LEVERTE TALE: Ted Cruz fikk tale på landsmøtet i primetime. Han kom aldri med en støtteerklæring til Donald Trump. Video: CNN Vis mer

Ted Cruz nektet å støtte Donald Trump. Buet ut av landsmøtesalen

Nevnte Trumps navn én gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CLEVELAND (Dagbladet): Mange så på Ted Cruz som Det republikanske partiets framtid. Etter hvert som primærvalgkampen gikk sin gang i våres, ble det mer og mer synlig at Cruz var den eneste som kunne utfordre Donald Trump.

Valgkampen, der de to var store konkurrenter, ble stygg. Meget stygg.

Det var derfor store forventinger til hva Ted Cruz ville si da han skulle innta scenen under landsmøtet i Cleveland på arrangementets nest siste kveld. Kom han til å erklære sin støtte til Donald Trump, eller kom han til å se framover allerede mot neste presidentvalg i 2020 - da Cruz fort kan bli kandidaten.

Gratulerte Trump

Ted Cruz fikk kveldens kanskje høyeste og lengste applaus da han kom på scenen rundt 03.30 natt til torsdag norsk tid. Den ble fulgt av noe buing og tilrop med Trumps Cruz-kallenavn «Lyin' Ted».

KAOS: Det ble fullt kaos under det republikanske landsmøtet da det ble tvunget fram en avstemning om regelendringer som kunne hindre Trump i å bli partiets presidentkandidat. Video: CNN Vis mer

- Jeg vil gratulere Donald Trump med å ha vunnet nominasjonen i går kveld, sa han fra scenen.

Ifølge taleutkastet som ble sendt ut til pressen i forkant, var dette eneste gang senatoren kom til å nevne Trump i talen sin. Det ga heller ingen signaler på at han kom til å gi sin støtte til Trump. Cruz gikk aldri lenger enn å gratulere Trump.

Begynnelsen av talen brukte han på å minne de drepte etter politiskytingen i Dallas. Han understreket videre at han som alle andre på landsmøtet ville se de republikanske ideene vinne i november.

- Ville ikke støtte

Likevel handlet talen - som ble holdt til en nærmest fullsatt landsmøtesal midt i beste TV-tid - om Cruz' egne ideer.

Mannen som en gang kalte Donald Trump for en patologisk løgner som aldri kunne bli president fikk med seg landsmøtesalen som ingen andre talere før ham. Og det uten å nevne navnet på partiets kandidat utenom gratulasjonen han startet med.

- Stem etter din samvittigheten. Stem på kandidaten opp eller ned på stemmeseddelen, på kandidaten som vil forsvare grunnloven.

Da Cruz avsluttet sin tale uten å ha støttet Trump ble han buet av scenen av et stort antall delegater.

Flere melder om at Cruz' kone Heidi måtte bli eskortert ut av salen, da stemningen skal ha blitt amper blant delegater. En Trump-talsperson sier til NBC at Cruz forente partiet ved å ikke støtte Trump.

Like før Cruz gikk på scenen hadde han og Trumps tidligere motstander Marco Rubio nettopp oppfordret folk til å stemme på Trump.

Overdøvet

Tidligere i dag ble Cruz overdøvet av Trump. Mens Texas-senatoren holdt et velgermøte i landsmøtets vertsby Cleveland, fløy nemlig Trumps privatfly lavt inn til landing og overdøvet Cruz fullstendig. Cruz flirte bare under opptrinnet, men i kveld var det alvor.

Kvinnen som høstet ukas så langt høyeste applaus, Laura Ingraham, var nemlig på scenen bare en halvtime før Cruz. Den konservative radioverten ba Cruz om å holde sitt løfte og støtte Trump. Det gjorde han ikke.

Tidligere i valgkampen ble Cruz kalt en «pussy» av Trump etter en debatt. Trump kalte også Cruz den største løgneren han noen gang hadde møtt. Trump påsto også at Ted Cruz' far Rafael var tilknyttet John F. Kennedys drapsmann Lee Harvey Oswald.

I tillegg til de mange personlige feider mellom Cruz og Trump, tilhører de også forskjellige leire innenfor partiet. Cruz er en av de fremste figurene for den kristenkonservative grenen i partiet, der mange ikke akkurat verdsetter Trumps ekstravagante livsstil, to skilsmisser og det de anser som for liberal politikk.

- Sa vi ikke hadde en sjanse: James Epley, Trumps valgkampsjef i Sør-Carolina, forteller om årsakene til at eiendomsbaronen kan lande Trump-helikopteret i Cleveland som Republikanernes presidentkandidat. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer