Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ted Cruz danket ut Trump og vant i Iowa

Dødt løp mellom Clinton og Sanders på demokratisk side.

STOR SEIER: Ted Cruz (bildet) vant nominasjonen i Iowa selv om Trump ledet stort på meningsmålingene. Foto: Michael Zamora/The Des Moines Register via USA TODAY NETWORK
STOR SEIER: Ted Cruz (bildet) vant nominasjonen i Iowa selv om Trump ledet stort på meningsmålingene. Foto: Michael Zamora/The Des Moines Register via USA TODAY NETWORK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WEST DES MOINES/NEW YORK (Dagbladet): Nominasjonsvalget i Iowa ble den thrilleren mange hadde spådd på forhånd.

De store TV-kanalene CNN, FOX, MSNBC og ABC meldte alle ved 4.30-tida norsk tid at senator Ted Cruz vinner nominasjonskampen i Iowa. Han har gjort det overraskende bra og slått Donald Trump, som ledet på meningsmålingene.

Da 99 prosent av de forventede stemmene var talt opp, hadde Cruz en oppslutning på 28 prosent, mens Trump hadde 24 prosent. Marco Rubio har også gjort det overraskende bra, og fikk 23 prosent av stemmene.

- Seier for grasrota Til voldsom jubel gikk Ted Cruz på talerstolen. Dette blir ansett som en enorm seier for ham.

- Gud velsigne Iowa! I kveld er en seier for grasrota. I kveld er en seier for modige konservative i Iowa og resten av dette flotte landet. I kveld har folk i Iowa snakket.

- De har sagt at den neste republikanske presidenten ikke vil bli valgt av mediene. Han vil ikke bli valgt av etablissementet i Washington eller av lobbyistene. Men han vil bli valgt av den aller mektigste kraften, vi det amerikanske folk, sier Cruz til svær jubel, og med familien rundt seg.

Mens Trump har drevet mye valgkamp gjennom svære samlinger og medier, har Cruz besøkt alle delstatens 99 fylker og drevet mer valgkamp på gamlemåten.

Publikumsfrieri Dagbladet traff Trumps rådgiver, Daniel Scavino jr., utenfor konferansesalen på hotellet der Trump holder sin valgvake i kveld. Han var tydelig nedbrutt og takket høflig nei til å kommentere resultatet. 

2016 Donald Trump og kona Melania innser tapet i Iowa. På bildet er også barna Ivanka Trump, Donald Trump, Jr., Tiffany Trump, Eric Trump, Barron Trump. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet1g
2016 Donald Trump og kona Melania innser tapet i Iowa. På bildet er også barna Ivanka Trump, Donald Trump, Jr., Tiffany Trump, Eric Trump, Barron Trump. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet1g Vis mer

Stemningen var noe medtatt på valgvaken til Donald Trump på Sheraton-hotellet i Western Des Moines, men da Trump entret scenen sammen med hele familien, sto jubelen i konferansesalen i taket.

Eiendomskongen fra New York som har kommet dit han er med å være høylytt og gå rett i strupen på motstanderne, gjorde det helt motsatte i dag.

- Jeg elsker folk i Iowa. Så da vi startet dette 16. juni, sa alle at jeg ikke engang ville nå topp ti i Iowa, og at jeg ikke måtte gjøre det. Jeg er beæret. Og jeg vil gratulere Ted og alle de andre kandidatene, sier Trump på valgvaken.

Han takker også hele familien som var med ham opp på talerstolen.

- De har vært en stor støtte. I morgen vil vi være i New Hampshire. Der tror jeg vi vil vinne. Vi vil gå videre til å vinne den republikanske nominasjonen. Jeg elsker dere i Iowa så mye at det kan hende jeg kommer tilbake og kjøper en gård, sier Trump i en kort tale.

Samtidig varslet den republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee at han avslutter sitt forsøk på å nå Det hvite hus.

Rubio tett på Samtidig er det et stort nederlag for Trump. Etter at Cruz ledet på de fleste meningsmålinger i Iowa for inntil et par uker siden, har Trump-apparatet brukt mye på å angripe den konservative Texas-senatoren. Det har tydeligvis også åpnet veien for Marco Rubio.

Han endte ikke mer enn et drøyt prosentpoeng bak Trump.

Resultatet er dermed en stor seier for Florida-senator Marco Rubio, som trolig har stjålet mange stemmer fra Trump.

- Dette er øyeblikket de fortalte oss at ikke ville skje. De fortalte meg at håret mitt ikke var grått nok. De sa at støvlene mine var for høye. De ba meg om å vente på min tur, sa en svært ivrig Rubio.

Nærmest uavgjort På demokratisk side var det særdeles jevnt mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders. Da 94 prosent av de forventede stemmene var opptalt, hadde Clinton 50,2 prosent mot Bernie Sanders som har 49,3. 

- Det er så mye som står på spill i dette valget. Jeg er dypt takknemlig for alle som står på. Det er sjelden at vi har muligheten vi har nå til å ha en virkelig konkurranse om ideer og tenke hardt på hva det demokratiske partiet står for og hva framtida kan se ut som. Jeg er en progressiv politikker som får ting gjort, sa Clinton med ektemannen Bill og datteren Chelsea bak seg. 

På Bernie Sanders' valgvake buet tilhørerne da Hillary Clinton erklærte seg progressiv. Minutter etterå ble Vermont-senatoren møtt med trampeklapp og heiarop.

Selv om han ser ut til å havne bak Hillary Clinton her i Iowa, var det åpenbart at både kandidaten selv og hans velgermasse så på det som en seier.

- Selv om alt ikke er klart ennå, ser det ut som vi får halvparten av delegatene. Jeg vil takke minister Clinton og guvernør O'Malley. Det er ikke lett å tape, jeg har gjort det selv. Han drev en ordentlig kampanje og gjorde seg fortjent til respekt.

- Vi har sendt en klar melding til ikke bare den politiske og økonomiske eliten, men også medieeliten. Det er for seint for etablert politikk og økonomi, sier han fra scenen.

Den tredje kandidaten, Martin O´Malley valgte å trekke seg fra nominasjonskampen etter å ha gjort svært dårlig. Han lå an til å få under 1 prosent oppslutning.

Rolige Trump-støttespillere Etter at Trump hadde stått på scenen, ble det fort tom i valgvakelokalene.

- Vi er ikke veldig skuffet. Cruz er vårt andrevalg selv om vi stemte på Trump. Det viktigste er at vi får en som er anti etablissementet og som si imot eliten i Washington, sier de to kompisene Aaron Haskin (37) og Josh Hansen (39).

- Dessuten kommer Trump til å vinne i New Hampshire, mens Sør-Carolina etter det blir en skikkelig kamp. Jeg tror Cruz rett og slett kommer tilå hoppe over New Hampshire og kjøre alt på Sør-Carolina, sier Haskin.

Rob Francis (49) mener Ted Cruz er for konservativ selv for han.

IKKE SKUFFET: Aaron Haskin og Josh Hansen foran scenen der Donald Trump og familien nettopp har erklært tap i Iowa.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE SKUFFET: Aaron Haskin og Josh Hansen foran scenen der Donald Trump og familien nettopp har erklært tap i Iowa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg er konservativ, men jeg tror Cruz er for konservativ for meg og andre. Jeg blir litt flau på vegne av delstaten vår, når ikke Trump blir valgt, men han kan for all del bli president, sier han.

YDMYK: Det var en overraskende ydmyk Donald Trump som på sin egen valgvake måtte innse at han ikke klarte å vinne nominasjonskampen i Iowa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
YDMYK: Det var en overraskende ydmyk Donald Trump som på sin egen valgvake måtte innse at han ikke klarte å vinne nominasjonskampen i Iowa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media