Tekst viktigere enn bilder på nettet

Forskning viser at du leser sport og krim på nettet, og ikke nøyer deg med overskriftene. Og tekst er viktigere enn bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk konsentrerer seg mest om teksten når de leser artikler på nettet, ifølge en undersøkelse ved institutt for journalistikk ved Stanford University i USA. I motsetning til papiraviser, venter folk med å studere bilder og grafikk til etter at artikkelen er lest.

Lang nedlastingstid

I gjennomsnitt leser nettbrukerne gjennomsnittlig 75% av hver artikkel, mens tallet for papirpublikasjoner er under 30%. Forskerne mener en årsak kan være at nettbrukere søker fordypning når de surfer, men ser ikke bort fra at trege nettlesere gjør at bilder og grafikk tar lenger tid å laste ned. Dermed får man med seg mestparten av teksten før bildene dukker opp på skjermen.

Krim og sport mest lest

80% av de 67 deltakerne i undersøkelsen leste krimstoff i nettavisene, og kvinnene bruke lengst tid på dette. 70% leste sporten. Målt i antall klikk leser menn og kvinner like mye sport, men menn bruker mye lenger tid.

Bannerannonser blir også sett. Brukerne fokuserte i mer enn ett sekund på over halvparten av annonsene, og det er nok til at budskapet blir oppfattet, ifølge undersøkelsen.

Måler øyebevegelser

Deltakernes lesevaner blir målt ved hjelp av utstyr som registrerer øyebevegelsene når de leser nyheter på nettet. Ifølge prosjektets egen hjemmeside er dette den første Internett-undersøkelsen hvor man benytter målinger av øyebevegelser.

Forskere på Stanford University begynte å undersøke nettbrukeres lesemønster allerede for fire år siden.

Undersøkelsens hjemmeside

MÅLER LESEVANER: Måling av øyebevegelser forteller forskere hvordan folk leser nyheter på nettet.