Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Tegnell: Derfor gikk det galt

Sveriges statsepidemiolog sier han plages av tanken på hva mer som kunne vært gjort.

TEGNELL: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tar selvkritikk for måten Sverige har håndtert coronakrisa. Foto: Magnus Andersson / Tt News Agency / Reuters / NTB Scanpix
TEGNELL: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tar selvkritikk for måten Sverige har håndtert coronakrisa. Foto: Magnus Andersson / Tt News Agency / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Sveriges coronahåndtering skiller seg fra samtlige andre land. I stedet for å stenge ned samfunnet og isolere befolkningen, har svenskenes hverdag i stor grad gått som normalt. Det har ført til et stort antall smittede og høye dødstall.

Sverige har til nå registrert 5161 dødsfall, ifølge Worldometer. Ifølge Svenska Dagbladet er Stockholms-regionen blant Europas hardest rammede.

SVERIGE: Statsepidemolog ved Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell sier at han føler seg som en hakkekylling. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ikke flokkimmunitet

Svenske helsemyndigheter har håpet strategien ville føre til at en stor del av befolkningen ville utvikle flokkimmunitet. Per nå er ikke Sverige i nærheten av å nå det målet.

Nå er Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell åpenhjertig når han snakker om de høye coronadødstallene i landet.

- Dødstallene vi har sett i Sverige er forferdelige, og burde ha vært unngått, sier Tegnell i et intervju med Sommer i svenske P1.

Ifølge Aftonbladet tar han selvkritikk knyttet til de høye tallene blant eldre.

- Vi trodde nok at vårt aldersdelte samfunn ville tillate oss å unngå en situasjon som i Italia, der forskjellige generasjoner oftere bor sammen. Men det viste seg å være feil. Dødstallene økte dramatisk, sier Tegnell.

Statsepidemiologen slår fast at det som har vært vanskeligst for ham i denne perioden, er tanken på hva mer som kunne vært gjort.

- Jeg tror ikke vi har noen gode svar på det ennå. Det er noen klare forskjeller mellom Sverige og andre land, vi registrerer dødsfall forskjellig, andelen eldre i befolkningen varierer, og vi organiserer ikke eldreomsorgen på samme måte. Ja da, vi bør sammenlikne og evaluere for å lære, men å trekke visse konklusjoner nå kan gi urikte svar.

- Tok ikke selvkritikk

Tegnell har fått kritikk for å virke arrogant i sin skråsikkerhet på Sveriges strategi i kampen mot viruset. Tidligere ble det kjent at han hadde tatt selvkritikk i et intervju med Sveriges Radio «Ekot». Det avviste imidlertid statsepidemiologen i etterkant.

- Selvfølgelig hadde vi ikke gjort akkurat det samme om vi da visste alt det vi vet i dag. Det hadde vært rart, men sånn er det alltid når man ser i bakspeilet, sa han til Tidningarnas Telegrambyrå ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!