Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Teddygaven ble et mareritt for Jürgen (51)

Endelig renvasket etter å ha blitt stemplet som «Bamsemannen». - Nå blir det ikke flere kjøreturer på Teddy, sier han.

RENVASKES: Bamsemannen Jürgen Koch (51) og kona Heike (53) håper på renvaskelse etter siktelsen mot for forsøk på lure barn inn i bil er henlagt. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
RENVASKES: Bamsemannen Jürgen Koch (51) og kona Heike (53) håper på renvaskelse etter siktelsen mot for forsøk på lure barn inn i bil er henlagt. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD (Dagbladet): Mandag 1. oktober ble Jürgen Koch siktet for lokkende og truende atferd overfor tre gutter i boligområdet han og barna bor i, og satt i varetekt. Tre gutter hvedet å ha blitt skremt av en mann som kjørte rundt med en stor teddybjørn i forsetet. En beskrivelse som passet til Jürgens bil. Han tok sjøl kontakt med politiet, da han fikk høre om etterlysningen.

Sjokkert Et døgn etter ble Jürgen løslatt, og saken mot ham senere henlagt. Likevel opplever han seg dømt for overgrep i folks øyne, takket være det både han og kona kaller ukritisk omtale. Noe de også får støtte for av kriminalsjef Lars Reiersen.

- Jeg er både sint og sjokkert på både politi og journalister for at de antydet så sterkt hva min mann hadde gjort, når han faktisk ikke har gjort noe galt i det hele tatt. Reaksjonene var feil i forhold til sakens realiteter, sier Heike til Dagbladet.

Vi sitter i Jürgens lille hybel og samtaler med Heike via Skype, mens Heike befinner seg hjemme i Rostock, i Nord-Tyskland. Hun håper åpenheten vil bidra til å renvaske ektemannen fra det ryktet som massiv omtale har ført til.

Teddy sendt hjem - Da jeg fikk høre om det så jeg meg straks om etter raskeste fly til Norge. Men det var ikke noe. Dermed måtte jeg være her. Men vi snakker daglig på Skype, forteller hun.

Allerede helgen etter løslatelsen reiste Jürgen hjem til Rostock for å kunne være sammen med familien. I tillegg måtte han gjøre noe annet.

- Ja, nå er Teddy her hos meg, sier Heike.

Det blir dermed ingen flere forseteturer for teddybjørnen i Norge.

Heike og Jürgen har tre voksne barn. Selv om disse har flyttet ut fra hjemmet, tenker de på faren sin som arbeider i Norge for å skaffe inntekter til familien. Derfor utstyrte de ham med den store teddybjørnen.

- Så han skulle slippe å kjøre alene, sier kona.

Jürgen har tidligere fortalt til Dagbladet at folk flest har sett på bamsen som et kuriøst og morsomt innslag. Selv tollerne trakk på smilebåndet, hver gang han kom tilbake til Norge fra sine regelmessige turer hjem hver tredje uke.

-Ikke gå med fremmede På spørsmål om hvordan hun og mannen ville ha reagert dersom deres egne barn meldte fra om tilsvarende opplevelser som de tre barna hadde, og som endte med siktelse, svarer Heike.

- Det er klart vi ville ønsket å få detaljer fra dem og få vite hva som hadde skjedd. Og samtidig si klart i fra at de aldri må avgårde med fremmede menn. Jeg ville imidlertid sørge for at politiet så raskt som mulig kunne få avgjort om vedkommende er uskyldig eller ikke.

SELSKAP: Teddybjørnen var en gave til pappa Jürgen Koch fra barna. De tenkte på ham i Norge, og ville ikke at han skulle kjøre alene. Til og med tollere gjenkjente den store bamsen, og smilte når han passerte grensa. Foto: Lasse Ljung
SELSKAP: Teddybjørnen var en gave til pappa Jürgen Koch fra barna. De tenkte på ham i Norge, og ville ikke at han skulle kjøre alene. Til og med tollere gjenkjente den store bamsen, og smilte når han passerte grensa. Foto: Lasse Ljung Vis mer

Hun får klar støtte av ektemannen.

Gjorde ikke nok Kriminalsjef Lars Reiersen tar bladet fra munnen og erkjenner at i denne saken klarte ikke politiet å beskytte mistenkte godt nok.

- Reagerte poltiet for sterkt?

- Vanskelig å si. Vårt primære mål er å avdekke og identifisere. Men vi klarte heller ikke godt nok å beskytte den siktede, sier han.

Reiersen tar ikke all skyld på seg. Identifiseringen av siktede ble forsterket gjennom mediesirkuset i denne saken. Ikke minst ble boligen, der siktede har en liten leilighet, hengt ut.

- Det var ikke bra. Boligen hadde ikke noe med saken å gjøre, sier Reiersen.

Han forteller at Jürgen er sjekket ut og saken henlagt. Han presiserer at det å sikte folk ikke er ensbetydende med skyld, men også en måte å sikre at personer får den juridiske beskyttelsen de har krav på ut i fra sakens alvor.

HVER KVELD:Jürgen Koch (51) og kona Heike (53) snakker med hverandre på Skype hver kveld. Slik klarer hun å støtte ektemannen i denne vanskelige tiden. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
HVER KVELD:Jürgen Koch (51) og kona Heike (53) snakker med hverandre på Skype hver kveld. Slik klarer hun å støtte ektemannen i denne vanskelige tiden. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer