Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tele-feil kan gi tap av liv

En fersk rapport avslører at telenettet i Norge er så sårbart at kan føre til tap av liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Du får ikke kontakt med nødnummerene til politi, ambulanse og brannvesen.
  • Flyene settes på bakken.
  • Du får ikke betalt med kort i butikken.
  • Sykehusene har problemer med å innkalle ekstra mannskaper og skaffe medisiner.
  • Kraftselskapene må ut til kraftstasjonene for å sende ut strømmen.
  • Store bedrifter får ikke sendt over helt nødvendige kontrakter.
  • Radioselskapene får problemer med å sende ut viktig informasjon i krisesituasjoner.

Det kan være noen av konsekvensene dersom det oppstår feil på telenettet. En fersk rapport fra Forsvarets Forskningsinstiutt (FFI) slår fast at samfunnets sårbarhet er i ferd med å øke dramatisk fordi vi stadig blir mer avhengig av et for dårlig sikret telenett.

150 millioner

Ifølge rapporten, som er utarbeidet for Direktoratet for sivilt beredskap, vil en helt nødvendig sikring av telenettet mot skader, sabotasje eller ødeleggelser som kan oppstå i en krisesituasjon koste omlag 150 millioner årlig i en femårsperiode.

I går skjedde det som ikke kunne skje: Radarene på kontrollstasjonen på Røyken sluttet å fungere på grunn av en bitteliten sikring i en telesentral i Asker røk.

- Et godt eksempel på hvor sårbart telenettet er. Vi er totalt avhengig av telelinjer, og her står vi foran en enorm utvikling og utfordring _ ikke minst i næringslivet. Små tuer kan velte store lass på den elektroniske motorveien, sier Helge J. Størkersen i Næringslivets sikkerhetsråd.

Forskerne Janne Hagen og Kjell Olav Nystuen ved FFI anbefaler at blant annet vitale punkter i telenettet sikres i beskyttende fjellanlegg. I dag ligger store deler av telenettet i ubeskyttede kabeltraséer langs blant annet jernbanelinjer.

- Alvorlig svikt i telekommunikasjon kan føre til til sammenbrudd i Totalforsvaret og samfunnet. Konsekvensene kan bli tap av liv, materielle verdier og i siste instans tap av nasjonal suverenitet i en krise- eller krigssituasjon. Det er en altfor stor risiko knyttet til dette, noe en rik nasjon som Norge ikke bør akseptere, sier forsker Janne Hagen til Dagbladet.

Strakstiltak

I går satte Telenor inn strakstiltak for å hindre at en liten teknisk feil rammer flytrafikken igjen. Mandagens dataproblemer og kommunikasjonssvikt skapte tirsdag hektisk møteaktivitet mellom toppledelsen i Telenor, Luftfarsverket og Stortingets samferdselskomité. Problemet var at det ikke fantes en backup da sikringen i datakortet røk.

I rapporten understreker forskerne at det er få virksomheter innen den offentlige forvaltningen som har alternative linjetilknytninger til telenettet. Det betyr at sentrale og livsviktige deler i samfunnet kan bli rammet dersom en liten feil oppstår.

- Vi må få alternative traséer, sikring av telesentraler og samordning mellom teleselskapene. I tillegg til sabotasjer, kan for eksempel storm og jordskred gjøre stor skade, sier Hagen.

- Kan dette gå utover sikkerheten til folk flest?

- Ja, i verste fall. Det kan for eksempel hende at du ikke får tak i ambulanse etter en trafikkulykke. Kommersiell og teknologisk utvikling vil _ dersom den får gå upåvirket _ føre til en svært høy grad av sårbarhet, mener Hagen.