- Tegn til lette i skydekket

To ganger i dag har tåke hindret helikopteret i å finne de fire studentene som er savnet på Svalbard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
 • Fire studenter isolert i isødet

  (Dagbladet.no): Værforholdene har gjort letingen meget vanskelig i søkeområdet der fire studenter mandag ettermiddag utløste nødpeilesender. Gjentatte ganger har Super Puma-helikopteret måtte avbryte forsøkene på å finne de savnede studentene.

  Det er foretatt to søk tidligere i dag, det første mellom klokka seks og sju i dag tidlig, det andre startet omkring klokka 10.30 i formiddag.

  Lave skyer


  I begge tilfeller har helikopteret flydd over det begrensede området, men et lavtliggende skylag har hindret visuell kontakt med det begrensede området på Lomonosovfonna, cirka 130 kilometer nordøst for Longyearbyen. Signalene fra studentenes nødpeilesender gir letemannskapene ganske nøyaktig posisjon, men sikt og vær har likevel gjort det umulig å finne studentene.

  - På den siste turen var det tegn til lette i skylaget, sier rådgiver Frigg Jørgensen ved Sysselmannens kontor til Dagbladet.no.

  Klokka 12.15 i dag var helikopteret tilbake på basen i Longyearbyen for å fylle drivstoff.

  Stor risiko


  Overbetjent Olav Tombre ved Sysselmannens kontor sa til Dagbladet.no i dag morges at det ikke er aktuelt å sette inn bakkestyrker i søkeområdet før man eventuelt kan sette dem inn med helikopter.

  På grunn av bresprekkene og dårlig sikt er det stor risiko forbundet med letearbeidet.

  I går forsøkte letemannskaper fra Røde kors å ta seg inn til området på snøscooter, men måtte avbryte forsøket.

  Sysselmannens kontor er kontinuerlig i kontakt med flymeteorologen i Tromsø, og får også lokale observasjoner.

  - Vi følger med og vil utnytte de mulighetene været gir oss utover dagen, sier Olav Tombre.

  Lave skyer


  To av de savnede er svenske statsborgere på 22 og 24 år som begge studerer ved Universitetssenteret på Svalbard (Unis). Disse er sammen med en norsk Unis-student (24), som har med seg en norsk gjest i 20-årene, får NTB opplyst ved Unis.

  Det er uklart hvor godt utstyr de har med seg for å klare seg i det tøffe terrenget.

  - Vårt eneste utgangspunkt er at de har hatt med seg en nødpeilesender som siden mandag ettermiddag har sendt ut signaler. Studentene skal ha hatt med seg utstyr for overnatting, men ut over det vet vi lite om utgangspunktet. Vi vet ikke i detalj hvordan de var utstyrt, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer