Tegnell rapporterte feil dødstall: - Ikke intensjonen

Svenskenes statsepidemiolog Anders Tegnell rapporterte i november om feil antall coronarelaterte dødsfall i landet. - Det var ikke min intensjon å si feil, sier han.

SVARER: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell svarer på påstander om at han har oppgitt feilaktig antall døde av coronapandemien. Video: TT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sverige har nå 69 coronadødsfall per 100 000 innbyggere, og har totalt registrert 7007 virus-relaterte dødsfall i løpet av pandemien, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

Statsminister Stefan Löfven erkjenner at situasjonen er vanskelig.

Da statsepidemiolog Anders Tegnell skulle informere om situasjonen i november, oppsto også en glipp på direktesendt TV. Han underrapporterte dødstallene.

49 ble til 20

Det var under et intervju med Dagens Nyheter at den uheldige blemma oppsto 18. november.

- Det er ikke slik at vi plutselig går opp fra de 20 dødsfallene vi registrerer om dagen. Tidligere har vi registrert 40 til 50. Slik er det ikke, sa Tegnell.

Den aktuelle dagen døde imidlertid 49 personer som følge av covid-19 i Sverige. Fra 15. til 21. november mistet totalt 292 personer livet som følge av viruset, skriver Expressen.

Det tilsvarer i gjennomsnitt 41,7 dødsfall per døgn på tidspunktet.

HOLDT TALE: Sveriges statsminister holdt en alvorlig tale til det svenske folk og ba de ta ansvar under pandemien. Video: NTB Vis mer

- Ikke min intensjon

Torsdag innrømmet Tegnell blemmen etter å ha blitt forelagt de korrekte tallene.

- Det er ganske åpenbart at jeg underrapporterte tallene den gang. Jeg kunne liksom bare uttale meg om det jeg visste akkurat da og hva vi muligens kunne forvente oss ut fra det vi hadde sett tidligere i høst, sa han til Expressen.

Men å kalle det en feil, er Tegnell ikke enig i.

- Det blir et grovt uttrykk. Det var ikke min intensjon å si feil eller et slags forsøk på å villede noen, sier han.

Tegnell fortsetter:

- At tallene ville øke kraftig og vi framfor alt ville få et større etterslep enn tidligere i høst, var vanskelig å forutsi i situasjonen.

Expressen skriver imidlertid at etterslepet med dødstallene for uke 47, da 18. november fant sted, kom inn torsdag. Det viste ingen flere dødstall rapportert etter perioden enn i uke 44 og 45.

KLART: Overlege ved Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo, tror vaksineringen kan begynne fort når en vaksine først godkjennes. Vis mer

Hardt rammet

Sverige er for tiden ett av landene i verden med høyest smittetrykk.

Torsdag bestemte den svenske regjeringen at landets videregående skoler skal stenges i en måned. Fra mandag 7. desember blir det fjernundervisning for elevene.

- Dette bør kunne minske smittespredningen, så dere kan komme tilbake til nærundervisning når vårterminen begynner igjen, sa utdanningsminister Anna Ekström på en pressekonferanse.

I Danmark er det registrert 1605 smittede og seks dødsfall siden onsdag. Dermed er de samlede tallene oppe i henholdsvis 85 140 og 858, ifølge Statens Serum Institut. Det tilsvarer 15 døde per 100 000 innbyggere.

267 covid-19-pasienter er for tiden innlagt på sykehus. 38 av dem behandles på intensivavdeling, 28 med respirator.

Norge har til sammenlikning seks dødsfall per 100 000 innbyggere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer