Tegningen - avisas salt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den gode tegning er avisenes salt. Ikke minst Dagbladet har en sterk tradisjon på feltet. Gjennom årtier har en rekke fremragende og særpregete kunstnere krydret Dagbladets spalter med kjappe og slagkraftige tegninger. Det nok å nevne Gösta Hammarlund og Finn Graff - norsk avistegnings ubestridte enere.

Men ikke bare de profesjonelle og de beste tegnerne setter en spiss på Dagbladets spalter.

I Dagbokas serie av selvportretter boltrer amatørene seg. En daglig spalte med godtfolks mer eller mindre selvhøytidelige framstilling av egen framtoning. Friskt og freidig står de fram.

Noen ærlig avslørende, andre pyntet litt på - også det til dels avslørende. Noen har tegnet før, ikke bare øvet seg for anledningen, men viser en klo. Har dreis på streken. Får til en treffende karakterstikk. Med en sveipende forenkling eller et frodig mylder.

Forbilder finnes det selvsagt. Sin egen karikatur er mange kjentfolk fortrolig med. Andre gir blaffen i ferdigheten. Tåler å vise seg litt klønete. Stiv i streken og posituren. Men hiver seg innpå like fullt.

Dagboka skal ha takk og ros for sitt bidrag til å holde den dagsaktuelle og uhøytidelige, tegnede kommentar i hevd i Dagbladets spalter. Og for sin særlige støtte til tegningen som kunst og allemannseie.