Teipet fast drapsmannens hender og føtter, og la ham i bakken

- Vi prøvde først å roe han ned inne i bussen, sier ambulansepersonell ved bussen der tre ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOGNDAL (Dagbladet): Paramedic Øystein Walaker og ambulansemedarbeider Ole Marius Folkestad var blant de aller første som kom fram til det som seinere viste seg å være åstedet for et trippeldrap, mandag. De forteller at gjerningsmannen ble teipet fast i hender og føtter.

- Deretter la vi ham i bakken. Da var vi sikre på at han ikke kunne komme seg noe sted, sier Walaker og viser fram en hvit teiprull.

I alt var de seks-sju personer som sammen tok hånd om den nå drapssikta mannen til politiet kom.

Tilfeldig Dagbladet blir med dem ut i ambulansen i Sogndal. I henholdsvis 22 og 9 år har Walaker og Folkestad jobbet som helsearbeidere. Aldri har de opplevd noe lignende.

- Det har vært travle døgn, så vi har ikke rukket å tenke på hva vi har vært med på, sier Walaker.

Det var en ren tilfeldighet at ambulansen deres var i området, og ikke i Sogndal, hvor de til vanlig jobber, da drapene fant sted, får Dagbladet opplyst.

- Vi fikk melding om ei trafikkulykke, en bussulykke, og var i Vrådal og avleverte en pasient. Vi rykket ut mot Filefjell, og fikk melding om at det muligens var en kar med kniv inne på bussen, forteller Walaker.

Begge er de svært preget av det de har vært med på. Så fort de kom fram til åstedet, forsto de at mannen om bord i bussen, en nå trippeldrapssiktet 30-årig asylsøker, var svært urolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Døra bak var åpen - Hva så dere da dere kom fram?

- Vi så at bussen sto utpå kanten, og at døra bak var åpen. Vi ble gjort oppmerksomme på at den antatte gjerningsmannen var inne på bussen. Når vi får en sånn melding, så vil vi alltid tenke at det er alvorlig. Luftambulanselegen bekreftet ganske raskt at bussjåføren var omkommet, sier Walaker.

Sammen gjorde personellet på stedet hele tida vurderinger på hvordan de skulle forholde seg til mannen.

- Vi vurderte det slik at det var tryggest om personen med kniv ble værende inne i bussen. Vi hadde dialog med ham, og greide å roe han ned, sier Walaker.

- Visste ikke noe om de Dagbladet blir fortalt at ambulansepersonellet tidlig forsto at noe svært alvorlig hadde skjedd ombord i bussen.

- Vi fikk raskt bekreftet at sjåføren var omkommet, men vi visste ikke noe om de andre, sier de.

- Var han agressiv eller på noen måte truende mot dere?

- Nei, jeg opplevde ikke ham som agressiv, men han hadde en kniv i hånda, sier Walaker.

Tett oppfølging
Walaker og Folkestad forteller at de har fått tett oppfølging og vært til debriefing hos sin arbeidsgiver i Sogndal.

- Det var en spent situasjon. Men når det er sagt, stilte vi oss ekstra forbehold. Det var selvfølgelig anspent, men det hersket en rolig stemning, sier Walaker.

Han har jobbet som paramedic i 22 år, men har aldri vært borti noe lignende.

- Det er en veldig tragisk sak, vi har ikke fått tid til å tenke gjennom situasjonen. Det er tragisk og selvfølgelig vondt med tanke på de pårørende, sier han.

Hel landsdel i beredskap Klokka 17.40 mandag ettermiddag fikk Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral første varsel om at bussulykken på Filefjell var mye mer alvorlig og at det kunne dreie seg om en gisselsituasjon der en knivmann hadde forskanset seg med kniv på Valdresekspressen.

Helse Førde økte beredskapen. Fem ambulansebiler ble sendt mot åstedet og legehelikopter fra Førde, Bergen og Florø ble sendt. Helikoptre på Ål og Dombås ble satt i beredskap.

Beredskapssjef Jan Petter Sæbø i Helse Førde satt i den såkalte taktiske beredskapsledelsen og var med å flytte på ressurser og legge til rette for at det kunne være en massiv katastrofe de sto overfor og omkringliggende sykehus forberedt på det.

- Vi jobbet ut fra en verstefalls-teori og satte beredskapen ut i fra dette. Teorien gikk ut på at dette kunne være en buss full av folk og hvor det kunne være veldig mange skadde og hvordan en slik situasjon kunne utvikle seg, sier Sæbø til Dagbladet.

Alarmberedskapen varte til cirka klokka 21.00, over to timer etter at den antatte gjerningsmannen var pågrepet og det var funnet tre døde personer om bord i bussen.

- Man visste ikke helt sikkert om det var andre personer der ute som hadde vært på bussen. Politiet gjorde søk i området og det ble sjekket opp mot eventuelle savnet-meldinger fra eventuelle pårørende. Først da politiet fikk bekreftet fra billettmaskinen i bussen at tre personer hadde kjøpt billett startet vi nedtrappingen av beredskapen mot en normal-situasjon igjen, sier han.