- Teknisk sett ligger strafferammen for 77 drap på samme nivå som for ett

Derfor er Frp-leder Siv Jensen mer enn klar til å diskutere livstidsstraff i Norge.

VIL STRAFFE STRENGERE: Siv Jensen minner om at Frp har ønsket strengere straffer i 30 år. Hun er klar for debatt om livstidsstraff i Norge i kjølvannet av 22. juli-terroren. - Nå vet vi at det mest uhyrlig kan skje i dette snille, lille landet, sier hun. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VIL STRAFFE STRENGERE: Siv Jensen minner om at Frp har ønsket strengere straffer i 30 år. Hun er klar for debatt om livstidsstraff i Norge i kjølvannet av 22. juli-terroren. - Nå vet vi at det mest uhyrlig kan skje i dette snille, lille landet, sier hun. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) I Dagbladet og Nordlys i dag, rykker Ap-statssekretær Roger Ingebrigtsen ut og varsler at han vil fremme forslag overfor Arbeiderpartiets programkomité om å innføre livstidstraff i Norge.

Ingebrigtsen er statssekretær i Forsvarsdepartementet og medlem av programkomiteen. Samtidig overlevde hans stedatter fire skudd fra Anders Behring Breivik på Utøya.

Personlig rammet - Jeg ønsker å åpne for at man i ekstreme tilfeller kan straffes med livsvarig fengsel, sier Ingebrigtsen i et intervju med Nordlys.

Ingebrigtsens stedatter overlevde fire av Breiviks kuler på Utøya, og mener det strider mot manges rettsfølelse at massemorderen skal «slippe unna» med 21 år.

- Skulle Norge én gang til rammes av en som Breivik, bør vi ha en åpning for å idømme strengere straff.

Han ønsker også en generell skjerping av straffenivået for voldtekter og andre former for voldskriminalitet, og Ingebrigtsen vil også ta opp forholdene i norske fengsler, som han mener utad kan framstå «som alt annet enn avskrekkende».

- Lik straff som for ett drap Ingebrigtsens utspill er til forveksling likt flere av Frp's justispolitiske favorittpoeng: Jevnlig kritiseres standarden på norske sonigsforhold som for gode, og partiet har programfestet økt strafferamme for vold- og sedelighetsforbrytelser.

Frp-leder Siv Jensen er overrasket over at utspillet kommer fra Ap, men ønsker det likefullt velkommen.

- Vi har vært pådrivere for å øke straffenivået i 30 år. Det at debatten kommer i kjølvannet av dommen, er ikke rart. Teknisk sett ligger straffen for 77 drap på samme straffenivå som for ett.

Jensen mener det hele dreier seg om å ha et straffenivå som oppfattes som rimelig i befolkningen.

- Isolert sett vil debatten ha 22. juli og Anders Behring Breivik som bakteppe, men jeg mener det er avgjørende å ta den likevel. Han har utfordret strafferammene våre. Hadde makstraffen vært høyere, hadde han nok fått den, sier hun.

OVERLEVDE UTØYA: Ylva Helene Schwenke med stefaren Roger Ingebrigtsen i bakgrunnen, snakker med media etter at hun vitnet i terrorrettssaken. Hun ble skutt fire ganger og hardt skadd på Utøya. Foto: Jacques Hvistendahl Dagbladet
OVERLEVDE UTØYA: Ylva Helene Schwenke med stefaren Roger Ingebrigtsen i bakgrunnen, snakker med media etter at hun vitnet i terrorrettssaken. Hun ble skutt fire ganger og hardt skadd på Utøya. Foto: Jacques Hvistendahl Dagbladet Vis mer

- Så får vi se om dette utspillet er dobbeltkommunikasjon fra Ap, som så ofte før, eller om det virkelig er vilje til å endre noe på dette feltet.

Høyre skal vurdere Heller ikke Høyre avviser forslaget kategorisk. Nestleder i justiskomiteen på Stortinget, André Oktay Dahl, mener dette er en av de vanskelige temaene i kjølvannet av 22. juli som vi er nødt til å diskutere.

- Dette er ikke noe vi kan løse med et vedtak eller mer penger. Dette er en debatt om våre grunnleggende verdier, sier han til Dagbladet.

- Det er naturlig at dette kommer opp. Vi har ikke hatt denne typen handlinger på norsk jord før. For Høyres del blir dette en del av programprosessen, sier Dahl.

- Møter seg selv i døra Dahl har forståelse for Ingebrigtsens utspill. I tillegg til å være personlig rammet, var også terrorhandlingene rettet mot Ingebrigtsens parti. Justispolitikeren fra Høyre tror likevel ikke at utspillet blir oppfattet som et rop om hevn, og at en prinsipiell debatt på generelt grunnlag er mulig.

- Jeg har stor forståelse for at de følelsene er der. I forbindelse med denne saken tror jeg noen og en hver møter seg selv i døra når det kommer til egne standpunkter. Samtidig er vi nødt til å ha litt is i magen, og diskutere dette grundig, sier han.

- Vi må diskutere om vi generelt ønsker at hevn skal være større del av begrunnelsen for straff fremover, og i tilfelle om det er det vi tror er best for samfunnet og effekten av arbeidet som skjer i fengslene fremover. I så tilfelle må vi være bevisste på at det er det vi gjør.

- JA TIL DEBATT: - Men vi må også ha litt is i magen, sier nestleder i Justiskomiteen på Stortinget, André Oktay Dahl (H).
Foto: Nina Hansen/Dagbladet
- JA TIL DEBATT: - Men vi må også ha litt is i magen, sier nestleder i Justiskomiteen på Stortinget, André Oktay Dahl (H). Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer