Tegn en professor!

Akademia vil være den siste delen av samfunnet som blir likestilt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens lekse til alle i familien din, store som små. Tegn en professor. Det er hele oppgaven. Ingen stikkord, bare et hvitt ark og beskjed om å tegne en professor. Etterpå skriver du en kommentar til dette innlegget og forteller om resultatet.

Så får vi alle svaret på hvorfor kvinneandelen blant akademikere i høye posisjoner er så lav. Du får svaret på ganske mye annet også, men først og fremst hvilke ubevisste holdninger de aller fleste av oss har til professorer og akademikere generelt. Hvordan det gikk i min familie? Les videre.

Jeg er selv akademiker og liker å tro at jeg klarer å overføre gode balanserte holdninger til min datter på 7. Vi er aktive på flere fronter, men havner også i sofakroken. Vi ser både Donald og Kim Possible på TV, det siste har bekymret meg litt, men der er det i hvert fall en hovedperson som er jente og som redder verden, ved hjelp av kløkt OG teknologi.

I Donald er Dolly stort sett opptatt av hårsløyfa si. Vi har jevnlig besøkt vitensenteret, utført alskens eksperimenter på kjøkkenbenken, og studert både døde fisk og levende maur. På grensen til hva jeg selv synes er interessant, men alt for den oppvoksende generasjons vitenskapsinteresse. Og ja da, hun elsker regning på skolen, er tøff og sterk, og prinsesseinteressert også. Jeg trodde faktisk inntil nylig at hennes generasjon vil være mer likestilt, og ikke ha de samme ubevisste holdningene som min generasjon sliter med på tross av foreldre som angivelig har brent Bher og gjort andre typer opprør.

En dag, sånn rett før skolestart etter sommeren, fikk jeg spørsmålet: Mamma, kan en dame bli professor? Ikke aner jeg hvordan hun kom på å spørre om det, men jeg fikk da ut av henne hva hun tenker om saken. Først og fremst har professorer menn med tykke briller. De har enten lite eller kjempestort hår, ofte grått. De er gjerne gale, uten at hun kan fortelle meg hva gal i denne sammenhengen betyr. Resten av bildet er akkurat like forutsigbart som vi alle trodde. Hva er så problemet? At hun allerede har et fastlåst syn på hvem som er akademikere, på tross av at det i vår familie er mamman, ikke pappan, som er bokormen.

At Djupedal synes skolen har blitt for feminin, og antyder at det er noe negativt i det, bekrefter våre ubevisste tanker om at det skal være noe maskulint ved skole.

At kvinnelige gründere ikke har identiske rettigheter med andre kvinner idet de blir gravide, bekrefter at vi som samfunn egentlig synes det å få barn er noe gründere ikke gjør, altså noe som hører det maskuline til. Virkeligheten på tv er enkel: Menn har vitenskap, kvinner har klesskap. Kan dette fortelle oss noe vi ikke liker å høre?

Vi kan angripe barne-TV så mye vi vil for våre egne og våre barns holdninger, men sannelig er det flere områder å gripe fatt i likestillingen i de akademiske kretser. Jevnbyrdighet innen akademia burde være en selvfølgelighet, det er tross alt den mest ”opplyste” delen av befolkningen det er snakk om. Det hjelper ikke å si at dette vil gå seg til bare vi gir kvinnene nok tid til å ”ta igjen” det forspranget mannfolkene har hatt i skolesektoren. Jeg tror akademia vil være den siste delen av samfunnet som blir likestilt, nettopp fordi det representerer den lange historien, der menn har dominert, og vi som sitter midt i klisteret i dag kopierer gamle idealer, ubevisst. I resten av samfunnet er man mer praktisk orientert og ser på hverdagens resultater i større grad.

PROFESSOR: Albert Einstein er selve innbegrepet på hvordan en professor skal se ut.
PROFESSOR: Albert Einstein er selve innbegrepet på hvordan en professor skal se ut. Vis mer

Provosert? Gå hjem og be barna dine tegne en professor, så får vi se. Jeg håper jeg tar feil.