Teatralsk SEFO-sjef

Navn: Audun Johansen Alder: 65 Yrke: Sorenskriver/SEFO-leder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje er det hans interesse for teater som skinner igjennom når han vifter med armene foran TV-kameraene og «rekonstruerer» episoden da politiet skjøt og drepte en alkoholpåvirket og rasende mann på Notodden natt til torsdag. Og kanskje er det hans mange år i politiet som gjør at han sier «vår politimann» om den mistenkte tjenestemannen. Uansett har sorenskriver Audun Johansen skaffet seg selv og politiets særskilte etterforskingsorgan, SEFO, et problem lenge før granskingen av hendelsen er avsluttet.

Ikke fordi han framsto som en offentlig ansatt standup-komiker på TV-skjermen. Men fordi han mer enn antyder at intet tyder på at politimannen har gjort noe galt. Nå skal Johansen få etterforske i fred for oss som har som oppgave å referere slike hendelser, men holder vi oss til såkalt etablerte fakta, er det klart at den drepte ikke hadde noe våpen framme da han ble skutt. Han hadde derimot en øks og en forskjærkniv i en bag han brakte med seg.

Videre framgår det at politiet hadde spanet på mannen i tre timer uten å finne grunn til å gripe inn. Mannen var beruset og rasende på sin samboers eksmann, fordi denne tidligere på dagen sprayet lakk i ansiktet på kvinnen. Den drepte 27-åringen skal ha sagt at han ville «lage et blodbad» hos sin samboers eksmann. Stort mer vet ikke vi utenforstående om hendelsen.

Resten er opp til Audun Johansen og SEFO. Johansen har lang erfaring i etterforskning, SEFO har nesten like lang erfaring i å henlegge saker der politiet er involvert. Skyteepisoden på Notodden er en av et titall episoder de siste femten årene der politiet har skutt mot gjerningsmenn av ulike slag. Mange av hendelsene har endt med dødelig utgang, de færreste har endt med påtale mot polititjenestemenn.

Johansen er kjent som en omgjengelig og forekommende offentlig tjenestemann og er godt likt av pressefolk hjemme i Vestfold. 65-åringen tok juridikum i 1961, har vært politimester i Porsgrunn, herredsdommer i Asker og Bærum og ble sorenskriver i Larvik i 1990. Han er en til tider omstridt dommer, mange husker at han flere ganger forlenget fengslingen av den nå løslatte 54-åringen i Hedrum-saken. Men av langt flere, i hvert fall i hjembyen Sandefjord, huskes han som en hardt arbeidende bystyre- og fylkestingspolitiker for Høyre.

Han er dessuten svak for god litteratur og klassisk musikk. Og som sagt; han er den hittil eneste SEFO-leder med sans for teater.