Kongsberg-drapene

Tekstet Bråthen etter drapene

En barndomsvenn av Espen Andersen Bråthen forteller om oppveksten med mannen som er siktet for Kongsberg-drapene. Da han leste om drapene, prøvde han å ta kontakt for første gang på mange år.

BARNDOMSVENN: Bråthens tidligere venn, som er i slutten av 30-åra, peker på et kart over Bråthens bevegelser kvelden han drepte fem mennesker. Han forteller at han og drapsmannen lekte i de samme gatene som barn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BARNDOMSVENN: Bråthens tidligere venn, som er i slutten av 30-åra, peker på et kart over Bråthens bevegelser kvelden han drepte fem mennesker. Han forteller at han og drapsmannen lekte i de samme gatene som barn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mange på Kongsberg er enige om at den gutten aldri fikk den hjelpen han trengte.

Det hevder den tidligere bestekameraten til Espen Andersen Bråthen (37) overfor Dagbladet, som møter ham på en restaurant i byen han bor i.

Det er mange år siden han flyttet fra Kongsberg, hvor Bråthen onsdag 13. oktober drepte fem mennesker med stikkvåpen. Et tosifret antall personer har status som fornærmet i saken.

Bråthen har erkjent de faktiske forhold, men har ikke tatt stilling til straffskyld. Han blir underlagt en fullstendig judisiell observasjon for å avklare om han var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Politiets sterkeste hypotese er at motivet er knyttet til psykisk sykdom. Torsdag ble han overtatt av helsevesenet.

Bråthens forsvarer, Fredrik Neumann, har fått tilbud om å få dette intervjuet tilsendt. Han opplyser at han ikke har noen kommentar.

Sendte SMS

Bråthens tidligere venn, som er i slutten av 30-åra, peker på et kart over Bråthens bevegelser den kvelden. Han forteller at han og drapsmannen lekte i de samme gatene som barn.

Torsdag 14. oktober klokka 10.42 sender han en melding til Bråthens mobiltelefon. Det er første kontakt mellom de to på flere år, ifølge mannen. Han hadde lest om drapene i Kongsberg i media.

Han hadde en dårlig følelse, men var ikke sikker på noe. Meldingen blir sendt 16 timer og 35 minutter etter at politiet fikk den første meldingen om en mann som skjøt mot folk med pil og bue i Kongsberg.

«Bro er meg (navn fjernet), er dette nr ditt?», skriver han.

SMS: Denne meldingen ble sendt til Bråthens mobiltelefon torsdag 14. oktober klokka 10.42, 16 timer og 35 minutter etter at politiet fikk den første meldingen om en mann som skjøt mot folk med pil og bue i Kongsberg. Foto: Privat
SMS: Denne meldingen ble sendt til Bråthens mobiltelefon torsdag 14. oktober klokka 10.42, 16 timer og 35 minutter etter at politiet fikk den første meldingen om en mann som skjøt mot folk med pil og bue i Kongsberg. Foto: Privat Vis mer

Mannen får aldri svar. Bråthen var blitt pågrepet av politiet klokka 18.47 kvelden før.

Samme kveld blir Bråthen identifisert av flere medier, inkludert Dagbladet.

- Jeg ble sjokkert, sier mannen

Etter det meldte han seg selv til politiet, og har vært i flere avhør, hevder han. Han uttrykker at han er dypt lei seg over situasjonen, og at han har følt både sorg og sinne mot sin tidligere kamerat.

Kongsberg-drapene: Dette er ofrene

Gunnar Erling Sauve (75)

Liv Berit Borge (75)

Gun Marith Madsen (78)

Andrea Meyer (52)

Hanne Merethe Englund (56)

Les om ofrene

- Kinaputter

Mannen møtte først Bråthen på barneskolen. Han beskriver ham som en snill, sosial og litt hyperaktiv gutt, som likte å være ute i naturen.

- Vi fant på sprell, uskyldige ting. Så en haug med filmer. FIFA, hva enn det skulle være. Han var snill og bitte litt annerledes. Noen ganger litt rar, men alle likte ham. Han var kul og hadde masse energi. Stort sett hadde jeg det sinnssykt kult og hyggelig med ham. Vi var som brødre, sier han.

De spilte dataspill, hørte på musikk og gjorde mer eller mindre uskyldige «guttestreker», som å leke med kinaputter eller skyte med luftgevær, forteller han. Ettersom han ble eldre, ble Bråthen også en god kokk, ifølge kameraten.

NYE DETALJER: I over 34 minutter gikk Espen Andersen Bråthen (37) gjennom Kongsberg sentrum væpnet med flere våpen, deriblant pil og bue. Slik var ferden hans gjennom byen. Reporter: Amanda Nordhagen Walnum. Foto: Julie Tran / Bjørn Langsem / Lars Eivind Bones / Dagbladet / NTB Vis mer

- Vi var bråkmakere som barn. Ikke sånn at vi mobba noen, men vi var «hypre» og fant på sprell. Vi kødda med folk. Kasta små kinaputter, sier han.

Torsdag forrige uke opplyste politiet at 37-åringen har konvertert til islam. Lørdag sa de imidlertid at denne hypotesen er svekket, blant annet på bakgrunn av hva Bråthen har sagt i avhør.

- Etterforskningen så langt har styrket hypotesen om at han ikke har gjort dette veldig seriøst, sa politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt på en pressebrif.

Barndomsvennen tror ikke at Bråthens interesse for islam stakk veldig dypt, og sier at han hadde lite kunnskap om religionen. Barndomsvennen har selv muslimsk bakgrunn, men er ikke praktiserende.

- Han kunne like gjerne trodd på «Star Wars» og «jediriddere», sier han.

BARNDOMSVENN: - Vi fant på sprell, uskyldige ting. Så en haug med filmer. FIFA, hva enn det skulle være. Han var snill og bitte litt annerledes. Noen ganger litt rar, men alle likte ham, sier den tidligere bestekompisen om drapssiktede Espen Andersen Bråthen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BARNDOMSVENN: - Vi fant på sprell, uskyldige ting. Så en haug med filmer. FIFA, hva enn det skulle være. Han var snill og bitte litt annerledes. Noen ganger litt rar, men alle likte ham, sier den tidligere bestekompisen om drapssiktede Espen Andersen Bråthen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hadde angst

Selv mistet han kontakten med Bråthen for flere år siden. En annen venn av Bråthen har tidligere fortalt til Dagbladet at han ble mer og mer isolert fra slutten av tenåra.

Den tidligere bestekameraten forteller det samme. Det ble også stadig vanskeligere for vennene å forholde seg til Bråthen, hevder han.

Han forteller at Bråthen kunne invitere ham hjem til seg, for så å nekte å åpne døra.

- Jeg kunne ringe på en million ganger og sende masse meldinger. Etterpå kunne han komme og si «unnskyld, jeg fikk noia». Han var redd eller hadde angst.

De gangene han åpnet døra, kunne det slå begge veier, hevder han.

- Han kunne være hissig og aggressiv og spille høy musikk, eller han kunne være hyggelig og ta meg imot.

Mannens inntrykk er at det etter hvert ble færre og færre i Bråthens liv.

- Du kan telle på én hånd antall mennesker han hadde i midten av 20-åra. Og så kan du trekke fra et og et menneske for hvert år som gikk. For sju år siden satt han igjen med meg. Etter det vet jeg ikke.

- Syk

Begge barndomsvennene forteller at Bråthen etter hvert fikk tett kontakt med helsevesenet.

- Han ble rarere og rarere. Han var syk, det er det ikke noen tvil om. Jeg digga fyren, men han var syk, sier den tidligere bestekameraten.

Som voksen kunne oppførselen hans virke skremmende på andre, selv når han ikke hadde vonde intensjoner, mener barndomsvennen.

Han understreker imidlertid at Bråthen også hadde perioder hvor det tilsynelatende gikk bra.

- Sist gang jeg så ham, trodde jeg at det gikk bra med ham. Jeg tenkte at han kom til å treffe en dame som liker friluftsliv, gifte seg og få barn.

Det var rundt 2014, ifølge mannen.

- Snu hver sten

Arne Christian Haugstøyl, seksjonsleder for kontraterror i PST, til Dagbladet, opplyste fredag til Dagbladet at PST ble varslet om Bråthen i 2015. Informasjonen ble delt med helsevesenet i januar 2018.

Lørdag uttalte avdelingssjef Mona Grinderud ved Kongsberg DPS at de er i ferd med å undersøke hva som skjedde etter at PST ba helsevesenet følge opp Espen Andersen Bråthen.

- Vi vil i tiden framover snu hver sten for å komme til bunns i hva som har vært vår rolle og hva som har skjedd, og om det er noe vi kunne gjort bedre, skrev hun i en e-post til NTB.

Statsforvalteren i Oslo og Viken har varslet Kongsberg kommune og Vestre viken helseforetak om at det blir åpnet tilsynssak knyttet til Bråthens kontakt med helsevesenet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer