Oslo universitetssykehus:

- Tegn til at tran kan redusere smitterisiko

Forskere ved Oslo universitetssykehus ser tegn til at tran kan redusere risikoen for coronasmitte.

FORSKER PÅ TRAN: Oslo universitetssykehus skal sette i gang en stor studie av tran, og dens virkning på coronaviruset. Foto: Medicimage / REX / NTB
FORSKER PÅ TRAN: Oslo universitetssykehus skal sette i gang en stor studie av tran, og dens virkning på coronaviruset. Foto: Medicimage / REX / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver Oslo universitetssykehus (OUS) i en pressemelding tirsdag.

Om det er fordi tran forebygger coronasykdom eller om det er andre forhold hos tran-brukerne som gir dem redusert risiko er foreløpig uklart, og skal studeres videre.

- Vi ser tegn til at tranbrukere har redusert risiko for å bli smittet av coronavirus, og redusert risiko for et alvorlig sykdomsforløp dersom man skulle bli smittet. Dataene våre kan ikke si om dette skyldes noe med livsstilen til de som tar tran eller om det er tranen i seg selv. Dette ønsker vi nå å undersøke, sier Arne Søraas, lege og forsker ved Avdeling for mikrobiologi ved OUS.

Tranens virkning skal undersøkes nærmere, i det som blir en av tidenes største kliniske studier i Norge, med minst 70 000 deltakere.

I studien vil deltakerne fordeles i to grupper ved loddtrekning. Den ene halvparten av deltakerne vil daglig ta tran mens den andre halvparten får et placebo-produkt. Deltakerne får ikke vite hvilken gruppe de tilhører.

- Jeg håper mange vil se på dette som en mulighet til å være med på den store dugnaden for å bekjempe corona. Resultatene kan gi oss verdifull innsikt i hvordan vi kan forebygge å bli smittet av korona og andre virussykdommer som sesonginfluensa og forkjølelse, sier Søraas.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer