Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Teaterstykke kaller Frp-ere rasister. Men partiet freder millionstøtta

Flere Frp-ere er rasende på Black Box-teateret. Frp freder nå statsstøtta til teateret.

RØRER IKKE PENGENE: Morten Wold lover at Frp ikke kommer til å ta penger fra teateret som kaller flere partimedlemmer rasister. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
RØRER IKKE PENGENE: Morten Wold lover at Frp ikke kommer til å ta penger fra teateret som kaller flere partimedlemmer rasister. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er selvsagt ikke sånn at vi kommer til å gå aktivt for å redusere støtten til dette teateret, sier Morten Wold (Frp) til Dagbladet.

- Sånn holder vi ikke på. Frp støtter ytringsfriheten og retten til fri, kunstnerisk ytring, men vi har stilt spørsmål ved om det var nødvendig av teateret å gå så langt denne gangen. Det mener jeg er et helt betimelig spørsmål, legger han til.

Wold, som er Frps kulturpolitiske talsperson, sikter til stykket «Ways of Seeing» på Black Box i Oslo. I stykket vises videoopptak av husene til blant andre stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). De to er blant flere som henges ut som rasister i stykket.

Som Dagbladet meldte, har en av skuespillerne mottatt grove trusler etter stykket ble refset fra Frp-hold.

Truet ytringsfrihet

Også statssekretær Ingvild Smines Tybring-Gjedde (Frp) har reagert på stykket, og det ble hevdet i intervju med Human Right Service (HRS) at hun har «tatt saken videre politisk».

Regissør Pia Maria Roll forteller Dagbladet at hun opplevde sin ytringsfrihet truet når regjeringen nå angivelig er involvert. Black Box fikk sju millioner i støtte over statsbudsjettet i fjor, og dette frykter Roll kan forsvinne.

- Det stemmer ikke at vi vurderer å bruke politiske verktøy for å «straffe» Black Box. Sånn fungerer heldigvis ikke systemet. Men det er normalt å varsle sikkerhetstjenesten om man som rikspolitiker opplever trusler, trakassering eller ubehagelige hendelser, og det er trolig det Smines Tybring-Gjedde har ment, forsikrer Wold.

Freder støtten

Han understreker at Frp støtter Black Box-teaterets rett til ytringsfrihet, selv om flere partiprofiler har refset stykket.

- Black Box trenger ikke bekymre seg for kutt i støtten. Teateret har full ytringsfrihet, ingenting hos oss tilsier at vi ved neste korsvei kommer til å gjøre noe med bevilgningene. Men som alle andre poster på kulturbudsjettet vurderes selvsagt nivået på støtten fra år til år. Jeg gikk i debatten fordi jeg ikke syntes det var nødvendig å bruke slik scenografi og dramaturgi for å få fram budskapet man ønsket å formidle i stykket.

- Er det din jobb å blande deg i det, da?

- Som Frp-er reagerer jeg når sentrale tillitsvalgte beskyldes for å være rasister. Frp tar avstand for enhver form for diskriminering. Dessuten mener jeg det hadde vært fullt mulig å gjøre stykket uten å luske i hekken til folk i månedsvis. Jeg forstår godt at det oppleves ubehagelig å høre at noen har filmet huset ditt uten tillatelse.

- I kommentarfeltene til flere Frp-ere på Facebook er det mange som ikke tar samme avstand fra rasisme som du gjør?

- Det er mange forskjellige mennesker som tiltrekkes alle partier, noe som ikke minst kommer til syne i kommentarfeltene. Mange spyr ut edder og galle i alle retninger. Det er også mange av våre folk som utsettes for hets. Jeg synes alle, også Black Box, skal huske på at vi ikke bare har ytringsfrihet, men også ytringsansvar. Det gjelder også Black Box-teateret, ikke bare oss i Frp.

Har ikke sett stykket

Wold sier han «blir oppriktig lei seg» over måten han opplever at Black Box-stykket beskriver partiet hans og dets medlemmer.

- Når nærmest ethvert Frp-medlem beskyldes for å være rasist, gjør det meg trist. Det er ikke en sånn debattkultur vi burde ha i Norge. Frp har et annet syn på innvandring enn de andre partiene, men det handler ikke om rasisme, og det er trist at noen forsøker å gjøre den koblingen.

- Har du sett stykket selv?

- Nei, men jeg har fått det gjengitt.

Wolds intervju med Dagbladet støtter opp under det kulturminister Trine Skei Grande (V) sa på onsdag.

Hun avviste da kontant at det for henne var aktuelt å involvere seg i måten et teaterstykke skildrer regjeringskameratene i Frp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!