Telefonen som kan felle pastoren

På Kongsvinger ligger telefonen som kan få Helge Fossmo dømt for drap. Nå jaktes det på flere meldinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSVINGER (Dagbladet.no): 20 slettede tekstmeldinger på den drapssiktede Sara Svenssons mobiltelefon er det eneste tekniske beviset påtalemyndigheten har mot Knutby-pastoren Helge Fossmo.

Inntil nylig har det bare vært mulig å gjenkalle slettede meldinger fra SIM-kortet i mobiltelefonen, der de 20 meldingene lå. Metoden ble oppdaget i fjor av Kongsvinger-firmaet Ibas.

Men nå kan Sara Svenssons mobiltelefon skape rettshistorie så vel som et teknologisk gjennombrudd for dataetterforskere. Om få dager skal nemlig Ibas-etterforskerne forsøke å trenge inn i mobiltelefonens indre på jakt etter flere meldinger og bevis mot pastoren. Det er aldri blitt gjort på en slik telefon før i forbindelse med kriminell etterforskning. Men Ibas-ekspertene vet det er mulig.

Vanskelig

- For å undersøke om det er mulig å finne flere tekstmeldinger, skal vi plukke telefonen i fra hverandre for å se hva som ligger i telefonens internminne. Vi har gjort noen forsøk på andre telefontyper, og vet det er mulig, men det er aldri blitt gjort på en Nokia 3510 før. Og det er utrolig vanskelig, forklarer dataetterforskningssjef Svein Willassen i Ibas.

- Det største problemet er rent teknisk å plukke telefonen i fra hverandre uten å ødelegge minnet. Det må gjøres svært forsiktig. En slik minnebrikke er bare noen få millimeter stor, og er loddet fast i kretskortet inne i telefonen. Det må plukkes ut av kretskortet og koples til våre datamaskiner for at vi kan gå inn og hente ut data, forklarer han.

150 meldinger

SIM-kortet


Disse datasporene kan ekspertene hente fram på ditt SIM-kort:

 • SMS inn og ut
 • Telefonbok
 • Samtalelogg
 • Siste basestasjon du var tilknyttet

  Telefonminnet


  Disse datasporene finnes i selve telefonminnet:

 • SMS inn og ut
 • MMS inn og ut
 • Bilder tatt med telefonen
 • Telefonbok
 • Talemeldinger
 • Mail
 • Kalender/avtalebok
 • WAP surfelogg
 • Dato og tid for disse aktivitetene

  Mobilselskapet


 • Når, hvor, og hvem du ringer og sender meldinger til, samt blir oppringt av, og får meldinger av.
 • Telenor hevder at de ikke lagrer innholdet i SMS-trafikken

En annen utfordring er å finne eventuelle slettede meldinger i minnet. De kan ligge gjemt hvor som helst i minnet, som er langt større enn mange tror.

- En vanlig mobiltelefon har et minne fra åtte til 100 megabyte. Hvor mye minne det er i denne mobiltypen vet vi ikke ennå. Vi har aldri gjort dette på en Nokia 3510. Det er også en utfordring å finne ut hva som er SMS inne i denne datamengden. Mobiltelefonen til Sara Svensson kan ha opptil 150 meldinger i internminnet. Selv om de er slettet, skal de ligge der inne et sted. Vi må bare finne de, sier han.

Svært viktig

Meldingene som ligger skjult i telefonen kan være av avgjørende betydning i den pågående rettssaken der pastoren står tiltalt for drap på sin første kone Helén, og medvirkning til drap på sin andre kone Alexandra.

Allerede har mobiltelefonens SIM-kort gitt etterforskerne bevis som kan medføre at pastoren blir dømt. De slettede meldingene som Ibas klarte å hente frem har bidratt sterkt i å styrke Sara Svenssons troverdighet. Flere av meldingene ble sendt til henne anonymt av pastoren, noe han har vedgått i avhør. Derimot har han benektet innholdet i meldingene - som Sara Svensson ordrett har referert til i avhør, og oppfattet som ordre fra gud om å gjennomføre drapene.

- Dette er det eneste tekniske beviset som støtter Sara Svenssons forklaring. Vi synes det er veldig artig å kunne bidra å løse en så spesiell sak som Knutby-saken. I den grad vi kan bidra i å løse store kriminalsaker, er vi glade for det, sier Willassen til Dagbladet.no.

Tilfeldig

At politiet i det hele tatt har fått tak i SMS-bevisene fra SIM-kortet er tilfeldig. Teknologien var helt ukjent for svensk politi inntil helgen før rettssaken startet.

- Faktisk er det media som kan takkes for dette. Uka før saken startet, hadde jeg et seminar om rekonstruksjon av ødelagte og slettede data for journalister i det svenske nyhetsbyrået TT. Der viste jeg dem hvordan det går ann å hente fram slettede SMS, forklarer Willassen.

Påtaleansvarlig Elin Blank, som er hovedaktor i Knutby-saken, leste flere oppslag om teknologien i svenske aviser og ba politietterforskerne kontakte Ibas.

- Torsdag 13 mai ble vi kontaktet, og vår mann i Sverige, Jøran Forbrandt, brukte helgen før 17. mai på å rekonstruere i alt 20 slettede meldinger som lå på SIM-kortet. Han leverte sin rapport søndag 16. mai, og saken startet 18. mai, forklarer Willassen.

Jobben de nå skal gjøre vil ta atskillig lenger tid. Og den blir utført på Ibas-hovedkvarteret i Kongsvinger, der telefonen nå er i forvaring.

- Vi må gå fram med fysiske operasjoner som er ganske råe. Derfor er det viktig at vi bruker god tid. Vi mener vi skal lykkes med dette, men må først kjøre tester på tilsvarende telefonmodeller før vi går løs på originalbeviset. Vi har klart dette før, men aldri på denne Nokia-modellen, sier Willassen.

Han tror jobben kan være gjort - hvis de lykkes - innen noen uker.

BEVISET: Dette er Sara Svenssons mobiltelefon - beviset som kan vise seg å bli avgjørende mot Knutby-pastor Helge Fossmo. Ved siden av ligger et kretskort i fra en annen Nokia-telefon, hvor minnebrikka er tatt ut. Denne ligger i den svarte beholderen og er bare noen få millimeter stor. Alikevel inneholder den 16 megabyte med data.
ETTERFORSKER: Dataetterforskningssjef i Ibas, Svein Willassen, går snart i gang med den svært vanskelige jobben å demontere minnebrikka fra Sara Svenssons mobiltelefon på jakt etter flere SMS-bevis i Knutby-saken.
LEDENDE: Ibas på Kongsvinger er ledende på rekonstruksjon av tapt eller ødelagte data. Nå kan deres mobilminneoppdagelser føre til banebrytende framskritt for kriminaletterforskere.