DETTE BØR DU KUNNE: Fremskrittspartiet mener alle bør ha mulighet til å lære seg tegnspråk gjennom skolesystemet. Dette tegnet betyr rett og slett «tegnspråk». Illustrasjon: tegnbanken.no
DETTE BØR DU KUNNE: Fremskrittspartiet mener alle bør ha mulighet til å lære seg tegnspråk gjennom skolesystemet. Dette tegnet betyr rett og slett «tegnspråk». Illustrasjon: tegnbanken.noVis mer

- Tegnspråk må inn i skolen

Frp vil at alle norske ungdommer skal kunne lære seg tegnspråk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi mener tegnspråk må bli et av valgfagene i ungdomsskolen, sier Mette Hanekamhaug, stortingsrepresentant for Frp, til Dagbladet.

Hun leverer tirsdag i neste uke et representantforslaget i Stortinget om dette, sammen med Tord Lien og Bente Thorsen.

- Vi må heve kompetansen og kunnskapen, slik at flere kan kommunisere enklere med døve og hørselshemmede, sier Hanekamhaug.

Det er i dag åtte ulike valgfag som tilbys ved norske ungdomskoler. Skolene tilbyr gjerne to-tre av disse.

- Jeg tenker at det vil være greit for skolene å tilby tegnspråk. Det krever at enkeltlærere skaffer seg kompetansen. Men det vil også være mulig med hjelp fra frivillige og det krever ikke ekstrautstyr eller liknende, sier Hanekamhaug.

- Nødvendig Døveforbundet støtter forslaget.

- Stadig flere døve og sterkt hørselshemmede elever går integrert på hjemskolene sine. For at de skal bli inkludert, ikke bare integrert, er det nødvendig at omgivelsene deres kan tegnspåk, sier Bjørn A. Kristiansen, generalsekretær i Døveforbundet, til Dagbladet.

Han tror det er mange som ønsker å lære seg tegnspråk.

- Det er en økende erkjennelse av at norsk tegnspråk er et språk på lik linje med hvilket som helst annet språk. Mange er nysgjerrige på det og ønsker å lære, sier Kristiansen.
  Kjemper for skole Frp har, sammen med Høyre, tidligere engasjert seg for å forsøke å forhindre at HLF Briskeby, en videregående skole spesialtilpasset for elever med hørselshemminger, må legge ned. Skolen er i en alvorlig økonomisk situasjon, etter at den fra 2012 ble tvunget over til å bli privatskole.

- Det er utrolig viktig at disse nasjonale tilbudene ikke forsvinner. Vi vil kjempe for å bevare HLF Briskeby som et godt tilbud. Og det er samtidig viktig at kompetansen rundt dette bygges opp i alle landets kommuner, sier Hanekamhaug.

VIL HA TEGNSPRÅK I SKOLEN: Mette Hanekamhaug. Foto: Nina Ruud
VIL HA TEGNSPRÅK I SKOLEN: Mette Hanekamhaug. Foto: Nina Ruud Vis mer