Teknikk og taktikk

Det er mange måter å takle et politisk nederlag på. Dagfinn Høybråten ser seg tilbake i sinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nederlagets time

ble silkehanskene tatt av og merkelappene satt på. Da var Dagfinn Høybråten klar og sterk. Mehmets ufødte lillebror eller søster ble omtalt som en leverandør, og den medisinske behandlingen han eller hun måtte gjennomgå ble beskrevet i detalj som et uhyre smertefullt sjansespill. Terapeutisk ble fjernet som forord til kloning, slik at man lettere kunne forestille seg en verden befolket av ensartede supermennesker. Saksordfører Bent Høie fra Høyre ble sendt i krigen med det ladete ordet reservedelsmenneske.

Den harde ordbruken

avslørte ikke bare hvor følelsesladet diskusjonen om biotekloven er, men også hvor mye som står på spill politisk. Dagfinn Høybråten ble partileder med en misjon, gå ut og bli tydeligere. Han var tydelig, ikke til å misforstå, i en hjertesak for KrF. Og lenge så det ut til at tydeligheten skulle bli belønnet med en på alle måter verdifull seier. Ved hjelp av SV hadde regjeringen fått flertall for en av Europas mest restriktive bioteklover, og da angrepene mot loven kom som ventet, sto SV last og brast med Høybråten i forsvar mot det de kaller sorteringssamfunnet.

Høybråten følte seg så sikker på å ha SV i ryggen at han bastant avslo å gjøre unntak fra loven da Mehmet-saken gjorde det aktuelt, uten å vente på SVs endelige beslutning i saken. Dagen etter kjente han dolken. SV hadde snudd.

Kristin Halvorsen

hadde tenkt seg om. Hun hadde snakket med fagfolk, møtt Mehmet og familien hans, og hun hadde selvfølgelig også vurdert de politiske konsekvensene, både innad og utad. Resultatet ble en halvomvending som åpner for dispensasjon fra loven, og som samtidig sørger for at politikere ikke skal ha ubehaget med å ta stilling til framtidige enkeltsaker. Det skal et uavhengig organ gjøre.

Forslaget er ennå så uferdig at det åpner for nye politiske konflikter. Hvem skal for eksempel velge ut medlemmene til et slikt organ? Blir de politisk oppnevnt, kan organet raskt bli styrt av fagfolk med et like restriktivt syn på preimplantasjonsdiagnostikk som Høybråten.

Intensjonen bak forslaget er likevel klar. Det betyr en vesentlig liberalisering av den fire måneder gamle loven og bryter med lovens grunnleggende prinsipp om ikke å tillate slik medisinsk behandling. Loven besto ikke testen i sitt første møte med virkeligheten. Og Dagfinn Høybråten deler lovens skjebne.

Dette var

også partileder Høybråtens første test, og i motsetning til ringreven Kjell Magne Bondevik har han ikke sørget for å ha flere utganger da han gravde seg ned.

Det er umulig å forestille seg Bondevik komme med så harde personlige utfall mot politiske motstandere som Høybråten har gjort det siste døgnet. Bondevik vet så altfor godt at det kommer en dag i morra, og slik den parlamentariske situasjonen har vært de seinere åra, kan utganger være gode å ha. Ei uke i politikken er kort, men det politiske liv er langt. Da gjelder det å ikke brenne for mange bruer.

Høybråten har en mer uforsonlig stil. Der Bondevik har teflonbelegg, preller lite av på Høybråten. Tidligere i vinter har han kalt Ap's Karita Bekkemellem Orheim og Trond Giske for utvekster. Nå går han beinhardt ut mot SVs snuoperasjon og kaller det hastverksarbeid og useriøst. Dermed må Bondevik ile til og si han ønsker en dialog, og parlamentarisk leder Jon Lilletun forsikrer at alt er ved det gamle i Stortinget. Det er slik politisk smidighet og pragmatisme har samlet to regjeringer, og gitt et lite parti uforholdsmessig stor makt de siste åra.

Den restriktive

bioteknologiloven skulle være en fanebærer for de kristne grunnverdiene Høybråten er blitt bedt om å blankpusse. SVs snuoperasjon har gjort loven litt mattere i glansen, og i sin skuffelse uttrykker Høybråten liten forståelse for at hans motstandere har et verdigrunnlag som fører til et annet syn på bruken av moderne medisinsk teknologi. Det mener han kanskje er i tråd med hans oppdrag om å være tydelig, men dermed øker han den politiske konflikten.

Med tanke på at bioteknologiloven vil bli satt på stadig nye prøver, kan det bli et slitsomt løp for Høybråten.