«Teit» pungdjevel utrydningstruet i Australia

Men nå har forskerne funnet ut hvorfor pungdyret dør av ansiktskreft.

UTRYDNINGSTRUET:  Denne lille tassen ble vist fram under et seminar om utdrydningstruede dyrearter i Sydney i Australia i fjor. Siden 1990-tallet har den tasmanske djevel-bestanden blitt utsatt for kraftige angrep av en smittsom ansiktskreft-type. Nå har forskere oppdaget at ansiktskreften klarer å gjøre seg usynlig for dyrenes immunforsvar, melder ScienceNews. Foto: REUTERS / Daniel Munoz / NTB Scanpix
UTRYDNINGSTRUET: Denne lille tassen ble vist fram under et seminar om utdrydningstruede dyrearter i Sydney i Australia i fjor. Siden 1990-tallet har den tasmanske djevel-bestanden blitt utsatt for kraftige angrep av en smittsom ansiktskreft-type. Nå har forskere oppdaget at ansiktskreften klarer å gjøre seg usynlig for dyrenes immunforsvar, melder ScienceNews. Foto: REUTERS / Daniel Munoz / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det lille, hissige pungdyret kalt tasmansk djevel har siden 1990-tallet blitt angrepet av en svært aggresiv type ansiktskreft.

Dyrene, som bare lever på øya Tasmania utenfor Australias sørlige kyst, er på randen av utryddelse på grunn av den mystiske krefttypen - som har vist seg å være smittsom.

Men nå har forskerne oppdaget krefthemmeligheten som dyret, som også blir kalt pungdjevel, sliter med.

Immunforsvaret blir blindt Det er genetikeren Hannah Siddle og hennes kolleger ved Universitetet i Cambridge i Storbritannia som presenterte de nye funnene denne uka. De har oppdaget at ansiktskreften klarer å gjøre seg usynlig for dyrenes immunforsvar, melder ScienceNews.

Dette gjør kreftparasitten ved å manipulere og stoppe virksomheten til genet, kalt histocompatibility. Genet, er oppskriften på komplekset MHC, som sørge for produksjon av en type proteiner. Uten disse proteinene klarer ikke dyret å avgjøre om cellene i kroppen er dens egne eller fremmede.

Denne genblokkeringen fører til djevelens immunssystem ikke gjenkjenner kreftceller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer