HISTORISK: Foran et publikum på omtrent 20 personer ble Bjørn Einar Romøren her tidenes første skihopper i Nye Holmenkollen. Rennleder i bakken mener at testhoppingen i går kveld var strengt nødvendig for at Anette Sagen skal kunne hoppe i kveld. Hoppsjefen lurer på hvorfor det var nødvendig at det ble Romøren.
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HISTORISK: Foran et publikum på omtrent 20 personer ble Bjørn Einar Romøren her tidenes første skihopper i Nye Holmenkollen. Rennleder i bakken mener at testhoppingen i går kveld var strengt nødvendig for at Anette Sagen skal kunne hoppe i kveld. Hoppsjefen lurer på hvorfor det var nødvendig at det ble Romøren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Tegn på likestilling når gutta prøvehopper for jentene

Nå kaster Stoltenberg og de andre politikerne seg inn i Kollen-bråket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Selv om politikerne i Stortingets spørretime var mest opptatt av at Trond Giske ville ha med kronprinsen i sitt næringsutvalg, var det ett tema som engasjerte vel så sterkt i korridorene etterpå.

Bildet på dagens forside av Dagbladet, som viser Bjørn Einar Romøren sette utfor det nye Holmenkoll-anlegget, dagen før Anette Sagen skulle innvie hoppbakken.

Statsminister Jens Stoltenberg har dette å si om Kollen-bråket, når han får tenkt seg om:

- Det er vel et tegn på at likestillingen har kommet langt når guttene prøvehopper for jentene, sier Stoltenberg til Dagbladet.

BLE IKKE FØRSTEMANN: Bjørn Einar Romøren skulle egentlig hoppe som nummer to etter Anette Sagen. Men med gårsdagens hopp klarte han likevel å komme først.  Foto: Tormod Brenna/Dagbladet
BLE IKKE FØRSTEMANN: Bjørn Einar Romøren skulle egentlig hoppe som nummer to etter Anette Sagen. Men med gårsdagens hopp klarte han likevel å komme først. Foto: Tormod Brenna/Dagbladet Vis mer

BarnsligHans partifelle, stortingsrepresentant Hadia Tajik, måtte nesten trekke på smilebåndet da hun våknet opp til nyheten om Romørens «snikhopp».

- Det er kanskje et tegn på hvilken vei likestillingen går, når gutta må snikhoppe kvelden før, sier Tajik til Dagbladet.

At det nettopp var landslagshopper Romøren som fikk æren, har provosert mange. For to uker siden uttalte leder i Kollenhopp, Roar Gaustad, til Aftenposten at Romøren var hans favoritt til å bli den første som hoppet i Kollen.

Derfor er det få som mener det var tilfeldig at nettopp han fikk sette nedslag på 111 meter i går. «Jomfruhoppet» i Kollen var heller ikke avklart med hoppledelsen, som mener landslagshopperne heller burde konsentrere seg om skiflyvningen i Planica.

FRA KONGEHUS TIL KOLLEN: I forbindelse med Stortingets spørretime måtte Jens Stoltenberg svare på både Giskes kronprinsinvitasjon og bråket rundt hvem som skulle hoppe først i Kollen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
FRA KONGEHUS TIL KOLLEN: I forbindelse med Stortingets spørretime måtte Jens Stoltenberg svare på både Giskes kronprinsinvitasjon og bråket rundt hvem som skulle hoppe først i Kollen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Dette er barnslig. Det er barnslig å spørre Romøren, og det er barnslig av han å takke ja. Men hoppgutta må gjerne leke helter om natta foran tomme tribuner, men det er Anette Sagen som er hoppsportens ubestridte førstedame, sier Tajik.

Oppblåste mennOgså Venstres Trine Skei Grande har latt seg engasjere:

- Historien er stappfull av oppblåste menn som tar seg til rette, sier hun, og tror ikke de ansvarlige i Kollenhopp har tatt innover seg symbolkraften av det de har gjort.

Nå håper hun bare gårsdagens hopp ikke vil ødelegge for Anette Sagen og de som skal følge henne når hun setter utfor hoppkanten.

 BARNSLIG: Aps stortingsrepresentant Hadia Tajik mener gårsdagens hoppstunt var barnslig, og mener hoppsporten fortsatt er dominert av gutteklubben grei. Foto: Heiko Junge / Scanpix
BARNSLIG: Aps stortingsrepresentant Hadia Tajik mener gårsdagens hoppstunt var barnslig, og mener hoppsporten fortsatt er dominert av gutteklubben grei. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Det var Oslo Kommune som avgjorde at nordlandsjenta var den som skulle få åpne den nye bakken. Byrådsleder Stian Berger Røsland sa på gårsdagens pressemøte at byrådet hadde fått 6000 e-poster om valget av hopper.

4000 av dem gikk i Vefsn-jentas favør. Sagen har tatt VM-bronse, vunnet åtte NM-gull og seiret i 42 internasjonale renn.

Hovedpersonen selv, som nettopp er kommet hjem til Norge, sier hun er skuffet.  

- Jeg sjekket nettet og fikk se alt oppstyret, og det er klart jeg er skuffet over at dette på en måte overskygger det som skal skje i kveld, sier hun til Helgeland Arbeiderblad.

DÅRLIG GJORT: Parlamentarisk leder i Venstre, Trine Skei Grande, mener det er dårlig gjort at Romøren fikk hoppe først i Kollen. Hun sier hoppsporten er en mannsbastion, men at Sagen er en pioner. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
DÅRLIG GJORT: Parlamentarisk leder i Venstre, Trine Skei Grande, mener det er dårlig gjort at Romøren fikk hoppe først i Kollen. Hun sier hoppsporten er en mannsbastion, men at Sagen er en pioner. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer