Donald Trump

Tekstmeldinger avslører spesielt forhold

Noen av de mest populære programlederne til Fox News, var også noen av daværende president Donald Trumps viktigste rådgivere.

NÆRT FORHOLD: USAs forrige president, Donald Trump, skal ha lyttet svært nøye til rådene fra programledere hos Fox News, som blant annet Sean Hannity (t.v.). Foto: Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
NÆRT FORHOLD: USAs forrige president, Donald Trump, skal ha lyttet svært nøye til rådene fra programledere hos Fox News, som blant annet Sean Hannity (t.v.). Foto: Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): - Det var noen ganger presidenten ville komme ned om morgenen og si: «Vel, Sean mener vi bør gjøre dette» eller «Dommer Jeanine mener vi bør gjøre sånn», sier Trumps tidligere pressetalsperson, Stephanie Grisham til Washington Post.

Hun referert til Sean Hannity og Jeanine Pirro, som leder to av de mest populære programmene hos den høyrevridde kanalen Fox News.

Grisham sluttet i Det hvite hus etter det dødelige angrepet mot Kongressen 6. januar i fjor, og har siden gitt ut en svært kritisk bok om Trump.

NOK ER NOK: Fox News-programleder Laura Ingraham, har framstått som en varm forsvarer og tilhenger av Donald Trump i lang tid. Her får hun nok av ekspresidenten. Video: Fox News. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Nærmest besatt

Hun forteller at Trumps medarbeidere i Det hvite hus ofte himlet med øynene i frustrasjon når de måtte håndtere påvirkningen Fox-programlederne hadde på USAs daværende president.

Ifølge Grisham var Trump nærmest besatt av sendingene til Fox News og lyttet veldig til programledernes råd på alle områder fra politikk til ansettelser til hvordan budskap skulle formidles.

Flere har også tidligere fortalt at Trump gjerne ville tilbringe mange timer daglig med å se på Fox News. Han hadde også private telefonsamtaler med flere av programlederne. I tillegg ringte han ofte inn for å bli intervjuet på direkten under programmene.

Nylig offentliggjorde komiteen i Representantenes hus, som etterforsker det dødelige angrepet mot Kongressen, tekstmeldinger mellom programledere på Fox News og Trumps stabsjef, Mark Meadows. Meldingene understreker enda tydeligere hvor tett dette forholdet var.

«YOU»: I en sending på Fox News oppstår det en liten misforståelse mellom tv-profilene Laura Ingraham og Raymond Arroyo. Nå spekuleres det i om det er ekte eller iscenesatt. Vis mer

- Ødelegger alt

- Mark, presidenten må si til folkene i Kongressen at de skal dra hjem. Dette skader oss alle. Han ødelegger ettermælet sitt, skrev Fox-profilen Laura Ingraham.

Også Ingrahams kollega, Brian Kilmeade, fryktet for Trump-arven.

- Vær så snill å få ham på TV. Dette ødelegger alt dere har oppnådd, skrev han til Meadows.

REFSES: USAs president Joe Biden går hardt ut mot eks-president Donald Trump ett år etter kongresstormingen. Video: AP Vis mer

- Jeg presser på for å få det til. Jeg er enig, svarte Meadows.

- Kan han komme med en uttalelse? Be folk om å forlate kongressbygningen, skrev Hannity til Trumps stabssjef.

I tillegg viser tekstmeldingene, som er offentliggjort, at Hannity også tilbød Trump råd i dagene før og etter 6. januar 2021.

- Jeg kan IKKE se at 6. januar skjer på den måten han blir fortalt, skrev Hannity til Meadows om Trump 31. desember 2020.

- Liker ikke

10. januar 2021 hadde Hannity hatt en samtale direkte med Trump. Deretter tekstet han Meadows og den Trump-allierte kongressrepresentanten Jim Jordan for å diskutere hvordan de kunne tøyle Trump.

- Han kan ikke nevne valget igjen. Noen gang. Jeg hadde ikke en god samtale med ham i dag. Og enda verre, jeg er ikke sikker på hva for noe mer som kan sies eller gjøres, og jeg liker ikke å ikke vite om det faktisk er forstått. Ideer? skriver Hannity.

Den tidligere kommunikasjonsdirektøren i Det hvite hus, Alyssa Farah, hevder overfor Washington Post at Lou Dobbs, Hannity, Ingraham og Pirro var de fire mest innflytelsesrike Fox-medarbeiderne overfor Trump. Den tidligere presidenten skal også ha lyttet til Fox-profiler som Mark Levin og Maria Bartiromo.

- Målet var å komme foran rådene du regnet med at han kom til å få av disse folkene. De kunne fullstendig få ham til å forandre mening om ting, sier Farah.

Særlig etter valgnederlaget har Trump klaget høylytt på dekningen til Fox News. Likevel skal han ha fortsatt å pleie tett kontakt med mange av programlederne.

Bedt om samarbeid

Hannity er bedt om samarbeide med komiteen som etterforsker 6. januar-angrepet. Foreløpig har Fox-profilen hyret inn Trumps advokat Jay Sekulow til å representere seg.

ONDSKAPENS HOTELL: Den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump sammenlignes i ny video med en berømt skrekkfilm fra 1980. Video: Twitter, reporter: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer

- Vi evaluerer brevet fra komiteen. Vi er stadig svært bekymret for de konstitusjonelle implikasjonene særlig knyttet til det første grunnlovstillegget. Vi vil svare på en passende måte, sa Sekulow i en uttalelse i forrige uke.

Trumps rolle under angrepet 6. januar i fjor står i sentrum av etterforskningen. Søndag gjorde både demokrater og mer moderate republikanere det klart at Trump ikke kan påberope seg noen form for immunitet mot rettslig forfølgelse dersom det kommer fram at han aktivt koordinerte angrepet, skriver The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer