Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KAMPEN OM MOSUL:

«Teipe vinduene. Gjem smykker og penger. Fortell barna at de høye smellene bare er torden»

Irakiske myndigheter sender løpesedler og radiomeldinger til Mosul-folket, i håp om å unngå flyktningkatastrofe.

FORKLARING: Hvorfor er slaget om Mosul viktig? Her er forklaringen. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen om Mosul er i gang, og internasjonale medier er på plass, hovedsaklig sammen med de kurdiske styrkene. BBCs utsendte, Orla Guerin, melder at de er 300 meter fra IS-land, i utkanten av Mosul.

Målet er å ta tilbake kontrollen over millionbyen Mosul fra terrororganisasjonen IS, som har styrt byen siden de overrasket en hel verden med å erklære sitt såkalte islamske kalifat, juni 2014.

FEIRET: Irakere i byen Qayara, 70 kilometer sør for Mosul, feiret i august at terrorgruppa IS var tvunget på flukt fra byen deres. Nå håper den irakiske regjeringen at også de rundt 1,2 millioner menneskene i Mosul snart kan gjøre det samme. Men kampen om Iraks nest største by kan bli langvarig. Foto: Ap / Scanpix 
FEIRET: Irakere i byen Qayara, 70 kilometer sør for Mosul, feiret i august at terrorgruppa IS var tvunget på flukt fra byen deres. Nå håper den irakiske regjeringen at også de rundt 1,2 millioner menneskene i Mosul snart kan gjøre det samme. Men kampen om Iraks nest største by kan bli langvarig. Foto: Ap / Scanpix  Vis mer

- Ikke bomber, men torden

Rundt 1,5 millioner mennesker bor i Mosul. Irakiske myndigheter, som leder militæroperasjonen IS, frykter at storparten av innbyggerne nå vurderer å flykte. Derfor har de nå sendt mengder med løpesedler over byen, i tillegg til meldinger over radio:

«Teipe vinduene. Ta ut gassledningene. Gjem smykker og penger. Hold dere i de laveste etasjene. Fortell barna at de høye smellene bare er torden». Dette er beskjeden til de irakiske Mosul-innbyggerne fra landets myndigheter, ifølge The New York Times.

I tillegg har irakiske myndigheter én melding til Mosuls unge menn: «Kjemp mot IS idet kampen starter».

Frykter menneskelige skjold

Den irakiske regjeringen har jobbet mot å ta tilbake kontrollen av Mosul i flere måneder, men har nå erklært at slaget om byen er i gang. Irakiske og amerikanske ledere forventer en tøff kamp, og er redde for spesielt én ting, ifølge Wall Street Journal:

At byens rundt 1,5 millioner innbyggere blir brukt som menneskelige skjold av terrorgruppa IS.

KLARE FOR KRIG: Irakiske styrker beveger seg sakte, men sikkert mot millionbyen Mosul. Her er soldater og deres kjøretøy ved al-Shurah-området, 45 kilometer sør for den IS-kontrollerte byen. 30 000 irakiske styrker er med i offensiven, og får hjelp fra kurdiske styrker og den USA-ledede koalisjonen. Foto: Ahmad al-Rubaye / Afp / Scanpix 
KLARE FOR KRIG: Irakiske styrker beveger seg sakte, men sikkert mot millionbyen Mosul. Her er soldater og deres kjøretøy ved al-Shurah-området, 45 kilometer sør for den IS-kontrollerte byen. 30 000 irakiske styrker er med i offensiven, og får hjelp fra kurdiske styrker og den USA-ledede koalisjonen. Foto: Ahmad al-Rubaye / Afp / Scanpix  Vis mer

- Jeg er ekstremt bekymret for sikkerheten til de opp mot 1,5 millioner menneskene som bor i Mosul. Familier er i ekstrem risiko, og risikerer å komme i skuddlinja, sier Stephen O'Brien, FNs humanitære sjef.

Frykter én million på flukt

FN frykter at 100 000 irakere fra Mosul vil flykte til Syria og Tyrkia for å unngå det forventede slaget, skriver BBC. Organisasjonen er og redd for at ytterligere én million mennesker vil forsøke å flykte ut av Mosul. FN ber derfor medlemsland om flere midler, for å møte den forventede flyktningkatastrofen.

Hjelpeorganisasjoner advarer om at sivile liv nå er i stor fare, skriver Al Jazeera. Hvis så mange som én million mennesker flykter, fryktes en enorm humanitær krise.

- Å beskytte sivile må være en av de viktigste delene av militærstrategien, sier Filippo Grandi, FNs høykommisær for flyktninger.

Umulige valg

De fleste analytikere forventer at slaget om Mosul kan bli langvarig. Det vil føre til at innbyggernes tilgang til mat og medisiner kan bli vanskelig.

- Sivile i Mosul vil måtte ta umulige valg. Hvis de blir i byen, risikerer de å bli drept ved å bli skutt eller bombet - og å få for lite mat. Hvis de flykter, risikerer de å bli skutt av snikskyttere eller å gå på landminer som er lagt i jorda rundt byen, forteller Alun McDonald, talsmann for Redd Barna, med base i Dohuk.

FLYKTER FLYKTNINGSTRØM: I flyktningleiren Daquq i Irak får irakere hjelp etter at de flyktet fra IS-kontrollerte Hawija og Mosul. Nå forventer FN masseflukt fra Mosul. Foto: Ako Rasheed / Reuters / Scanpix 
FLYKTER FLYKTNINGSTRØM: I flyktningleiren Daquq i Irak får irakere hjelp etter at de flyktet fra IS-kontrollerte Hawija og Mosul. Nå forventer FN masseflukt fra Mosul. Foto: Ako Rasheed / Reuters / Scanpix  Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!