Tegn på folkemord i Darfur

FNs folkemordutsending Juan Méndez sier at krigsforbrytelsene som pågår i Darfur i Sudan kan være grove nok til å kalles folkemord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Méndez, som er fra Argentina og er generalsekretær Kofi Annans spesialutsending for folkemord, er nettopp kommet tilbake fra en reise til Darfur sammen med canadiske Louise Arbour, FNs høykommissær for menneskerettigheter.

- Krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og brudd på krigens lover har antakelig foregått i stor og systematisk stil, sa Méndez da han torsdag talte i FNs hovedforsamling.

- Vi tror heller ikke at det går mot bedre tider når det gjelder å hindre flere brudd, og vi må skjerpe sikkerheten i framtiden, sa Méndez.

50.000 mennesker har dødd og 1,2 millioner er blitt hjemløse som følge av konflikten, og FN truer med sanksjoner om ikke regjeringen tar konkrete skritt for å avvæpne Janjaweed-militsen som herjet på landsbygda.

Sudan så ut til å gå mot fredeligere tider etter at det i sommer ble undertegnet en fredsavtale med opprørere i Sør-Sudan. Men takket være fredeligere forhold i sør, ble det mer fokus på konflikten i Darfur i den vestlige delen av landet.

(NTB)

<B>RASER:</B> En sudansk kvinner raser over forholdene i Autash flyktningeleir, nord for Nyala i regionen Darfur. Opprøret i Darfur, som startet i fjor, har jaget over en million mennesker på flukt og har skapt hva FN betegner som verdens største humanitære katastrofe - enten det kan kalles folkemord eller ei.