Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Teateropprør mot Birkeland

- Grenseløst frekt, mener teatersjef Ola B. Johannessen ved Trøndelag Teater om kulturminister Turid Birkelands avskjedshilsen til scenekunsten. - Det ville være dumt å øke bevilgningene til en sektor som skriker så mye på reformer, sier Birkeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og teatrene skriker i retur. Ikke på reformer, men på den avtroppende kulturministeren.

- Dette er en horribel tankegang. Men jeg lar meg ikke slå ut. Jeg setter min lit til den nye regjeringen, sier Ola B. Johannessen.

Det gjør også operasjef Bjørn Simensen.

- Operaen er fremdeles bare en «tenåring» i norsk kulturliv. Det er svært bekymringsfullt at vi må begynne å suge på tommeltotten allerede før vi er fullvoksne, sier han.

Ingen økning

Bakgrunnen for at Kulturdepartementet i år ikke øker bevilgningene til scenekunst ut over lønns- og prisveksten, er altså et ønske om reformer. Det er allerede satt i gang et arbeid med å gjennomgå området, for å finne ut hva slags effekt den statlige støtten har.

Men Birkeland, som nå går av, trenger ikke å vente på noen konklusjon:

- Vi får for lite kvalitet ut av bevilgningene. Det er jo bare å se hvor mange penger vi bevilger og hvor stort publikum teatrene har, sier hun.

Klagesang

Men teatersjefene ser ingen nødvendig sammenheng mellom kvalitet og høye publikumstall - og samles til en felles klagesang over ministeren:

- Birkeland tar feil når hun etterlyser mer kvalitet. Jeg ser mye teater, både i Norge og i utlandet. Norsk teater ligger på et svært høyt nivå, og norske skuespillere en eksepsjonelt gode, sier Vidar Sandem, sjef for Det Norske Teatret.

- Jeg er meget skuffet. Birkeland er i beste fall uvitende om hva det vil si å drive teater. Vi som holder på med dette vet hva som er god kvalitet, sier Ola B. Johannessen.

Og teatersjef Haukur Gunnarson ved Hålogaland Teater stemmer i:

- Alle kulturarrangementer sliter med publikumsnedgang. Det er en trend i tida; aldri har det vært så stor konkurranse om publikums oppmerksomhet.

Ømme tær

Kulturdepartementets gjennomgang av teaterbransjen vil blant annet dreie seg om forholdet mellom store og små institusjoner og hvorvidt ressursutnyttelsen generelt er god nok.

- Vi har enkelte scener hvor det er flere medlemmer i styret enn det er ansatte i teatret, sier Birkeland.

Hun mener at det bør utdannes flere skuespillere, men ikke bare for å fylle opp ledige stillinger: Birkeland vil skape større konkurranse om jobbene.

- Vi trenger helt klart å utdanne flere skuespillere i Norge. Men å nekte å øke bevilgningene til teatrene er absolutt ikke veien å gå, sier fungerende teatersjef ved Den Nationale Scene, Axel-Otto Bull.

Departementets gjennomgang vil også tråkke på norsk teaterlivs ømmeste tå - forholdet mellom antall fast ansatte og kortidsengasjerte skuespillere ved de store institusjonene.

Brannfakler

Turid Birkeland er fullt klar over at hennes avskjedstale til scenekunstnerne er kraftig kost.

- Det er mange brannfakler her, men alt har vært diskutert ved landets kafébord i årevis. Nå må vi ta debatten på alvor, og det forundrer meg at ikke flere har stilt spørsmål ved disse sakene.

- Kjeder du deg i teatret?

- Nei, jeg går ofte i teatret, men ingen ting er så kjedelig som kjedelig teater, sier Turid Birkeland.

Hele Norges coronakart