Teateret ditt og mitt

Politikere og kunstnere tenker ikke på politikk og kunst slik det ble gjort på begynnelsen av 70-tallet i forrige århundre, da det ble satset på levende teater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PÅ ET LITE, tretti år gammelt svart-hvitt-bilde fra Molde danner en gruppe teaterkunstnere i like klær en framstormende trekant. Blant dem som sto bak Teateret Vårt, var Kjetil Bang-Hansen, Ola B. Johannessen, Rønnaug Alten og Per Gjersøe. Klærne er kostymer til teaterleken som de åpnet sitt regionteater med, «Tvillingene» av Shakespeare. Det ble en triumfferd fra gymnastikksal til gymnastikksal på en sikringskost av kaffe og vafler, servert av folk, fiskere, formannskap og en rad av ordførere. Noen måneder seinere, 28. februar 1973, var det premiere på truppens neste oppsetning, som var «Ordet» av Kaj Munk. Et 48 år gammelt stykke om religiøse konflikter i et bondesamfunn, komplett med en oppstandelse fra de døde. Mirakelet ble gestaltet av Grethe Nordrå som reiste seg fra sin plass på siden av scenen, gikk fram, la seg ned og var død. Før hun altså ble gjenoppvekket.

DETTE VAR snaue to år etter at en helt annen gruppe teaterkunstnere hadde startet Norges aller første regionteater i Tromsø under navnet Hålogaland teater. Ved dette teateret kom etter hvert selv Helge Jordal til å snakke et slags nordnorsk fordi det var normen der. De møtte sitt publikum med «Tolvskillingsoperaen» av sitt teateridol Bertolt Brecht, og fortsatte med braksuksessen «De e' her æ hørre tel», som var et kollektivt arbeid om kampen for å overleve i ei bygd på yttersida av Senja. Dette skulle være teater med folk, av folk og framfor alt, for Folket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer