Telefon-analyse knytter våpen- samler (48) til kvinne (49)

Pågrepet torsdag. Politiet mener 48-åring i milliontrøbbel er medlem av bande som svindlet Nordea.

KNYTTES TIL SAKEN: Politiet mener 48-åringen er en del av en organisert kriminell gruppe som svindlet Nordea for svimlende 89,4 millioner kroner. Politiet knytter mannen til saken gjennom telefon-analyser. Foto: Bankens overvåkingskamera
KNYTTES TIL SAKEN: Politiet mener 48-åringen er en del av en organisert kriminell gruppe som svindlet Nordea for svimlende 89,4 millioner kroner. Politiet knytter mannen til saken gjennom telefon-analyser. Foto: Bankens overvåkingskameraVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 48 år gammel straffedømt mann ble torsdag pågrepet og siktet for grovt bedrageri i Nordea-saken. Siktelsen omfatter også den såkalte mafiaparagrafen, som for de tre som tidligere har blitt pågrepet.

Dagbladet vet at etterforskningen ennå pågår for fullt, og at politiet jakter på antatte bakmenn i saken, både i Norge og utlandet. 60 millioner kroner skal ennå være på avveie via Dubai og disponert av kriminelle.

48-åringen ble avslørt av hans tilknytning til den 49 år gamle medsiktede kvinnen. Hun var den som 20. juli i år skal ha utgitt seg for å være den styrtrike Block Wathne-arvingen Randi Nilsen (65). Da 49-åringen troppet opp i Tveita-filialen sammen med den antatte hovedmannen (35), ga den falske «enken» ham fullmakter til å disponere offerets konti - som dagen etter ble tappet for svimlende 89,4 millioner kroner.

Avlyste avhør Politiet har trolig hatt 48-åringen i søkelyset en god stund. Mannen hadde avtalt et avhør med politiet allerede i begynnelsen av forrige uke, men politiet avlyste avhøret i siste liten.

Etter det Dagbladet erfarer mener politiet at 48-åringen og den medsiktede kvinnen har hatt utstrakt telefonkontakt. Gjennomgangen av tekstmeldinger og samtalelogger den siste tida skal ha gitt politiet nok informasjon til å bedragerisikte mannen.

- Han var villig til å forklare seg hos politiet, men det ble ikke noe av, og så ble han plutselig pågrepet, sier advokat Einar Grape ved advokatkontoret Drevland og Grape til Dagbladet.

Han har tidligere bistått 48-åringen i en rettsak i fjor der han ble dømt til ett år og fire måneder fengsel. Mannen skulle etter planen ha startet soningen av denne dommen i disse dager, før han ble dratt inn en av norgeshistoriens største svindelsaker.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier advokat Lars Engdahl, som møtte i retten med siktede.

Inkassotrøbbel I likhet med den siktede kvinnen han kjenner, har 48-åringen lenge slitt med  betalingsproblemer. Ifølge skattelistene har mannen ikke hatt inntekt av betydning de siste åra. Samtidig har han 16 uoppgjorte betalingsanmerkninger, på til sammen mer enn 1,7 millioner kroner.

Kreditorene er blant andre kemneren, strømselskap, forsikringsselskap, mobil- og bredbåndsleverandører og inkassoselskaper.

Enmannsforetaket til 48-åringen ble slått konkurs av Skatt Øst i april i en moms-sak, etter en periode der han har jobbet blant annet som yrkessjåfør.

- Jeg prøvde å finne verdier, uten hell, sier bobestyrer i konkursen til Dagbladet.

MC-medlem Tidligere i år ble 48-åringen tiltalt i en langt mindre bedragerisak, etter at han skal ha prøvd å svindle Ikea for møbler verdt 43 230 kroner. Han har imidlertid mer alvorlige saker på rullebladet, og er straffedømt minst fem ganger tidligere, for blant annet legemsbeskadigelse, ulovlige våpen, narkotika, heleri, biltyveri, ruskjøring og skadeverk.

I dommen fra 2009 framgår det at mannen fra rundt 2001 til 2004 var medlem av MC-klubben Outlaws.

I 2007 beslagla politiet et AG3-gevær sammen med 229 patroner i mannens bolig. Da ble det også funnet ei avsagd hagle, en Glock 9mm pistol,en Walther 6,35 mm pistol og mye ammunisjon - i tillegg til 140 gram metamfetamin og amfetamin.

Flere av våpnene var sirlig utstilt i glassmonter, «med gjennomført stil og orden», ifølge Oslo tingrett.

I svindelsaken ble 48-åringen i går besluttet varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, hvorav to uker i full isolasjon.

Oslopolitiet ville i går ikke kommentere siktelsen mot mannen.