Kongsberg-drapene:

Telefonen som endret alt

Da Kari Anne Sand fikk telefon av rådmannen, gikk det opp for henne. - Det er grusomme detaljer, sier hun.

PREGET: Ordfører i Kongsberg, Kari Anne Sand, fulgte den første dagen i retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PREGET: Ordfører i Kongsberg, Kari Anne Sand, fulgte den første dagen i retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

HOKKSUND TINGHUS (Dagbladet): Onsdag morgen startet rettssaken mot Espen Andersen Bråthen, som er tiltalt for å ha drept fem mennesker i Kongsberg 13. oktober i fjor.

I rettssal 2 i Hokksund tinghus fikk etter hvert den tiltalte 38-åringen muligheten til å avgi sin frie forklaring.

Bare noen meter bak tiltalebenken satt ordføreren i Kongsberg, Kari Anne Sand, og observerte mannen, som for sju måneder siden tok livet av fem av Kongsbergs innbyggere.

BLANDEDE FØLELSER: Ordfører Kari Anne Sand (t.v) fulgte første dag av rettssaken. Her sammen med rådmann Wenche Grinderud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLANDEDE FØLELSER: Ordfører Kari Anne Sand (t.v) fulgte første dag av rettssaken. Her sammen med rådmann Wenche Grinderud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Har dette virkelig skjedd?»

Sand sier til Dagbladet at det er blandede følelser å være til stede i rettssalen for å følge hovedforhandlingen.

- Det er veldig spesielt. Det gir en del svar på spørsmål vi har sittet med siden det skjedde. Hvordan dette kunne skje, og hvordan det artet seg. Sånn sett er det godt å være her for å få de svarene, sier Sand til Dagbladet utenfor Kongsberg og Eiker tingrett.

- Hvordan er det å høre den tiltalte fortelle om hvordan han tok livet av fem mennesker?

- Det er surrealistisk. Da dette skjedde og vi satt i krisestab, så var det mer: «Har dette virkelig skjedd?». Du får landet litt på denne måten, selv om det er grusomme detaljer som blir forklart i gjennomgangen, sier hun og fortsetter:

- Det er viktig at det nå kommer opp, og at alle berørte får muligheten til å komme seg videre etter alt det grusomme som har skjedd.

Onsdag delte politiet en video som viser den tiltalte 38-åringen inne på Coop-butikken i Kongsberg. Vi advarer mot sterke bilder:

VIDEO: Politiet frigir video av Espen Andersen Bråthen inne på Coop-butikken. Video: Politiet Vis mer

Forteller om første samtale

Ordføreren husker veldig godt kvelden, hvor Kongsberg ble snudd på hodet.

- Jeg husker veldig godt da jeg fikk telefonen fra rådmannen. Vi hadde akkurat hatt kommunestyremøte, og var ferdig tidligere enn planlagt. Vi brukte ikke ordet «krisestab» men vi presset alle fartsgrenser og kjørte til stedet hvor vi hadde avtale om å møtes.

- Hvordan foregår en slik samtale når noe så alvorlig har skjedd?

- Det første ordet jeg sa i telefonen tror jeg ikke egner seg på trykk, men det går veldig fort over i handling. Vi måtte sette krisestab og forberede teamet. Det ble også vanskelig å komme inn på rådhuset da dette lå innenfor sperringene som politiet hadde satt opp, sier Sand.

PÅKJENNING: Ordfører Kari Anne Sand i samtaler med med innsatsleder Arne Vagnild og rådmann Wenche Grinderud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅKJENNING: Ordfører Kari Anne Sand i samtaler med med innsatsleder Arne Vagnild og rådmann Wenche Grinderud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Påkjenning for hele samfunnet

Rettssaken mot Bråthen var i gang like over kl. 09.00 onsdag morgen. Ikledd hvit T-skjorte og mørk joggebukse tok han plass på tiltalebenken ved siden av forsvarer Fredrik Neumann. 38-åringen erkjente straffskyld.

Sand var spent på å se den tiltalte i retten, og sier at tankene umiddelbart gikk til dem som mistet livet i de grufulle handlingene den nevnte oktoberkvelden.

TINGHUSET: I Kongsberg og Eiker tingrett er det satt av fire og en halv uke til rettssaken mot Espen Andersen Bråthen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TINGHUSET: I Kongsberg og Eiker tingrett er det satt av fire og en halv uke til rettssaken mot Espen Andersen Bråthen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er rart å få et ansikt på alt det grusomme som har skjedd, og alt det har medført av menneskelige lidelser. Det var en påkjenning for hele Kongsberg og Norge for øvrig. Det berørte mange. Det er mange rare tanker som går gjennom hodet på i en slik setting.

På spørsmål om hvordan den nevnte tragedien har endret Kongsberg som samfunn, svarer hun:

- Det er klart at det varierer fra person til person, men vi har blitt mer omtenksomme. Ikke bare spør vi hvordan folk har det, men nå spør vi hvordan man egentlig har det. Jeg tror medmenneskeligheten og varmen har blitt styrket kraftig, avslutter ordføreren.

Torsdag fortsetter rettssaken, hvor det er ventet at Bråthen vil fortsette sin forklaring, som han noe overraskende avsluttet tidligere enn planlagt onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer