Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tegnet det sveitsiske flagget som halvt hakekors

Slik fordømmer Dagsavisen sveitsisk folkeavstemming som sier nei til nye minareter.

HAKEKORS? Konstituert sjefredaktør Arne Strand i Dagsavisen mener at dagens forside er uheldig.
HAKEKORS? Konstituert sjefredaktør Arne Strand i Dagsavisen mener at dagens forside er uheldig. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Utfallet av gårsdagens omstridte folkeavstemning i Sveits preger Dagsavisens forside i dag.

Meningsmålingene hadde på forhånd spådd at flertallet vil avvise forslaget om å forby bygging av nye minareter, men hele 57,5 prosent av folket stemte for. Bare fire av landets 26 kantoner avviste forslaget, skriver Dagsavisen.

Konstituert sjefredaktør Arne Strand mener dagens forside er uheldig.

- Negative reaksjoner
- Vi har fått noen, men ikke mange negative reaksjoner fra lesere i dag, sier Strand til Dagbladet. Han mener forsidemanipulasjonen av det sveitsiske flagget ikke er ment å være et hakekors.

- Det er ment som et varsel om at noe er i emning. Vi vil si hva vi mener om et reaksjonært folkeavstemningsresultat som går mot toleranse og religionsfrihet. Mørkeblå krefter. Vi setter ikke likhetstegn mellom Sveits og nazisme, framholder Arne Strand og utdyper:

- Forsida er uheldig fordi den er misforstått. Folk har forstått det til å være et hakekors. Det er et sterkt virkemiddel som ble uheldig fordi så mange så noe helt annet i det, sier Arne Strand.

Redaktøren sier avisa ikke har fått reaksjoner fra andre enn lesere. Dagbladet har kontaktet Den sveitsiske ambassaden med spørsmål om hvordan de reagerer på dagens forside i Dagsavisen, men har ennå ikke fått svar. Utenriksdepartementet opplyser Dagbladet om at de ikke har mottatt noen reaksjoner.

Støre er i Sveits
I dag dro utenriksminister Jonas Gahr Støre til Geneve i Sveits hvor ministre fra 153 medlemsland i Verdens handelsorganisasjon (WTO) har sitt første formelle ministermøte på fire år.

SKAPER REAKSJONER: Dagsavisens forside i dag.
SKAPER REAKSJONER: Dagsavisens forside i dag. Vis mer

Det har ikke lyktes Dagbladet å få Støre til å kommentere den sveitsiske folkeavstemningen om minareter eller dagens forside i Dagsavisen.

Den sveitsiske regjeringen sendte i går ettermiddag ut en pressemelding der den fastslo at den respekterer utfallet av folkeavstemningen.

«Bygging av nye minareter er heretter forbudt i Sveits. De fire eksisterende minaretene er ikke berørt. Det forblir også mulig å bygge moskeer. Sveits´ muslimer kan dermed fortsatt praktisere sin religion», het det i pressemeldingen, som også ble sendt ut på arabisk.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge sier til Dagsavisen at det ikke kan være noen tvil om at gårsdagens vedtak bryter med menneskerettighetene på to punkter.

— Vi mener det bryter med religionsfriheten og med menneskerettighetenes forbud mot å diskriminere på bakgrunn av religion, sier Egenæs.

- UHELDIG: Konstituert sjefredaktør i Dagsavisen, Arne Strand, sier avisa ikke mener å sette likhetstegn mellom Sveits og nazisme. Foto: Jaques Hvistendahl 

Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
- UHELDIG: Konstituert sjefredaktør i Dagsavisen, Arne Strand, sier avisa ikke mener å sette likhetstegn mellom Sveits og nazisme. Foto: Jaques Hvistendahl Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media