VIL IKKE GRIPE INN: Trine Skei Grande (V) er kulturminister og hun akter ikke å gjøre noe med teaterstykket som henger ut enkelte Frp-ere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL IKKE GRIPE INN: Trine Skei Grande (V) er kulturminister og hun akter ikke å gjøre noe med teaterstykket som henger ut enkelte Frp-ere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Teaterstykke henger ut Frp-ere som rasister: Kulturministeren vil ikke gripe inn

Trine Skei Grande viser til at regjeringen har økt støtten til Black Box-teateret to år på rad.

Onsdag skrev Dagbladet om teaterstykket «Ways of Seeing», hvor flere profilerte Frp-ere og mennesker tilknyttet nettstedet Resett har fått sine hjem filmet.

Filmen brukes som en del av oppsetningen, hvor de samme personene anklages for å være en del av et rasistisk nettverk.

Resett-redaktør Helge Lurås, Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde har alle reagert på både innholdet i stykket og det de opplever som overvåkning. Til nettstedet Human Rights Service kommer det fram at Smines Tybring Gjedde, som er statssekretær i olje- og energidepartementet, har «tatt saken videre politisk».

-Blander meg selvsagt ikke

Kulturminister Trine Skei Grande (V) sier hun ikke har fått noen henvendelser fra Ingvil Smines Tybring-Gjedde eller andre angående dette stykket.

Og uansett om hun får en slik forespørsel, kommer ikke kulturministeren til å gripe inn.

- Jeg har ikke hatt kontakt med noen om denne saken. Som kulturminister blander jeg meg selvsagt ikke inn i kunstneriske uttrykk. Vi har for øvrig økt bevilgningen til Black Box både i fjor og i år, sier hun til Dagbladet.

Redd for å miste statsstøtte

På spørsmål om Skei Grande ser noe i stykket som går lengre enn retten til kunstnerisk ytring tillater, får Dagbladet opplyst at kulturministeren hadde gitt beskjed dersom hun reagerte på noe.

Regissør Pia Maria Roll har fortalt Dagbladet at hun er redd den politiske ytringen på scenen skal gå ut over statsstøtta til Black Box når statssekretær Smines Tybring-Gjedde uttaler seg som hun gjør.

- Skal de endre lovgivningen? Skal de kutte bevilgninger? Det er svært alvorlig at en del av den norske regjeringen reagerer på denne måten i møte med kritikk av egen politikk, sier hun.

Har anmeldt trusler

Scenekunstner Sara Baban fortalte Dagbladet at hun har mottatt trusler som følge av sin deltakelse i stykket. Mandag anmeldte hun truslene til politiet.

- De skriver at de vet hvor jeg bor, at jeg er snart deportert, og de sammenligner meg med Quisling, forteller hun til Dagbladet.

- Blir du redd?

- Jeg blir mest forbanna. Jeg opplever at jeg blir hengt ut fordi jeg er kvinne og har bakgrunn som flyktning.

- Ingen av dem som kritiserer oss har jo sett forestillingen. De baserer seg på en beskrivelse av en beskrivelse av en beskrivelse. De kan komme og se forestillingen så kanskje de blir litt opplyste om hva som foregår, legger hun til.