Telebruddet: Jagland og Petersen kan felle Bondevik

«Tøffe-Jan» Petersen avgjør om Bondevik-regjeringen må gå etter fusjon-skandalen. Ap vil forsøke å gripe makten - og dette kan være Thorbjørn Jaglands siste sjanse for comeback. En plass i statsministerstolen vil stoppe det voksende kravet om Ap-lederens avgang, er oppfatningen i Ap-kretser. Se leder side 3

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er et høydramatisk spill som i kommende dager og uker vil foregå i Stortinget. I potten ligger skjebnen til flere av landets fremste politikere. Mens samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll sitter og svetter på kontoret sitt, er Ap's og Høyres ledelse i full gang med å slipe knivene. At Ap vil stelle i stand en regjeringskrise, er åpenbart. Men Jaglands nøkkel til regjeringslokalene ligger hos Jan Petersen. Arbeiderpartiet må ha med seg «Tøffe-Jan» for å felle Kjell Magne Bondevik - mannen som av alle steder befinner seg på ferie i Egypt, sammen venner. KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs er også med.

Kyniske vurderinger

Fra sentralt hold i både Høyre og Ap får Dagbladet bekreftet at dersom regjeringen virkelig har feilinformert Stortinget i fusjonssaken, er de klare til å kaste regjeringen.

Det finnes i hovedsak bare to redningsplanker for Bondevik-regjeringen nå:

Bondevik og Fjærvoll må komme opp med troverdige og akseptable forklaringer på hvorfor ikke Stortinget ble informert om sentrale ankepunkter til fusjonsprosessen fra regjeringens egne jurister. Det må også forklares hvorfor juristenes anbefalinger ikke ble satt ut i livet. Er forklaringene gode nok, kan fusjonsrabalderet løses ved at Stortinget nøyer seg med en mild refs eller krever en beklagelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer