Tegn til snø i lavlandet

Jarl Andersen fant spor av hvitt før han løp på meteorologfest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vakthavende meteorolog Jarl Andersen fant ett rykende ferskt snøtegn før han stengte kontoret klokka 22 og løp av gårde til 140-års festen til Meteorologisk institutt fredag kveld.

- Lavtrykkene fra vest mot øst har startet å bevege seg sørover. Natt til torsdag kommende uke er det faktisk muligheter for å se litt hvitt i lavere deler av Sør-Norge dersom temperaturvarslene også slår til, sier den jubilerende meteorologen til Dagbladet.no.

-Skiføre kan jeg ikke love, snarere tvert i mot, men det kan bli hvitt for eksempel i nordre deler av Nordmarka, som Romeriksåsen, Bislingen og Lygna, sier Jarl Andersen.

Natt til torsdag viser nemlig kuldevarselet at det blir et par minusgrader i Oslo-området og andre deler av Østlandet. Men dagen etter er det allerede sju-åtte plussgrader igjen.

Mest snø fredag hadde Venabu i Gudbrandsdalen og Sichajavri i Finnmark med 29 centimeter.

Den varmeste høsten på 140 år

Siden Meteorologisk institutt begynte med sine målinger i 1866, har det aldri vært varmere i perioden september til november. Høy temperatur i sjøen har gitt rekordhøye gjennomsnittstemperaturer langs kysten sør for Sognefjorden.

-Den milde temperaturen vi har hatt i høstmånedene vil fortsette inn i desember, sier Jarl Andersen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet. I går ble det målt rekordhøye 16,2 grader ved Sunndalsøra. Det er bare 2,1 varmegrader unna Norgesrekorden fra 1998.

 VAR FORBEREDT:  Bill Kohl var en av de få i den lille byen Bettendorf i Iowa som ikke ble satt sjakkmatt av 25 centimeter nysnø. Han hadde snøferser i garasjen. Foto: AP/Scanpix.
VAR FORBEREDT: Bill Kohl var en av de få i den lille byen Bettendorf i Iowa som ikke ble satt sjakkmatt av 25 centimeter nysnø. Han hadde snøferser i garasjen. Foto: AP/Scanpix. Vis mer

Meteorologisk institutt på Blindern har målt en gjennomsnittstemperatur på 9,1 grader for årets tre høstmåneder. Fire av de fem varmeste høstmålingene har kommet  i løpet av de sju siste åra.

Flere av Dagbladet.nos lesere har meldt om uvanlige vårtegn den siste tida, og det ser altså ut som om de som ønsker seg vinterføre må smøre seg med tålmodighet en stund til.

Kaos i Midtvesten

Mer enn nok snø har de imidlertid fått i et stort område som ikke er forvent med julestemning på denne tiden av året - i amerikanske Midtvesten. Stormkast i over 50 kilometers vindstyrke og 30-40 centimeter nysnø i løpet av et døgn skapte trafikkaos i statene Illinois, Michigan og Wisconsin. I Oklahoma måtte kvalifiseringskampene til high school-ligaen i amerikansk fotball utsettes for første gang på 14 år. Mot 30 centimeter snø var banemannskapene sjanseløse.

Fly av rullebanen

På O\'Hare-flyplassen i Chicago, en av verdens mest trafikerte flyplasser, blåste et transportfly regelrett av den såpeglatte rullebanen. Hundrevis av flyavganger ble avlyst både på O\'Hare og en rekke andre flyplasser i Midtvesten, melder CNN.

Flere hundre skoler, høyere læresteder og offentlige kontoret var stengt i beltet fra Texas til Michigan, og i Kansas ble 27 kommuner gradert som katastrofeområder på grunn av snø, vind og kulde.

Tre mennesker omkom i trafikkulykker som en direkte følge av føreforholdene.

Slik blir været de nærmeste dagene der du bor.

KAOS I WISCONSON: Sommerdekk ga dårlig framdrift på fredagens føre i Racine i Wisconsin.
WINTER WONDERLAND: Svært eksotisk 1. desember-fredag for innbyggerne i Colomia i Missouri: 30 centimeter nysnø og solskinn er ikke dagligdags på de trakter.
PÅ SPORET AV LAVLANDSSNØ: Vakthavende metereolog Jarl Andersen fant et tegn fredag kveld før han løp på jubileumsefst.