Teknologirådet: Politiet er ikke smart nok

Mener svært lite har skjedd i politiet, to år etter at 22. juli-terroren avslørte store svakheter ved politiets operasjonssentraler.

 - INGENTING HAR SKJEDD:  Teknologirådet kritiserer politiets utvikling de siste åra. - Det er som om ikke noe har skjedd de siste ti årene, sier direktør Tore Tennøe. Foto: SCANPIX
- INGENTING HAR SKJEDD: Teknologirådet kritiserer politiets utvikling de siste åra. - Det er som om ikke noe har skjedd de siste ti årene, sier direktør Tore Tennøe. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det regjeringsoppnevnte Teknologirådet reagerer kraftig på hvor lite som har skjedd i politiet de siste to årene, skriver Aftenposten.

- Det hjelper lite å kjøpe nettbrett og ansette flere politifolk ved sentralene når politiet ikke er i stand til å samle og analysere data som allerede er åpne for alle, sier rådets direktør Tore Tennøe.

I USA og Storbritannia mottar politiet daglig bilder og videoer fra publikum. Dette er ikke mulig i Norge. Tidligst i 2015 kan politiet ta imot SMS, bilder og video i operasjonssentralene og formidle videre til politiets egne patruljer.

- Det er som om ikke noe har skjedd de siste ti årene, sier Tennøe.

Han mener norsk politi er svært begrenset rent teknologisk og sier det er som om politiledelsen fortsatt tror at folk bare har fasttelefon fra Televerket. Tennøe understreker at kritikken ikke går på menneskene som jobber i politiet.

Teknologirådet mener politiet må styrke overvåkingen av åpne kilder i sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram. Enhver fotballklubb er flinkere til dataanalyse enn politiet, kommenterer Tennøe. Det er viktig å ta i bruk smarte og enkle løsninger fra begynnelsen slik at politiet kan bli mer koordinert, effektivt og raskere, noe som igjen kan gi et tryggere samfunn, mener Tennøe.

(NTB)

 KRITISK:  Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet. 

Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
KRITISK: Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer