Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Tegnell: Derfor har flere dødd i Sverige

Statsepidemiolog Anders Tegnell mener Sverige er i en annen fase i utviklingen av viruset.

ANNEN FASE: Statsepidemiolog i Sverige, Anders Tegnell, mener Sverige er i annen fase i pandemien. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB scanpix
ANNEN FASE: Statsepidemiolog i Sverige, Anders Tegnell, mener Sverige er i annen fase i pandemien. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB scanpix Vis mer

239 personer har dødd som følge av coronaviruset i Sverige. Til sammenlikning har Norge registrert 44 dødsfall, 104 har dødd i Danmark og 17 i Finland.

Statsepidemiolog Anders Tegnell i Sverige sier til Aftonbladet at det er flere årsaker til at Sverige har et høyere antall dødsfall.

- Vi ligger ganske nære Danmark og betydelig under en del andre land. Men vi ligger høyere enn Finland og Norge. Vi er åpenbart i ulike faser i utviklingen, sier han til avisa.

Han hevder at særlig Finland, med 1446 smittede, ligger etter Sverige i smitteutviklingen. Årsaken til at Norge har færre dødsfall, mener Tegnell skyldes aldersgruppa som til nå har blitt smittet.

- Vi får se hvordan utviklingen går i Norge, om de har lykkes bedre enn oss med å beskytte de eldre. Vi får se hvordan det ender, men det finnes forklaringer på hvorfor det ser ut som det gjør akkurat nå.

De første som ble smittet i Norge var skiturister som hadde vært på reise i Italia eller Østerrike. De fleste smittede i Norge som har fått påvist smitte i utlandet, har fått dette fra Østerrike.

Tiltakene fungerer

Sverige har ikke innført like strenge tiltak som Norge og Danmark. Dette har landet også fått kritikk for. Skoler og barnehager er fortsatt åpne. Onsdag ble det besluttet å forby besøk på alle landets aldershjem.

Tegnell mener likevel at det som blir gjort fungerer.

- Jeg synes den kurven vi har hatt hittil, viser at det har hatt en effekt. I mange andre land har økningen skjedd fortere. Vi har bare hatt smitte en måneds tid og det går sakte oppover. Det har gått mye raskere i samme tidsperiode i andre land.

Dagbladet har tidligere snakket med tidligere statsepidemiolog og WHO-rådgiver Johan Giesecke. Han er sikker i sin sak - Sverige gjør det riktig, mens alle andre gjør feil.

- Sverige er et av få land som gjør det på denne måten. De andre gjør det feil. Vi tar hensyn til de vitenskapelige bevisene. Norge og Danmark har en mer politisk ledelse som vil vise styrke og gjennomføre tiltak, sier han.

STRAMMER TIL: Totalt 92 personer har dødd etter å ha fått påvist coronaviruset i Sverige, ifølge Expressens oversikt. Video: Expressen Vis mer

Kjenner ikke forskjellene

På en pressekonferanse tirsdag fikk Helsedirektoratet spørsmål om dødstallene i Sverige, om hvorfor de er vesentligere høyere enn i Norge, til tross for at andelen intensivpasienter er rimelig lik.

- En god del av våre intensivpasienter har vært mennesker som har vært i Mellom-Europa. Relativt unge og friske mennesker med en god prognose. Men jeg kjenner ikke godt nok til forskjellene i landene til å si noe om dette, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.

Han sier at dette er noe som vil evalueres i ettertid, men understreker at han mener helsetjenestene i begge land er veldig gode.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!