Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Telefonstorm til humanetikerne

Utnevnelsen av Ole Christian Kvarme til biskop i Oslo utløste telefonstorm til Human-Etisk Forbund fra folk som vil melde seg ut av statskirken. Men humanetikerne vil ikke ha kristne «protestmedlemmer».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Telefonen har ikke stått stille siden offentliggjøringen. Vi har allerede fått minst 100 henvendelser fra folk som ønsker skjema for å melde seg ut av Kirken. Noen ønsker å melde seg inn hos oss, sier pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund til NTB.

Også flere av forbundets fylkeskontorer har fått henvendelser.

- Mange som ringer, sier at utnevnelsen av Kvarme er påskuddet de trengte for å melde seg ut. At de melder seg ut, er positivt. Det er bra at ikke-troende mennesker som er medlem av statskirken, nå tar det kristne trosgrunnlaget på alvor. Det er Kvarme, ikke Gunnar Stålsett, som er representativ for synet til Kirken, sier Brun-Pedersen.

Kirkeskatt

Hele 85 prosent av den norske befolkningen er medlem av statskirken. Human-Etisk Forbund er det største livssynssamfunnet utenfor kirken med 65.000 medlemmer.

- Dere ser vel helst at folk som melder seg ut av Kirken, melder seg inn hos dere, slik at dere får statstilskuddet på 200 kroner per medlem?

Ikke kristne

- Jeg synes ikke det holder at folk protesterer mot at Kvarme utnevnes til biskop. Folk må også ha et humanistisk livssyn om de skal bli medlem hos oss. Dersom folk er kristne, men misliker utnevnelsen av Kvarme, så står de fritt til å stifte et nytt trossamfunn. Hvis homser og liberale går sammen om et fritt evangelisk trossamfunn, tror jeg det vil ha gode kår i tiden fremover.

- Så dere vil ikke ha kristne medlemmer?

- Nei, vi tar vårt eget livssyn på alvor. Vi representerer et ikke-religiøst livssyn. Hvis folk har en gudstro, skal de ikke melde seg inn hos oss, sier han. (©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!