NATURKREFTENE HERJER: De voldsomme vannmassene har gjort store skader i  Gudbrandsdalen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NATURKREFTENE HERJER: De voldsomme vannmassene har gjort store skader i Gudbrandsdalen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Telefonproblemene har utvilsomt vanskeliggjort situasjonen

Har gjort det vanskelig for politiet å få oversikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Det har vært stille i natt, forteller operasjonsleder Arvid Røste i Gudbrandsdal politidistrikt rundt klokka 4.30 natt til lørdag.

Ifølge ham er det ingen forandringer av betydning siden fredag kveld i de flomrammede områdene.

En rekke mennesker er evakuert som følge av storflommen. Røste anslår at det gjelder 100-200 mennesker, men påpeker at det på grunn av problemene med Telenors mobilnett har vært vanskelig for politiet å få oversikt.

- Telefonproblemene har utvilsomt vanskeliggjort situasjonen, sier operasjonslederen.

Telenor opplyste tidligere natt til lørdag at mobilnettet var oppe igjen.

Ifølge Røste er det ikke meldt om nye skred i løpet av natten. Samtidig er nedbøren lettere enn tidligere og vannstanden mer stabil.

Flere hus ødelagt Flere måtte søke tilflukt og vente på hjelp fra helikoptre da vannmassene flommet inn over Gudbrandsdalen fredag. Flere hus ble totalt ødelagt av vannmassene. Gjennom hele fredag jobbet politi og redningspersonell på høygir for å hjelpe folk vekk fra flommen.

Verst rammet ble Otta og Kvam. Her måtte flere søke tilflukt i bygdehus og på vertshus.

Redningsledelsen brukte et Sea King redningshelikopter til å fly over de rasutsatte områdene for å se om det var flere som trengte hjelp, men fant ingen.

Flere veier, deriblant E6, er stengt i flomområdene. Kjell Vinje i Statens vegvesen ber innstendig folk om å holde seg borte fra de flomutsatte veiene.

- Spesielt krevende er E6 gjennom deler av Gudbrandsdalen og Dovrefjell, samt riksvei 3 gjennom Østerdalen ved Tynset, sier han.

Regnet gir seg Lørdag ettermiddag vil regnet trolig gi seg i de mest flomutsatte områdene, mener meteorologer. Oppland vil fortsatt få det meste av nedbøren fram til midt på dagen lørdag, men så vil det trolig roe seg.

- Men det er et litt vanskelig bilde. Vi har også prognoser som indikerer at nedbøren vil forflytte seg østover fra Oppland mot Hedmark, og at det kan bli tordenbyger som skaper en del lokal nedbør. Men generelt sett ser det ut til at det vil lette utover ettermiddagen lørdag, sier statsmeteorolog Espen Biseth Granan.

Ifølge vakthavende hydrolog Stein Beldring i NVE vil vannføringen fortsette å øke inntil nedbøren gir seg.

Men at regnet gir seg, betyr ikke at flommen er over, advarer Meteorologisk institutt, som påpeker at det også er kraftig snøsmelting i fjellene.

(NTB)

STORE VANNMASSER: Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STORE VANNMASSER: Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer