Telefonsalg av angrepillen

STAVANGER(NTB): Den såkalte angrepillen er i hardt vær etter at et privat legefirma i Oslo nå tilbyr telefonsalg av pillen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) reagerer på at firmaet Pre-klinikken tilbyr fjerndiagnostisering av kvinner fra hele landet. Kvinnene kan av en lege få ordnet resept til nærmeste valgfrie apotek, melder Stavanger Aftenblad.

Prevensjonstelefonen er en ny landsdekkende legetjeneste som gir alle tilgang på nødprevensjon uavhengig av bosted og lokal legedekning, reklamerer Pre-klinikken. Tjenesten er åpen hele døgnet alle dager, men siden telefonen per i dag ikke mottar offentlig støtte, koster bruken 22 kroner per minutt.

Kritiske

Både sosialministeren og parlamentarisk leder og nestleder i KrF, Einar Steensnæs, stiller seg kritiske til denne markedsføringen, som de mener har lite med positiv prevensjonsveiledning å gjøre.

- Denne saken vil helseminister Dagfinn Høybråten se på. Dette er med på å legge grunnlag for en fremmedgjøring i forholdet lege og pasient, sier Meltveit Kleppa til avisen.

Einar Steensnæs finner utspillet spekulativt og opplever det som et medisinsk-politisk utspill. En kvinne som kan ha blitt gravid, har krav på en mer grundig veiledning, mener han.

Under Stortingets behandling av spørsmålet stemte Sp med mindretallet og gikk mot fri omsetning av pillen. Pilleprodusenten anbefaler at pillen omsettes på resept og individuell behandling før pillen gis.