Forsvinningssaken:

Telefonmysteriet politiet må løse

- Om det er snakk om 500, eller 1000, eller flere så må de sjekke ut hver eneste en.

VIL HA KONTAKT: Torsdag 10. januar gikk politiet ut med to videoer av personer som ble observert utenfor Tom Hagens arbeidsplass 31. oktober. Politiet antar at hun ble bortført på morgenen eller formiddagen samme dag, og ønsker kontakt med disse personene. Video: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Politiet bekrefter fredag at de ennå ikke har mottatt bevis på at savnede Anne-Elisabeth Hagen (68) lever, 107 dager etter at hun forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog.

- Vi er bekymret over at vi ikke har fått noen livstegn, til tross for at familien ved flere anledninger har gått ut med et klart budskap om at de ikke er villige til å forhandle uten livsbevis. Derfor er vi bekymret, sier etterforskningsleder Tommy Brøske i Øst politidistrikt til Dagbladet.

Han legger til at politiet har forståelse for at det kan ta tid å oversende et slikt bevis.

Mandag denne uka bekreftet politiet og Hagen-familiens advokat Svein Holden at det hadde vært ny kontakt med mistenkte kidnappere i saken. Fredag ønsker ikke Brøske å si om det har vært ytterligere kontakt med motparten siden den gang.

Ikke identifisert

Samtidig fortsetter politiets arbeid med å undersøke spor, og ikke minst jakten på svar i mysteriet om den såkalte luemannen og den såkalte telefonmannen.

I begynnelsen av januar gikk politiet ut med en overvåkningsvideo som viser totalt tre personer som beveger seg utenfor Futurum-bygget i Lørenskog 31. oktober, samme dag politiet mener at Anne-Elisabeth Hagen (68) ble bortført fra sitt hjem noen kilometer unna.

En av personene, en syklist, meldte seg raskt til politiet og er blitt sjekket ut av saken. Men fortsatt, godt over en måned etter at politiet gikk ut med sin etterlysning, har politiet fortsatt ikke lykkes med å identifisere de andre to mennene.

- Vi gjorde en vurdering kort tid etter at saken ble offentlig kjent, om at det var viktig å gå ut med denne etterlysningen for å få tips fra publikum. Til tross for en rekke tips, har vi ikke klart å identifisere de to, sier Brøske som betegner jobben med å identifisere mennene som viktig og av stor betydning.

De to personene ble fanget opp av kameraene ved Futurum-bygget, hvor Anne-Elisabeths ektemann Tom Hagen arbeider, henholdsvis 07.36 og 08.00 den 31. oktober i fjor.

SAVNET: Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble bortført fra sitt eget hjem i Lørenskog, 31. oktober i fjor. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Har gjort undersøkelser

En av disse går tilsynelatende og snakker i en telefon, og politiinspektør Brøske bekrefter at politiet har gjort etterforskningsgrep basert på dette.

- Har politiet undersøkt mobiltrafikk opp mot basestasjoner i området?

- Det er registrert at det er mulig at vedkommende har oppe en telefon. Vi har naturlig nok i forlengelsen av det gjort en rekke ting, men jeg kan ikke kommentere utfallet av undersøkelsene, sier han til Dagbladet.

- Kan det være at vedkommende ønsker å late som at han snakker i telefonen?

- Det kan være ulike hypoteser som det kan være grunn til å teste ut rundt observasjon av ham, sier Brøske.

I likhet med tidligere ønsker Brøske ikke å si noe om hva politiet vet, eller ikke, om de to mennenes bevegelser videre.

Fant drapsmann

Det finnes eksempler i både Norge og internasjonalt hvor bruk av såkalt stordata har gitt politiet avgjørende ledetråder i en etterforskning.

Et gjennombrudd i norsk sammenheng kom da politiet lyktes med å finne mannen som i dag sitter fengslet for drapet på den bulgarske sexarbeideren Galina Sandeva.

DREPT: Galina Sandeva ble drept med over 30 knivstikk i Oslo i 2015. Foto: Privat
DREPT: Galina Sandeva ble drept med over 30 knivstikk i Oslo i 2015. Foto: Privat Vis mer

Da Sandeva (28) ble funnet knivdrept i sin egen bil på Bispekaia, rett ved operahuset i Oslo sentrum, klokka 17.19 torsdag 17. desember i 2015, sto politiet nesten uten ledetråder i jakten på den ukjente gjerningsmannen.

Dagbladet har tidligere fortalt om politimetodene som førte til pågripelsen i en av Norges mest omtalte etterforskninger de siste åra.

Politiadvokat Tina Bjarkø Helleland fortalte Dagbladet i 2016 at politiet raskt kom i kontakt med Galinas venner og bekjente, og ba om å få mest mulig informasjon om henne og hvem hun var i kontakt med.

- Da ble det avdekket at telefonen hennes fortsatt var aktiv, og at den hadde beveget seg fra området ved Bispekaia og i retning St. Hanshaugen, sier Helleland.

Politiet mener Sandeva ble drept rundt kl. 21.32, på samme tidspunkt som det kom et åtte sekunder langt nødanrop fra telefon hennes, noe som ble oppfattet som et «lommeanrop».

Telefonen hennes ble sist registrert på en basestasjon på St. Hanshaugen/Ila i Oslo kl. 22.32.

Politiet begynte å rette etterforskningen mot 25-åringen.

De visste hvilke basestasjoner Sandevas mobil hadde vært innom fra Bispekaia og til St. Hanshaugen. Til slutt kunne analytikerne trekke ut data som viste at siktede og offerets telefon hadde beveget seg på lik måte i det samme tidsrommet.

Alt tydet på at han hadde hatt med seg mobilen hennes.

- Analysen viste at bevegelsene på siktedes telefon var sammenfallende med bevegelsene på fornærmedes telefon, sa Helleland til Dagbladet den gang.

AVGJØRENDE: Elektroniske spor ble avgjørende i politiets jakt på mannen som hadde drept Galina Sandeva. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
AVGJØRENDE: Elektroniske spor ble avgjørende i politiets jakt på mannen som hadde drept Galina Sandeva. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

- Kan kartlegge alle i området

Ved alvorlige straffesaker, som i utgangspunktet kan ha en strafferamme på mer enn seks år, eller ved tilfeller hvor det står om liv og helse, kan politiet hente ut data fra teleoperatører for å forsøke å lokalisere personer de leter etter.

- Da kan de se hvilke telefoner som er koblet til databasestasjoner i et område og kartlegge alle som har vært i området på et gitt tidspunkt, sier seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) til Dagbladet.

PREGET: Rolf Arne Letvik (64) er venn og nabo til bortførte Anne-Elisabeth Hagen. Han skjønte fort at noe var galt og er svært fortvilet over at det har gått så lang tid uten en løsning. Video: Jesper Nordahl Finsveen og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Identiteten til den såkalte telefonmannen og den såkalte luemannen fra overvåkningsvideoen er ikke kjent for politiet. De kan derfor i utgangspunktet ikke vite hvilket nummer de er ute etter, og dermed heller ikke hvem de skal sjekke nærmere.

- Men politiet kan til en viss grad få bedre nøyaktighet dersom det er mange basestasjoner der. Da kan de se hvilke mobiltelefoner som var omtrent der i det aktuelle tidsrommet, og vil fort ha et håndterbart antall mobiltelefoner de kan følge. Likevel må de sjekke ut samtlige telefoner. Om det er snakk om 500, eller 1000, eller flere så må de sjekke ut hver eneste telefon, sier Sandland og legger til:

IT-EKSPERT: Vidar Sandland er seniorrådgiver i Norsis og ekspert på IT og informasjonssikkerthet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
IT-EKSPERT: Vidar Sandland er seniorrådgiver i Norsis og ekspert på IT og informasjonssikkerthet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg vil tippe at de har snevret det inn ganske mye allerede.

Tror politiet har brukt data

Det finnes nok av eksempler på at elektroniske spor har vært avgjørende for politiet i jakt på kriminelle, eller savnede personer.

- Når folk er meldt savnet er telefonsporing noe av det første politiet gjør. De har hjemmel i loven til å gjøre det, dersom man mener det kan redde liv.

Dersom det er snakk om telefonspor som leder til utlandet, er politiet avhengig av å samarbeide med myndighetene i andre land for å få ut data de ønsker tilgang på.

- Det mest interessante i denne saken er data fra området hvor dette skjedde. Personene politiet leter etter er bare vitner så langt. Samtidig vil jeg også tro at politiet har god oversikt over hvem som kan være vitner i saken, basert på mobiltrafikk i området. Jeg vil tro at disse dataene har blitt brukt til å ta direkte kontakt med vitner som har vært i området, sier Sandland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer