med køer for å få tak i billetter. Intet tyder på at teaterkunsten har mistet sin magi. Best vises dette i nyskapinger som oppsetningen av «Sult».
  • Nationaltheatret hadde ingen lett fødsel. Teatret kom til etter en årelang kamp om penger, tomt og atter penger. Innvielsen 1. september 1899 var en skandale. Men National ble fort en bærende institusjon i landets kulturliv. I denne perioden, da nasjonen skulle bygges, var et Nationaltheater en avgjørende grunnstein. Scenen ble arena for store og viktige kulturkamper og en støttespiller i dannelsen av en norsk identitet.
  • I dag har teatret helt andre krav til seg. Landets hovedscene skal både fortelle vår historie og frigjøre det nye og eksperimentelle som speiler vår samtid. Det er ingen enkel oppgave. Vi trenger både det dramatiske grunnfjellet som er en del av nasjonens hukommelse og det grensesprengende nye. Denne doble rollen krever framfor alt kvalitet. Nasjonalscenen må holde en målestokk som andre teatre kan legge seg opp til.
  • Nationaltheatret er en av de kulturinstitusjonene i Oslo som ønsker mer fokus på seg selv fordi de er viktige for hele landets kulturliv. Det er utvilsomt riktig, Nationaltheatret er ikke bare et Oslo-teater, det er en nasjonal scene og bør behandles deretter.
  • Det indre liv i den store bygningen har til tider vært turbulent. Det har vært utkjempet kamper, ideologiske, kunstneriske og personlige. Det har vært gode og dårlige oppsetninger. Men det er en frisk jubilant vi kan gratulere med dagen. Vårt ønske for framtida er at Nationaltheatret i enda større grad blir et teater for vår tid.