- Tekniske spor viser at 37-åringen var på Østensjø

Politiet mener de kan bevise at den drapssiktede mannen var i området da Sigrid forsvant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet bekrefter overfor Dagbladet at de mener 37-åringen som er siktet for forsettlig drap på Sigrid Giskegjerde Schjetne var på Østensjø da den 16 år gamle jenta forsvant.

Det er tekniske spor som ifølge etterforskerne knytter mannen til området ved Sigrids gårute i riktig tidsrom.

- Før 37-åringen ble pågrepet hadde vi gjort tekniske funn som knyttet ham til Østensjø på tidspunktet Sigrid forsvant, noe som gjorde ham interessant. Men før pågripelsene på Kolbotn ante vi ingenting om at Sigrid lå død der, understreker politiadvokat Cecilie Gulnes overfor Dagbladet.

- Dreier dette seg om at mobiltelefonen hans er registrert av basestasjoner på Østensjø?

- Ikke nødvendigvis, sier Gulnes.

Hun opplyser at det etter pågripelsene denne uka ble  avdekket flere tekniske spor som angivelig knytter begge mennene til selve likfunnet.

- Ikke spor fra påkjørsel Det skal så langt ikke foreligge tekniske spor som kobler den siktede 64-åringen til forsvinningsstedet, men siden politiet ikke vet når eller hvor Sigrid ble drept innebærer ikke det at denne siktede er mindre interessant.

- Per i dag har ingen av de siktede alibi, sier politiadvokaten.

Politiet understreker overfor Dagbladet at det ikke er funnet noen spor på Østensjø som tyder på at Sigrid ble drept i en bilpåkjørsel, slik flere medier har spekulert i.

- Det er ikke gjort noen funn ved forsvinningsstedet som peker mot det. Vi tror heller ikke dette kan ha vært en ulykke, sier Gulnes.

Politiet mener imidlertid at Sigrid raskt ble tatt med i en bil og fraktet bort fra Østensjø forsvinningsnatta.

- Reell etterlysning Politiet legger ikke skjul på at 37-åringen ble etterforsket som «interessant» i Sigrid-saken i flere dager før pågripelsen, men avviser at  forsvarernes påstander om at bagatellmessige «skinnsiktelser» ble brukt for å få mennene pågrepet og gjøre ransakinger.

- Det var en helt reell etterlysning fra Sunnmøre politidistrikt som gjaldt en siktelse om skremmende eller hensynsløs adferd i Ålesund, sier Gulnes.

Hun bekrefter at 64-åringen ikke var i politiets søkelys før de oppdaget at han tilbrakte mye tid med 37-åringen. «Mekkevennen» ble offisielt pågrepet på grunnlag av en siktelse om dokumentfalsk.

- Vi fant ut at han benyttet falske skilt på biler. Det var all mulig grunn til å undersøke nærmere hva som foregikk på verkstedet han disponerte, sier politiadvokaten.

Var borte i en måned
Sigrid ble meldt savnet da hun ikke kom hjem til avtalt tid natt til 5. august. Siste livstegn var trolig et kvarter over midnatt, mens hun gikk på vei hjem fra en venninne. Før politiaksjonen denne uka skal ikke politiet ha hatt noen indikasjoner på hvor hun har befunnet seg i de fire ukene som har gått.

- Vi vet ikke hvor hun ble drept, vi vet ikke når hun ble drept, vi vet ikke hvordan hun ble drept, sa politiadvokat Gulnestil pressen etter fengslingsmøtet tidligere i dag.

Den foreløpige obduksjonsrapporten gir ifølge henne ikke noe klart svar på dødsårsaken.

Etter at politiet slo til mot 37-åringen og 64-åringen, ble liket funnet i et skogholt like ved verkstedlokalet de oppholdt seg i. Det skjedde først da en likhund søkte i området.

- At vi fant Sigrid var et stort og viktig gjennombrudd. Vi ser likevel at vi har mye, mye arbeid foran oss. Vi vet ikke hvor vi kommer til å ende, sa politiadvokaten, og la til:

- I dag mener vi at det er grunnlag for å mistenke begge de siktede for forsettlig drap. Hva utfallet av saken til slutt blir vet vi ikke, for da Sigrid forsvant for en måned siden gikk hun nærmest opp i røyk. Hun ble borte veldig plutselig, uten at det er noen gode spor etter henne, bortsett fra de gjenstandene dere er kjent med. Det har vært veldig sannsynlig at et kjøretøy har vært involvert og at hun raskt er blitt fraktet bort fra stedet.

Nekter straffskyld De to siktede ble tidligere i dag framstilt for varetekt i Oslo tingrett. Begge nekter straffeskyld og begjærte seg løslatt.

- Vår anførsel er at det ikke foreligger skjellig grunn til mistanke om forsettlig drap på bakgrunn av det bevismaterialet politiet har lagt fram i retten i dag, sier 37-åringens advokat ,John Christian Elden.

I avhør har 64-åringen etter det Dagbladet erfarer forklart at han hadde hatt mistanke til at 37-åringen hadde noe med Sigrid-saken å gjøre, men det er ikke kjent hva denne mistanken dreide seg om. I likhet med 37-åringen ba han i dag om åpne dører i retten,

- Min klient har i retten fastholdt sin politiforklaring. Han sier han ikke har noe som helst med drap, medvirkning til drap eller etterfølgende bistand å gjøre, og at han  heller ikke på noen annen måte er involvert i denne forferdelige saken, sier 64-åringens forsvarer, advokat Aase Karine Sigmond.

Kjennelsene etter fengslingsmøtene var klokka 17 ennå ikke klare.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer