Teheran neste

Når USA har tatt knekken på Irak, vil Iran ligge der som en moden frukt klar til å plukkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NABOVARSLET ER ALLEREDE sendt ut til iranerne: Snart er dere omgitt av amerikanere på alle kanter. Framtida må fortone seg lite lystelig, både for konservative og moderate elementer i Teheran.

Det er en geopolitisk omveltning på gang. For tolv år siden lå USAs innflytelses- og interessesfære i området rundt Persiabukta. Nå har disse sfærene flyttet seg både i vestlig, østlig og nordlig retning.

For å ta en titt på kartet, sett fra Iran: Mot nordøst ligger de tidligere sovjetiske republikkene i Sentral-Asia. Terrorkrigen har ført disse landene mye nærmere USA. I Kirgisistan og Usbekistan har USA bitt seg fast med baser. Øst for Iran ligger Afghanistan, der amerikanerne også har sikret seg et betydelig militært og politisk nærvær. I sørøst ligger Pakistan, der president Pervez Musharraf spiller på lag med USA. I sørvestlig retning ligger Kuwait og Qatar, to sterke USA-allierte, der amerikanerne også har viktige militærbaser. Om noen uker eller måneder kan regimet i Teheran ha amerikanske baser i sitt vestlige nabolag også. For der ligger Irak.

GJØR AMERIKANERNE ALVOR av sin krig mot Saddam Hussein, blir ikke Iran lenger en del av det president George W. Bush kaller «ondskapens akse». I stedet vil landet bli en «ondskapens enklave».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer