Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svindelbølge

Telefonsvindel fra fjerne land herjer Norge

Telenor blir nedringt av nordmenn som er forsøkt utsatt for telefonsvindel. Slik sikrer du deg.

TELEFONSVINDEL: Menge nordmenn blir i disse dager utsatt for telefonsvindelforsøk fra utlandet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
TELEFONSVINDEL: Menge nordmenn blir i disse dager utsatt for telefonsvindelforsøk fra utlandet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer

Dagbladet er kontaktet av flere nordmenn som de siste dagene trolig er utsatt for telefonsvindelforsøk fra utlandet.

Telenor bekrefter overfor Dagbladet at svært mange nordmenn nå blir forsøkt lurt i en såkalt «wangiri»-svindel.

De ringes fra et ukjent utenlandsk telefonnummer som bare lar det ringe én eller et par ganger før det blir stille.

Blir du nysgjerrig nok til å ringe tilbake, kommer du til et internasjonalt høytakstnummer som kan koste deg dyrt.

10 000 anrop

Telenor har i dag registrert spesielt mange svindelanrop fra Algerie og Seychellene.

MASSIVT ANGREP: Svindeloppringninger fra utlandet kan komme tett og ofte. Foto: Privat
MASSIVT ANGREP: Svindeloppringninger fra utlandet kan komme tett og ofte. Foto: Privat Vis mer

Mellom klokka 10 og 11 i dag, har det kommet over 10 000 anrop fra Algerie alene, opplyser telegiganten.

Noe av trafikken er nok normale anrop, men en stor del er svindel, slår Telenor fast

Anropene fra svindlerne er fordelt på rundt 250 forskjellige numre.

- Denne typen svindel har eksistert en god stund, men vi ser at det har kommet en ny bølge av svindelanrop i dag, sier kommunikasjonssjef David Fidjeland i Telenor og legger til:

- Klassisk svindelforsøk

- Dette er et klassisk svindelforsøk. Målet er å legge igjen et ubesvart anrop og få oss til å ringe opp igjen, slik at de kan tjene penger på tellerskritt. Telenor har sperret muligheten for å ringe tilbake til mange av disse numrene allerede, og vi jobber med å sperre ned flere nå.

Ifølge Fidjeland følger svindlerne ofte faste nummerserier når de utfører wangiri-anropene på. Eksempelvis starter de med 930 00 001, deretter 930 00 002, 930 00 003 og så videre.

Telenor er god kjent med denne typen svindel og jobber kontinuerlig med å forsøke å stanse svindlerne.

Hvert år sperrer Telenor Norge flere hundre tusen svindelanrop med sine sikkerhetstiltak, men det stopper dessverre ikke alt fordi trafikken ankommer Norge på flere måter som Telenor ikke har kontroll over.

- Det mangler definitivt ikke på oppfinnsomhet blant svindlere. For at virksomheten deres skal være lønnsom over tid, må de stadig tilpasse metodene sine. Det kan derfor være lurt å kjenne til de vanligste svindelformene som gjelder nå, sier Fidjeland

Daglige henvendelser

Telefonsvindel er definitivt ikke et nytt fenomen, men metodene blir stadig mer sofistikerte, skrev Telenor i en pressemelding 20. september.

SVINDELFORSØK: Mange nordmenn blir for tida utsatt for svindelforsøk fra utlandet. Foto: Privat
SVINDELFORSØK: Mange nordmenn blir for tida utsatt for svindelforsøk fra utlandet. Foto: Privat Vis mer

«Daglig får vi henvendelser fra kunder som varsler om mistenkelige opplevelser med telefonsamtaler, SMS og e-poster - fra folk som utgir seg for å være en annen. Dette kalles «spoofing», og er en av de vanligste svindelformene i dag.», skriver selskapet.

Her er Telenor Norges oversikt over de vanligste svindelformene som gjelder nå:

«Spoofing»

«Spoofing» er misbruk av norske numre. Telenor sier nordmenn etter hvert er blitt mer på vakt når det ringer fra ukjente, utenlandske numre. Terskelen er imidlertid vesentlig lavere når det gjelder numre som starter med +47.

I løpet av sommeren har sikkerhetsavdelingen i Telenor Norge registrert at svindlere har begynt å imitere norske numre, med både ni og ti siffer etter landskoden.

- Det koster ingenting å svare, men tapspotensialet ligger i hva som skjer etterpå. Da prøver svindlerne gjerne å tømme deg for personlige opplysninger og kortdetaljer, forklarer Telenor Norges sikkerhetsdirektør, Hanne Tangen Nilsen.

Telenors råd: Hvis du oppdager at noen har misbrukt nummeret ditt, ta kontakt med din mobilleverandør så kan de ofte hjelpe deg ved å begrense misbruket. De aller fleste smarttelefonene kan i tillegg blokkere numre som er plagsomme eller uønsket. Hvis du ikke kjenner igjen det norske nummeret som ringer deg - bruk noen sekunder på å kikke på antall sifre før du svarer.

«Microsoft-svindelen»

Dette er et klassisk eksempel på «phishing», hvor svindleren «fisker etter» dine personlige opplysninger, opplyser Telenor.

NETTSVINDEL: Så lett er det å gå i limfella etter det du tror er et google-søk. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Ved å få tilgang til PC-en din prøver svindleren å få deg til å laste ned skadevare, betale for virusprogrammer du ikke trenger og få tak i både kortnummer og innloggingsdetaljer til for eksempel nettbank.

- Hvis du opplever eller mistenker svindelforsøk via anrop eller SMS, kan du melde ifra til din mobiloperatør. Hos Telenor Norge har vi mulighet til å blokkere uønskede, internasjonale anrop, før de sendes videre til norske mobilabonnementer, sier Tangen Nilsen.

Telenors råd: Verken Microsoft eller andre leverandører av operativsystemer vil kontakte deg for å be deg laste ned programmer eller oppgi sensitiv informasjon på denne måten. For å avsløre denne svindelmetoden, er derfor viktig at flest mulig kjenner til hvordan den fungerer. Kunnskap er det mest effektive forsvaret.

«Wangiri»

«Wangiri» er altså svindelmetoden mange nordmenn blir utsatt for akkurat nå.

Dersom du blir oppringt fra et ukjent, utenlandsk telefonnummer som bare lar det ringe én eller et par ganger før det blir stille, kan det være nettopp et forsøk på wangiri-svindel.

Ordet «wangiri» er japansk og betyr «ett ring og legg på», opplyser Telenor.

Poenget er at du ikke skal rekke å svare, men bli tilstrekkelig nysgjerrig til å ringe tilbake. Det er nemlig først når du ringer tilbake at svindelen starter.

Nummeret du ringer tilbake til er nemlig et internasjonalt høytakstnummer med høy minuttpris.

Telenors råd: Vær bevisst hvilke numre du ringer tilbake til. Kjenner du ikke igjen nummeret, eller ikke venter å få en samtale fra det aktuelle landet, bør du ikke ringe tilbake - uansett hvor nysgjerrig du er.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media