Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Telefoner til glede og besvær

Telenor prøver å overtale oss: Nå må du simpelthen ha to telefonlinjer inn i huset, iallfall hvis du vil være et moderne menneske. ISDN heter det, og er ikke bare navnet egnet til å skremme deg, så er kanskje prisen det. Blir du lett skremt, er ISDN - den digitale telefonen - neppe noe for deg. Men er du en ihuga Internett-surfer - eller bor sammen med telefonikere - kan det være noe å se nærmere på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med ISDN (Intergrated Service Digital Network) får du to telefonlinjer inn i huset. Da kan du likevel nås på telefonen selv om du eller noen andre i familien faktisk bruker den allerede. Og det spiller ingen rolle hvilket av dine to telefonnumre som ringes opp.

Høyere regninger

1125 kroner er inngangsbilletten (fra nyttår) til den nye superlinja. I tillegg vil abonnementet på ISDN Basis koste 708 kroner mer i året enn ditt nåværende telefonabonnement hvis du vil bruke de apparatene du har.

Vil du ha en ny, vanlig telefonlinje, er inngangsbilletten 1000 kroner - og 1416 kroner mer i året enn i dag. Det er dyrere, men da slipper du å forholde deg til alle de nye tekniske finurlighetene ISDN byr på (selv om Telenor bedyrer at det er enkelt)...

- I dag er det om lag 50 000 husstander i landet som har to vanlige telefonabonnementer, sier Haakon Dyrnes (30), produktsjef ISDN i Telenor Privat i Oslo.

Men med to telefonlinjer inn i huset må du selvfølgelig også regne med høyere telefonregninger: det koster å være kar.

Fullt brukbare

For fullt utbytte av ISDN-abonnentet bør du også investere i en egen ISDN-telefon. Dette betyr ikke at du må kaste din gamle telefon. Hvis du for eksempel har investert i en ny, trådløs telefon eller et avansert telefon/faks/svarer-apparat, kan de fortsatt brukes ved å abonnere på såkalt dobbeltlinje til 27 kroner i måneden.

Men du kan ikke da bruke teletjenester som er basert på «R»-tasten, slike som «samtale venter» og «tilbakering». Men de er tilgjengelige på en ISDN-telefon:

- Før kostet de billigste apparatene mange tusen kroner, nå kan de fås ned mot tusenlappen, sier produktsjef for ISDN, Haakon Dyrnes i Telenor.

Flere numre

Sammen med Dyrnes og produktspesialist Nils Petter Johnsen har Dagbladet gått gjennom Telenors nye tilbud:

ISDN-telefoner kan gi deg muligheten til å se hvem som ringer på et display - du kan også se hvem som har ringt mens du har vært ute (hvis vedkommende ikke har reservert seg mot det).

ISDN-telefonene programmeres av deg til å gi ringesignal på de telefonnumrene du ønsker.

Vil du ha flere enn to numre, koster det 102 kroner i bestillingspris og 13 kroner i måneden per nummer. Men bare to samtaler kan føres samtidig.

Du kan godt bruke én ISDN-telefon ved siden av vanlige (analoge) apparater. Tilgjengelige teletjenester blir de samme som beskrevet ovenfor.

Koster det samme

Vil du ha muligheten til å flytte rundt på ISDN-telefonen og de gamle apparatene, bør du velge kontaktpunkter som har utgang for begge systemer. De koster det samme som enkle kontakter.

Med ISDN-telefonen følger en relativt stor ISDN-boks som må stå i nærheten av en elektrisk kontakt. Det er ikke sikkert du synes det er pent, så du må veie mellom det estetiske og praktiske.

Tre-fire timer må du regne med at montøren bruker på å installere ISDN-systemet hos deg.

Kan gå like tregt

Telenor har reklamert stort for den nye, forbedrede hastigheten ISDN-linjen gir Internett-brukere. Det er riktig når det gjelder forbindelsen til din Internett-leverandør. Men derfra og ut i den store verden kan det gå like tregt som før hvis trafikken er stor.

Men det tar bare tre-fire sekunder å koble seg opp til Internett-serveren, mot 20-40 sekunder med vanlig modem.

Nedlastingen av store datafiler tar kortere tid med ISDN-linje, og her kan du spare penger i form av kortere samtaletid. Fra nyttår er det samme samtalepris for ISDN-linje som vanlige telefonlinjer. Med prishoppet for lokalsamtaler på om lag 70 prosent fra nyttår, kan raskere surfe-tid bety mye.

Hvis du synes ISDN-linje høres fristende ut, husk også å ta med i beregningen utgiftene til ISDN-kort/-boks som du trenger for å bruke PC-en i dette systemet.

Du må også passe på å sette opp kortet slik at forbindelsen til nettleverandøren brytes etter en bestemt tid i uvirksomhet. Ellers kan du risikere å måtte betale samtaletid mens du koker deg kaffe - eller snakker på den andre telefonlinja.

Men surfer du lite på nettet, er det kanskje like greit å beholde pengene i banken til kjøleskapet går i stykker ...

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media