Telebruddet: Jagland og Petersen kan felle Bondevik

«Tøffe-Jan» Petersen avgjør om Bondevik-regjeringen må gå etter fusjon-skandalen. Ap vil forsøke å gripe makten - og dette kan være Thorbjørn Jaglands siste sjanse for comeback. En plass i statsministerstolen vil stoppe det voksende kravet om Ap-lederens avgang, er oppfatningen i Ap-kretser. Se leder side 3

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et høydramatisk spill som i kommende dager og uker vil foregå i Stortinget. I potten ligger skjebnen til flere av landets fremste politikere. Mens samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll sitter og svetter på kontoret sitt, er Ap's og Høyres ledelse i full gang med å slipe knivene. At Ap vil stelle i stand en regjeringskrise, er åpenbart. Men Jaglands nøkkel til regjeringslokalene ligger hos Jan Petersen. Arbeiderpartiet må ha med seg «Tøffe-Jan» for å felle Kjell Magne Bondevik - mannen som av alle steder befinner seg på ferie i Egypt, sammen venner. KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs er også med.

Kyniske vurderinger

Fra sentralt hold i både Høyre og Ap får Dagbladet bekreftet at dersom regjeringen virkelig har feilinformert Stortinget i fusjonssaken, er de klare til å kaste regjeringen.

Det finnes i hovedsak bare to redningsplanker for Bondevik-regjeringen nå:

Bondevik og Fjærvoll må komme opp med troverdige og akseptable forklaringer på hvorfor ikke Stortinget ble informert om sentrale ankepunkter til fusjonsprosessen fra regjeringens egne jurister. Det må også forklares hvorfor juristenes anbefalinger ikke ble satt ut i livet. Er forklaringene gode nok, kan fusjonsrabalderet løses ved at Stortinget nøyer seg med en mild refs eller krever en beklagelse.

Men dersom Høyre og Ap mener regjeringens opptreden var uakseptabel, vil iskalde og kyniske politiske vurderinger avgjøre om statsminister Bondeviks dager er talte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jagland presses

I sentrale Ap-kretser vurderes Telia/Telenor-saken som Thorbjørn Jaglands kanskje siste sjanse til å bli statsminister i Norge. Blir han statsminister nå, har han også reddet sin politiske framtid, er oppfatningen.

Petersens to valg
Petersens to valg Vis mer

- Muligheten for å felle regjeringen kommer ikke ofte. Dersom Jagland tar over nå, vil han garantert ikke bli kastet i forbindelse med høstens landsmøte. Ingen kaster en partileder som også er statsminister, sier en sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Kravet om at Jagland må gå, vokser dag for dag. Dagsavisen kunne i går fastslå at ingen av lokallagslederne i Oslo Ap sier at Jagland bør fortsette. En rekke av dem vil ha Jens Stoltenberg. Den samme situasjonen gjør seg gjeldende blant landets Ap-ordførere, kunne TV2 melde i går.

Vil overta

Ønsket om makt er nå så sterkt i Arbeiderpartiet at det fra flere hold understrekes overfor Dagbladet at Arbeiderpartiet vil gripe regjeringsmakten hvis muligheten byr seg. Derfor er det Ap som nå hisser seg mest opp i fusjonssaken. Selv om Ap-leder Jagland har overlatt til samferdselspolitisk talsmann Karl Eirik Schjøtt-Pedersen å turnere krisen, er det åpenbart at Ap-ledelsen er parat til å sette inn et avgjørende støt mot regjeringen. Mens Schjøtt-Pedersen fronter Ap's kritikk, holder Jagland seg klokelig i bakgrunnen. Han var i går i Stockholm på årsmøtet i Samarbeidskomiteen for de sosialdemokratiske partiene i Norden, og vil ikke si noe til Dagbladet.

Tøffe-Jan avgjør

Det er nå opp til Høyre-leder «tøffe»-Jan Petersen om Bondevik-regjeringen virkelig må gå. Derfor kommer søndagens halvårlige fellesmøte mellom sentralstyret i Høyre og stortingsgruppa på Holmen fjordhotell i Asker svært beleilig. Her kan i realiteten Bondeviks skjebne besegles.

- Viser det seg at regjeringen faktisk har holdt viktig informasjon borte, ja, så må det få en parlamentarisk konsekvens, sies det fra en sentral politiker i partiet.

Men finner Høyre at tida ikke er moden for et regjeringsskifte, vil partiet konkludere med at regjeringens informasjonssvikt ikke er substansiell nok .