Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tele-Tormod gir seg

Konsernsjef Tormod Hermansen i Telenor gir seg. Nå skal andre krefter ta over styringa av telegiganten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tormod Hermansen har informert styret i Telenor at han trekker seg som toppsjef for selskapet. Selskapet opplyser i en pressemelding at Hermansen vil slutte innen utgangen av juni i år.

Jakten har begynt

Styret i Telenor har godtatt meldingen fra Hermansen, og styreformann Tom Vidar Rygh vil nå intensivere arbeidet med å finne en ny toppleder. I fjor høst ble det kjent at styret i Telenor allerede hadde hadde diskutert hvem som kan ta over som sjef for Norges største teleselskap, men ingen kandidater er soleklare.

Kronprins

Jon Fredrik Baksaas er en intern kandidat i Telenor som er regnet som en slags kronprins. I fjor sommer ble 48-åringen utnevnt til visekonsernsjef i Telenor, og han fungerer som stedfortredende konsersjef når Hermansen er på ferie eller reiser. Selv om Baksaas kjenner telekonsernet, betyr ikke det at han blir den nye toppsjefen. Styret sier de vil finne en ny leder i god tid før Hermansen rydder kontoret, og de vil nok også se til utlandet ettersom Telenor nå er et internasjonalt selskap.

Fakta om Hermansen

Navn: Tormod Hermansen
Født: 23. april 1940, Botne i Vestfold
Utdannelse: Sosialøkonom fra Universitetet i Oslo
Karrieren: 1991 - 2002 Konsernsjef i Televerket, senere Telenor, 1986 - 1991 Finansråd i Finansdepartementet, 1980 - 1986 Departementsråd i Kommunal- og arbeidsdepartementet, 1973 - 1986 Underdirektør og eksepdisjonssjef i Sosialdepartementet.
Politikk: Statssekretær i Nordli-egjeringen
Styreverv: Styremedlem Statoil, styreleder Statens banksikringsfond, styreleder Postbanken, styremedlem Statens bankinvesteringsfond, styreleder Statens investeringsselskap og styremedlem i DnB og Bravida
(Kilde: Telenor)

Myk overgang

Hermansen skal stå til disposisjon for Telenor-konsernet i ett år fra han slutter. Deretter vil han motta ordinær pensjon etter den arbeidsavtalen han har med telebedriften.

Ifølge avtalen skal Hermansen motta 66 prosent av sin ordinære lønn i Telenor, som er på flere millioner.

Nederlaget

Tormod Hermansen ble i 1990 ansatt som konsernsjef i daværende Televerket og han tiltrådte fra 1. januar 1991. Senere er selskapet døpt om til Telenor, blitt delprivatisert og børsnotert.

Hermansen ledet fusjonsforhandlingene med svenske Telia som strandet, mye på grunn av kulturforskjeller. Det toppet seg da den svenske næringsministeren Bjørn Rosengren uttalte at Norge er den siste sovjetstat.

Uttalelsen kom fordi han følte lederkulturen i Telenor og i Samferdselsdepartementet var for mye preget av monopolistens fortid som enerådene på telemarkedet. Rosengren mente at Telenor ikke fungerte som en moderne privat bedrift som må følge kjørereglene som gjelder i privat næringsliv.

Den svenske Telia-sjefen Marianne Nivert heller ikke på godfot med den norske sjefen. Kilder i telemiljøet mener at det aldri vil bli noen nye fusjonssamtaler mellom Telenor og Telia så lenge Hermansen og Nivert er ledere for hvert sitt konsern. Nå forlater Hermansen skuta, og det samme gjør Nivert i september i år. Dermed kan det være duket for et tedje fusjonsforsøk, kanskje neste år.

Telenor har varslet en pressekonferanse klokken 12 i dag der avtroppende konsernsjef Tormod Hermansen og styreformann Tom Vidar Rygh vil delta.

(Dagbladet.no kommer tilbake med mer).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!