<strong>BEDRING:</strong> Den siste uka har ei ebolasmittet norsk kvinne, som jobbet som feltarbeider for Leger uten grenser i Sierra Leone, fått behandling ved Oslo universitetssykehus Ullevål. Det finnes ingen gjennomtestet og godkjent medisin mot den svært dødelige blødersykdommen, men sykehuset opplyser at de har fått tilgang til relevante medikamenter. Terje Pedersen / NTB Scanpix
BEDRING: Den siste uka har ei ebolasmittet norsk kvinne, som jobbet som feltarbeider for Leger uten grenser i Sierra Leone, fått behandling ved Oslo universitetssykehus Ullevål. Det finnes ingen gjennomtestet og godkjent medisin mot den svært dødelige blødersykdommen, men sykehuset opplyser at de har fått tilgang til relevante medikamenter. Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Tegn til bedring for ebolasyk kvinne

Svært få leger har direkte kontakt med pasienten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en snau uke har den ebolasmittede kvinnen, som jobbet som feltarbeider for Leger uten grenser i Sierra Leone, fått behandling under et strengt smittevernregime på Oslo universitetssykehus.

Lite nytt har kommet ut om kvinnens tilstand - på en pressekonferanse i ettermiddag lettet sykehusledelsen litt på sløret:

- Tilstanden hennes er stabil, og det er tegn til bedring. Og det er bra, sa Dag Kvale, avdelingsleder ved infeksjonsmedisinsk avdeling.

Det synes også generalsekreær i Leger uten grenser, Anne-Cecilie Kaltenborn.

- Det var gledelig nytt. Vi merker oss at det nå er optimisme på sykehuset, og da deler vi den og gleder oss over tegn til bedring, sier Kaltenborn til Dagbladet.

LES OGSÅ: Derfor ble ebola-utbruddet det verste noensinne

Svært ressurskrevende Det er likevel liten tvil om at situasjonen på Ullevål er svært alvorlig. Sykehuset har fått beskjed om å følge luftsmittevernrutiner, selv om ebola ikke smitter gjennom luft.

Det bekreftet seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Line Vold, på dagens pressekonferanse.

Samtidig som den norske kvinnen har fått behandling på Ullevål, har helsearbeidere på sykehus i Spania og USA blitt smittet etter å ha behandlet ebolapasienter.

Norske helsemyndigheter sier at det er svært liten sjanse for at noe lignende kan skje her.

- Vi har forberedt oss veldig godt, både når det gjelder trening, men også når det gjelder utstyr, sa Kvale.

Han la til at behandlingen av den ebolasyke kvinnen, er svært krevende.

- Vi har valgt en teammodell basert på at færrest mulig skal inn til pasienten. Det har vært et fåtall leger som har vært i direkte kontakt med henne. Det er tungt å jobbe i denne typen utstyr, vi ser jo ser hvor ressurskrevende en sånn pasient er. Men det er en gjennomtenkt logistikk og mye trening som ligger bak, sier han.

Perspektiv - Jeg tenker at med tilfellene vi har sett i USA og Spania, og det minnet Oslo universitetssykehus oss på i dag, så er ebola veldig ressurskrevende å behandle. Det har Leger uten grenser erfart gjennom de sju siste månedene. Det er naturlig at disse tilfellene havner i fokus, man ønsker ikke å gjøre noen feil, sier Kaltenborn.

- Men det setter hele situasjonen i perspektiv, når vestlige sykehus med god standard og rutiner, opplever smitte av behandlende personell tross at de bare har én pasient. I områdene der dette har brutt ut, behandles tusenvis i provisoriske bygninger som er raskt satt opp, sier hun.

Vest-Afrika viktigst Helsedirektør Bjørn Guldvåg opplyser at flere enn 160, helsepersonell og andre, har meldt seg frivillig for å reise ned og bistå i ebolaområder.

Gulvåg er klar på én ting:

- Det viktigste vi gjør er å stoppe epidemien i Vest-Afrika. Det er også det viktigste vi kan gjøre for å hindre smitte i Norge.

<strong>GLEDELIG:</strong> Generalsekretær i Leger uten grenser, Anne Cecilie Kaltenborn, gleder seg over den forsiktig optimistiske nyheten om den ebolasyke Leger uten grenser-medarbeideren i dag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GLEDELIG: Generalsekretær i Leger uten grenser, Anne Cecilie Kaltenborn, gleder seg over den forsiktig optimistiske nyheten om den ebolasyke Leger uten grenser-medarbeideren i dag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer