Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Teknisk feil under avstemning

Avgiftsfritaket på biodiesel halveres etter 85 stemmer for og 84 stemmer mot. Skulle vært 86 for og 83 mot.

INTERNT KABINETTSPØRSMÅL: Partilederne i opposisjonen tolket Lundteigen, som byttet standpunkt, sterkt i retning av at statsminister Jens Stoltenberg hadde lagt regjeringens eksistens i potten for å få gjennom viljen sin.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
INTERNT KABINETTSPØRSMÅL: Partilederne i opposisjonen tolket Lundteigen, som byttet standpunkt, sterkt i retning av at statsminister Jens Stoltenberg hadde lagt regjeringens eksistens i potten for å få gjennom viljen sin. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Med 85 mot 84 stemmer vedtok Stortinget natt til fredag å halvere avgiftsfritaket på biodiesel neste år med sikte på full innføring fra 2011. Tallene kunne med en gang tyde på at regjeringen hadde en rebell i sine rekker, da det var forventet en votering på 86 for og 83 mot.

Ifølge Helga Pedersen så skal det ha vært snakk om en teknisk feil som bidro til utfallet.

- Jeg har sjekka utskriften, og der er alt i orden, sier Helga Pedersen som sier seg godt fornøyd med å ha fått vedtatt budsjettet.

- Det er en feil i systemet, som jeg ikke kan forklare. Men det var jo rart det skulle skje akkurat i dag, sier Harald Grønn i Stortingets administrasjon

Vedtaket ble gjort mot stemmene til de fire opposisjonspartiene. Regjeringspartiene stemte samlet for, selv om et flertall både i Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti i utgangspunktet er uenig i avgift på biodiesel.

Vedtaket kom i forbindelse med at Stortinget vedtok statsbudsjettet for neste år som har en utgiftsramme på vel 900 milliarder kroner. Regjeringens forslag ble vedtatt uten endringer

Alle på plass
Etter en lang dag med debatter, var det torsdag kveld klar for votering over statsbudsjettet. Og for første gang på mange år, var alle landets stortingsrepresentanter er på plass.

Alle kluter skulle settes til, og da hjelper det ikke å være syk. Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen har ligget til sengs med influensa siden helga, men møtte likevel opp.

- Jeg er bedre nå, enn jeg var, sier Amundsen til Dagbladet.

- Vet hva jeg skal stemme
Han kom til Stortinget først litt over elleve, etter en lang dag.

- Jeg har bare ligget hjemme i sykesenga i hele dag, men jeg har fulgt debatten på tv, så jeg vet hva jeg skal stemme, sier Amundsen.

Debatten har vært heftig, med spesielt fokus på regjeringens planer om å innføre autodieselavgift også på biodrivstoff fra første januar. Biodrivstoff har tidligere vært fritatt for denne avgiften. Både opposisjonen og store deler av regjeringspartiene har vært kritiske til avgiften, men med et tydelig krav fra Jens Stoltenberg om å holde seg lojale, er det likevel ventet at alle regjeringspartienes representanter vil stemme for statsbudsjettet.

- Alle må stille
Det er ventet at selve voteringen vil skje omtrent klokka 01.00 i natt. For første gang siden debatten om ny ekteskapslov, er det stilt krav om fulltallig oppmøte. Vanligvis er det slik at partiene kan bytte seg imellom, slik at det «riktige» resultatet oppnås selv om salen ikke er fulltallig.

- Alle må stille i dag, syke eller ikke, sier leder i finanskomiteen, Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen. Han forventer at alle partiets representanter vil være på plass, og tror på en disiplinert seier med 86 stemmer for budsjettet, og 83 mot. Per Rune Henriksen (Ap), som har fungert som «innpisker» for Arbeiderpartiet, sier at de er fulltallig.

- Maktmisbruk og maktarroganse
Tidligere i dag sa Senterpartiets Per Olaf Lundteigen at han ville stemme for forslaget, selv om han egentlig er en sterk motstander av å innføre avgift på biodiesel.

- Det i statsbudsjettet som angår biodiesel er for dårlig, og det er annerledes enn det Senterpartiet ønsket seg. Men valget er lett når alternativet er en regjering utgått av, eller med støtte fra, Høyre, sa Lundteigen (Sp).

HENTET FRA SYKESENGA: Per-Willy Amundsen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HENTET FRA SYKESENGA: Per-Willy Amundsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Med det satte han igang en debatt om Jens Stoltenberg hadde stilt internt kabinettsspørsmål i regjeringen på den kontroversielle avgiften på biodiesel.

Partilederne i opposisjonen tolket Lundteigen sterkt i retning av at statsminister Jens Stoltenberg hadde lagt regjeringens eksistens i potten for å få gjennom viljen sin.

Hadde statsministeren virkelig stilt et internt kabinettsspørsmål på denne saken, ville opposisjonslederne vite, og tok i bruk store ord utenfor stortingssalen: Maktmisbruk og maktarroganse, sa Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V).

- Det parlamentariske demokratiet er satt ut av spill, sa Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.
- Lundteigens uttalelser betyr at det må ha vært en diskusjon om regjeringen skal gå av hvis ikke Ap får gjennomslag for denne avgiften, sa Høyre-leder Erna Solberg inne i stortingssalen og ba Stoltenberg avklare.
- Normal prosess - Forslaget er behandlet på helt vanlig måte i regjeringen, med alle de tre stortingsgruppene, parlamentariske ledere og finanspolitiske talsmenn til stede. Men jeg svarer av prinsipp ikke på de indre prosessene i regjeringen. Hadde jeg gjort det én gang, ville jeg aldri fått fred, sa Stoltenberg.

Han konstaterte at alle de tre regjeringspartiene har deltatt i «en helt normal budsjettprosess» og står samlet bak budsjettforslaget som skal vedtas i Stortinget.

Representanter fra de andre regjeringspartiene sier til NTB at det ikke er blitt truet med noe kabinettsspørsmål under regjeringsdrøftelsene, men legger ikke skjul på at biodieselavgiften har vært en vanskelig sak, samtidig som de understreker at de tre partiene er blitt enige om et budsjett som alle støtter.

- Det er ingen hemmelighet at Sp har vært imot å pålegge avgift på biodiesel. For oss er det imidlertid målet og ikke virkemidlene som er viktigst, sa Sp-leder Liv Signe Navarsete i sitt innlegg torsdag kveld.

Hun trøstet seg med at mengden biodiesel som skal blandes inn i vanlig diesel skal økes.

- Vi får vel ikke mer ut av statsministeren om dette. Jeg konstaterer at Lundteigen treffer spikeren på hodet når han sier at regjeringen har bestemt seg og det er regjeringen som styrer Norge, sa KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Klimabudsjett - Regjeringen foreslår et statsbudsjett for arbeid, velferd og bærekraft, konkluderte statsministeren.

Han framhevet dessuten klimapolitikken som et viktig satsingsområde for regjeringen neste år. Bevilgningene til karbonfangstprosjektet på Mongstad økes med et milliardbeløp, det stilles 140 millioner kroner tilgjengelig for bedrifter som utvikler teknologi rundt miljøvennlige energikilder, og regjeringen foreslår en grønn skattedreining.

- En av grunnene til at vi har autodieselavgift er at det bidrar med betydelige inntekter til fellesskapet og er forenlig med prinsippet om at forurenser betaler. Det er galt med mange milliarder kroner i skattesubsidier til denne type veitrafikk, sa Stoltenberg.

Målet om «arbeid til alle» gjennomsyrer hele statsbudsjettet. Selv om Norge har kommet bedre ut av det enn de alle fleste andre land, er det altfor tidlig å avlyse den verdensomspennende økonomiske krisen, ifølge Stoltenberg.
(Dagbladet/NTB)

SATT UT AV SPILL: - Det parlamentariske demokratiet er satt ut av spill, sa Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner. Foto: Morten Holm / SCANPIX
SATT UT AV SPILL: - Det parlamentariske demokratiet er satt ut av spill, sa Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media