Teaterstykke filmet hjemmet til Tybring-Gjedde. Skuespilleren har mottatt grove trusler

- De skriver at de vet hvor jeg bor, at jeg er snart deportert, og de sammenligner meg med Quisling, sier hun.

OPPRØRT OVER TEATERSTYKKE: Christian Tybring-Gjedde og hans kone reagerer begge på at deres hus vises i et teaterstykke som setter dem i et negativt lys. I etterkant av kritikken fra Tybring-Gjedde er det framsatt trusler mot skuespillerne i stykket. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OPPRØRT OVER TEATERSTYKKE: Christian Tybring-Gjedde og hans kone reagerer begge på at deres hus vises i et teaterstykke som setter dem i et negativt lys. I etterkant av kritikken fra Tybring-Gjedde er det framsatt trusler mot skuespillerne i stykket. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Truslene kom på Facebook og ble anmeldt til politiet mandag ettermiddag, opplyser skuespilleren til Dagbladet.

Saken bunner i teaterstykket «Ways of Seeing», som går på Black Box-teateret i Oslo. I oppsetningen vises bilder av hjemmene til blant annet justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) og Christian Tybring-Gjedde (Frp).

På scenen framstilles Frp-erne, sammen med blant andre Resett-sjef Helge Lurås, som en del av et nettverk som vil gjøre Norge til et mer rasistisk land. Også Jens Stoltenberg (Ap) og Resetts sponsorer trekkes inn i stykket.

Ingen av de involverte ble varslet om at deres hjem ble filmet for bruk på teateret. Blant annet Aftenpostens anmelder har omtalt stykket som problematisk på grunn av de hemmelig opptakene.

- Hat mot nordmenn

Ingvil Smines Tybring-Gjedde er statssekretær i olje- og energidepartementet. Hennes ektefelle, Christian Tybring-Gjedde, er blant Frps mest profilerte representanter på Stortinget.

Begge tar sterk avstand fra teaterstykkets innhold. Ingvil Smines Tybring-Gjedde har i intervju med nettstedet Human Rights Service sagt at hun er redd og omtalt stykket som «farlig».

«Blackbox Teater legitimerer sitt hat mot nordmenn gjennom en absurd statsfinansiert teaterforestilling», skriver Christian Tybring-Gjedde på Facebook søndag under overskriften «Hatefullt teater».

Har anmeldt trusler

Scenekunstner Sara Baban forteller Dagbladet at hun har mottatt trusler de siste dagene. Mandag anmeldte hun dem til politiet. Truslene er kommet via anonyme Facebook-konti.

- De skriver at de vet hvor jeg bor, at jeg er snart deportert, og de sammenligner meg med Quisling, forteller hun til Dagbladet.

- Blir du redd?

- Jeg blir mest forbanna. Jeg opplever at jeg blir hengt ut fordi jeg er kvinne og har bakgrunn som flyktning.

- Hvordan da?

- Når Tybring-Gjedde skriver «det er takken for at Norge tar imot mennesker på flukt», for eksempel. Som stortingsrepresentant burde han vite bedre, sier Baban.

- Ingen av dem som kritiserer oss har jo sett forestillingen. De baserer seg på en beskrivelse av en beskrivelse av en beskrivelse. De kan komme og se forestillingen så kanskje de blir litt opplyste om hva som foregår, legger hun til.

- Jeg er født på Bislett

Pia Maria Roll, som har regi på «Ways of Seeing», mener det er trist at Baban mottar trusler. Hun mener Christian Tybring-Gjedde ikke hadde behøvd å rette fokus mot Baban på Facebook.

- Det er tre mennesker med innvandrerbakgrunn i stykket, og det er selvfølgelig en av disse tre Christian Tybring-Gjedde skal henge ut på Facebook. Han kunne hengt ut meg, som er regissøren for stykket, men det gjør han selvfølgelig ikke. Jeg er jo født på Bislett, sier Roll.

Regissøren avviser samtidig at man har gått for langt ved å filme hjemmene til flere profilerte Frp-ere uten samtykke eller varsel.

- Vi har basert oss på informasjon som er offentlig tilgjengelig. Stykket er en kunstnerisk ytring og bryter ingen lover, sier Roll.

Black Box teater opplyser til Dagbladet at det står inne for programmet og tar ansvar for de kunstneriske valgene. Når det er sagt har kunstnerne full ytringsfrihet og kunstnerisk frihet, opplyser teateret.

På Ernas bord?

Christian Tybring-Gjedde ønsker ikke å kommentere saken.

Regissør Pia Maria Roll sier hun er mest opprørt over et intervju Ingvil Smines Tybring-Gjedde gjorde med Human Rights Service søndag. Her slås det fast at statssekretæren i Erna Solbergs regjering har «tatt saken videre i det politiske apparatet», og Roll er bekymret for hva dette betyr.

- Vi har overhodet ikke gjort noe ulovlig. Dette stykket er en kritikk av regjeringens politikk, det er et kunstnerisk verk, og vi har kun benyttet oss av allmen ytringsfrihet. Ingvild Smines Tybring-Gjedde må tydeliggjøre hva dette innebærer. Skal de endre lovgivningen? Skal de kutte bevilgninger? Det er svært alvorlig at en del av den norske regjeringen reagerer på denne måten i møte med kritikk av egen politikk, sier hun.

- En sikkerhetsutfordring

Hvordan Smines Tybring-Gjedde har tatt saken videre - om hun har diskutert den med kulturministeren eller statsministeren - fastlås ikke i innlegget på Human Rights Service.

OPPRØRT REGISSØR: Pia Maria Roll mener Tybring-Gjeddes reaksjon på stykket hennes utfordrer ytringsfriheten. Foto: Privat
OPPRØRT REGISSØR: Pia Maria Roll mener Tybring-Gjeddes reaksjon på stykket hennes utfordrer ytringsfriheten. Foto: Privat Vis mer

Ingvild Smines Tybring-Gjedde har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Når hjemmet mitt eksponeres i en teateroppsetning, hvor vi henges ut som rasister og for å skape et rasistisk samfunn, så må grensen være nådd, sier hun til HRS.

- Vi har ikke adressen vår offentlig noe sted på grunn av tidligere trusler. Og her har altså noen ligget i hekken utenfor hos oss og filmet hjemmet mitt! I tillegg til hjemmet til justisministeren og andre. Dette er en sikkerhetsutfordring, sa Tybring-Gjedde videre.

- En helt lovlig ytring

Pia Maria Roll sier på sin side at hun føler ytringsfriheten hemmes av responsen fra Frp-toppene.

- Dere antyder at profilerte Frp-ere er rasister. Du må vel ærlig talt forvente reaksjoner?

- Dette er en helt legitim og lovlig kunstnerisk ytring. Og folk må fatte at Ingvild Smines Tybring-Gjedde ikke er Hege Storhaug - hun representerer faktisk regjeringen i dette landet. Nå kommer hun med trusler mot et teaterstykke fordi hun ikke liker innholdet. Jeg mener det er hårreisende og det utfordrer ytringsfriheten i Norge, svarer Roll.

Regissøren sier stykket nå må ha ekstra vakthold på forestillingene i frykt for reaksjoner etter kritikken fra Frp-profilene.

Høyesterettsdommer involvert

Jurist og tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund står på scenen i «Ways of Seeing» og har samarbeidet med regissør Roll.

Lund, som altså er part i saken, avviser ideen om at oppsetningen kan ha brutt noen lover ved å filme hjemmene til Wara og Tybring-Gjedde.

- Jeg har registrert at maktpersoner i Frp, endog tilknyttet regjeringen, ønsker sanksjoner, visstnok også bruk av straff, mot slike politiske performance-skuespill som vi dessverre har altfor få av. Nå er den kunstneriske ytringsfrihet nokså absolutt her i landet, og hva som skulle være straffbart er, meg bekjent, heller ikke forsøkt presisert, skriver Lund i en e-post til Dagbladet.

- Antakelig føler de seg bare trådt på sine ømme tær - de som, ifølge Christian Tybring-Gjedde, «står opp for Norge og advarer mot islamsk facisme», mens de av skuespillet forsøkes tvunget «til taushet under dekke av kunstnerisk frihet. Dette er altså takken for at Norge tar i mot mennesker på flukt». Hørt på maken?, fortsetter han i e-posten.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer