Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Wara-saken:

Teaterdirektør og kunstnere siktet etter forestilling

Black Box-teaterets direktør og de tre kunstnerne som står bak forestillingen «Ways of seeing» er siktet av Oslo-politiet.

«WAYS OF SEEING»: Kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» og direktøren ved teateret som satte opp forestillingen, Black Box-teateret er nå siktet av Oslo-politiet for å ha krenket privatlivets fred. Foto: Leif Gabrielsen, Black Box Teater
«WAYS OF SEEING»: Kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» og direktøren ved teateret som satte opp forestillingen, Black Box-teateret er nå siktet av Oslo-politiet for å ha krenket privatlivets fred. Foto: Leif Gabrielsen, Black Box Teater Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teaterdirektør Anne-Cecilie Sibue ved Black Box-teateret er siktet av Oslo-politiet for å ha krenket privatlivets fred, etter å ha satt opp forestillingen «Ways of seeing».

SIKTET: Teaterdirektør Anne-Cecilie Sibue er nå siktet av Oslo-politiet. Hennes advokat kaller siktelsen et «anslag mot ytringsfriheten». Foto: Black Box Teater
SIKTET: Teaterdirektør Anne-Cecilie Sibue er nå siktet av Oslo-politiet. Hennes advokat kaller siktelsen et «anslag mot ytringsfriheten». Foto: Black Box Teater Vis mer

Det bekrefter politiadvokat Arne Valdemar Nielsen overfor Dagbladet, som er påtaleansvarlig i saken.

VG, som først meldte om saken, skriver at de tre kunstnerne bak forestillingen - Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban - også er siktet.

Siktelsene ble tatt ut på bakgrunn av anmeldelsen mot teateret og kunstneren. Anmeldelsen ble levert inn av Laila Anita Bertheussen (54) - justisminister Tor Mikkel Waras samboer - før jul.

Forestillingen «Ways of Seeing» ble framført i slutten av november. Der omtales navngitte politikere, og det vises filmede innslag av blant annet husene til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og stortingsrepresentant og partikollega Christian Tybring-Gjedde.

Satt i forbindelse med trusler

Bertheussens anmeldelse av saken ble først henlagt av politiet. Bertheussen klaget deretter saken inn for statsadvokaten.

Statsadvokat Andreas Strand mente at det måtte undersøkes om anmeldelsen av teateret kunne ha noen forbindelse med truslene mot Wara og samboerens hjem.

Bertheussen er selv siktet av PST for å ha diktet opp en straffbar handling. De mener at Bertheussen selv satte fyr på familiens bil natt til søndag for å gi inntrykk av at brannen var blitt påtent av en eller flere gjerningspersoner. Det opplyste PST-sjef Benedicte Bjørnland torsdag.

Siktelsene mot teaterdirektør Sibue og kunstnerne ble tatt ut onsdag, en dag før Bertheussen ble siktet av PST.

Kunstner: - En skam

Kunstneren Hanan Benammar kaller siktelsen mot henne for «en skam».

- Dette er en skam. De skammer seg over skandalen. Og dette er gammelt nytt. Siktelsen er fra før Bertheussen er pågrepet og siktet, sier Benammar til Dagbladet, og legger til:

- Takk for underholdningen. Dere burde alle motta Hedda-prisen for en utsøkt opptreden i kategorien «smoke screen».

Kunstneren Pia Marie Roll beskriver det hele som «absurd».

- Det er ingen som skjønner hva den siktelsen er basert på. Jeg tror ikke statsadvokaten har lest uttalelsen vår på Facebook der vi har lagt ut alt vi sa om Tor Mikkel Wara i stykket. Vi er anklaget for brudd på privatlivets fred, vi har ikke tatt noe privat og gjort det offentlig.

- Dette er absurd. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si... Dette hadde ikke skjedd hvis ikke det gjaldt noen så høyt oppe i systemet. Det benekter statsadvokaten for, så vidt jeg vet.

- Har dere vært i avhør?

- Nei, nei. De sier aldri noen ting til oss. Vi har ikke vært i avhør.

- Anslag mot ytringsfriheten

Advokat Halvard Helle representerer teaterdirektør Sibue. Han ser svært alvorlig på siktelsen.

- Siktelsen utgjør et alvorlig anslag mot ytringsfriheten og retten til et privatliv. Det har aldri skjedd noen gang at politiet har rettet en slik type straffeforfølging mot utøvende kunstnere og mot et teater, sier han.

Helle understreker at det for et teater er sentralt å aldri legge seg opp i enkelte produksjoner selv om disse oppfattes som kontroversielle.

- Siktelsen skulle aldri ha vært tatt ut. Det som er korrekt er å trekke siktelsen tilbake. Jeg har på vegne av teatersjefen som er siktet bedt om at siktelsen trekkes og at saken henlegges, sier han.

- Oppsiktsvekkende

Dagbladet har ikke fått kontakt med advokat Jon Wessel-Aas som representerer de tre kunstnerne. Til VG sier han imidlertid følgende:

- Det er oppsiktsvekkende at politiet er villig til å gå fram mot en kunstnerisk ytring på denne måten, sier Wessel-Aas

Han forteller at hans klienter har vært åpne for å forklare seg hos politiet, men at de ikke har hørt noe.

- Det hele må skyldes et arbeidsuhell hos politiet. Jeg tar for gitt at dette er en sak politiet har lagt vekk, sier Wessel-Aas.

Omtalte navngitte politikere

Teateret ble anmeldt for hensynsløs atferd, krenkelse av privatlivets fred og ulovlig bruk av fast eiendom. «En grov invasjon av mitt privatliv», skrev Waras samboer Laila Bertheussen i en VG-kronikk 1. desember.

Saken ble først henlagt, men etter at Bertheussen klaget saken inn for statsadvokaten og kritiserte Oslo-politiet for manglende etterforskning ble saken tatt opp igjen. I februar i år ga Statsadvokaten Bertheussen medhold i klagen og påla Oslo politidistrikt å etterforske saken videre.

Politiadvokat Arne Valdemar Nielsen er påtaleansvarlig i saken. Han opplyser til Dagbladet at han har tatt de etterforskningsmessige skrittene som må tas.

- Jeg har gått til retten og bedt om tillatelse til å ransake hjemmet til de siktede. Dette har tingretten sagt nei til og vi har måttet anke avgjørelsen, sier han til Dagbladet.

Bertheussens forsvarer, John Christian Elden, sier følgende om siktelsen mot teaterdirektøren og kunstnerne:

- Det er åpenbart skjellig grunn til mistanke her. Bertheussens anmeldelse er tatt til følge av statsadvokaten, og om ikke offentlig uthenging av privat adresse og bolig er huslige opplysninger, er personvernet i Norge en illusjon.

LANDSMØTET I HØYRE: Erna Solberg uttaler seg om Black Box sin teaterforestilling. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!